Đelić: Kandidatura do kraja 2008.

Božidar Đelić izjavio kako se nada kandidaturi Srbije za članstvo u EU do kraja 2008.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

09:12

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije se nada da izveštaj Karle del Ponte o saradnji Srbije s Haškim tužilaštvom neće biti negativan, odnosno da neće biti prepreka da Srbija parafira Sporazum stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom. Đelić je u razgovoru sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Francuske ponovio da je nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljivo rešenje.

Posle razgovora sa Žan-Pjer Žuajeom, ministrom za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova, Đelić je rekao da mu je drago što postoji zajednička ocena da 10. decembar nije "magični datum" u procesu rešavanja pitanja Kosova, niti da je to kraj tog procesa.

Žuaje je izjavio da pregovori o statusu Kosova nisu povezani s procesom evropskih integracija Srbije i da, u ovoj fazi, nastavak približavanja Srbije Uniji zavisi od ostvarenja pune saradnje s Haškim tribunalom.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruženju zavisi od pune saradnje vlasti Srbije s Haškim tribunalom. Taj sporazum je praktično zaokružen i mi ne vidimo razlog da on ne bude brzo i parafiran, ako budu ispunjeni i ostali tehnički uslovi," kaže Žuaje i podseća da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Luksemburgu razmotriti izveštaj Karle del Ponte o saradnji Beograda.

Đelić je ponovio da u Srbiji postoji politička volja za završetak saradnje s Tribunalom. Bez obzira na nedavne izjave Karle del Ponte, u kojima je saradnju Boegrada ocenila kao sporu i nedovoljnu, Đelić kaže kako se nada da njen izveštaj zvaničnicima Unije ipak neće biti prepreka da Srbija parafira Sporazum s Briselom.

"Moj optimizam zasniva se na tome da mi radimo sve što je u našoj moći. Naša dobra volja nije u pitanju. Mi se trudimo da lociramo optuženike i pomognemo Tribunalu", rekao je Đelić.

On je Žuajeu preneo da je namera vlade u Beogradu da ispuni sve uslove kako bi Srbija do kraja 2008. dobila status kadidata za članstvo u EU i kako se nada da će za vreme predsedavanja Francuske EU, od juna do decembra sledeće godine, Srbija biti stavljena na tzv. belu šengensku listu.

Tokom višednevne posete Francuskoj, Đelić će s francuskim zvaničnicima razgovarati o evropskim integracijama Srbije, ekonomskoj saradnji dve zemlje i pregovorima o statusu Kosova.

Đelić će razgovarati i s ministrom za imigraciju i integraciju Brisom Ortefeom, državnim sekretarom za spoljnu trgovinu Erveom Novelijem, a imaće i brojne sastanke vezane za ekonomsku saradnju Francuske i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: