SB osudio nasilje u Mjanmaru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio od vlasti Mjanmara da što pre oslobode sve političke zatvorenike.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.10.2007.

12:21

Default images

"Savet bezbednosti oštro osuđuje upotrebu nasilja protiv mirnih demonstracija u Mijanmaru", navodi se u predsedničkom saopštenju, objavljenom posle usaglašavanja između zapadnih članica i Pekinga.

Saopštenje Saveta bezbednosti UN predstavlja prvu reakciju tog tela na obračun burmanske vojne hunte sa demonstrantima, što je rezultat bezmalo mesec dana dugug natezanja Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije sa jedne i Kine sa druge strane oko "jezičkih definicija" tog dokumenta.

Poslednjih godina je Kina, preteći vetom, sprečavala bilo kakve akcije Saveta bezbednosti protiv mjanmarske vojne hunte, koja se smatra odgovornom za nedavnu smrt 13 demonstranata, i zatvaranje "nekoliko hiljada".

Osim osude nasilja i zatvaranja pristalica opozicije, Savet bezbedosti UN je od vlade Mjanmara ali i svih ostalih strana uključenih u krizu zatražio "da zajednički tragaju za mirnim rešenjima".

Savet bezbednosti je, takođe, zatražio od vojnih vlasti da "stvore preduslove" za početak dijaloga sa Ang San Su Ći, vođom opozicije, koja se već više od deceniju nalazi u izolaciji, ili u zatvoru.

Saopštenje Saveta bezbednosti "pojačano" je najavom iz sedišta UN da će specijalni izaslanik generalnog sekretara Ibrahim Gambari sledeće nedelje još jednom otputovati u nekadašnju Burmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: