Brisel podstiče pregovore o Kosovu

EU traži da se ulože "svi napori" da se pregovorima obezbedi rešenje statusa. Stara retorika Vašingtona, Prištine i Beograda.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

07:27

Default images

Brisel u punoj meri podržava proces pod okriljem trojke Kontakt grupe, navodi se u dokumentu koji je pripremljen za zasedanje šefova diplomatija EU koji će se održati u ponedeljak u Luksemburgu. U pripremnom dokumentu se navodi da će proces, uz posredovanje trojke, biti zaključen izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN 10. decembra.

Imajući to na umu, kako se navodi, Savet ministara Unije poziva i Beograd i Prištinu da se u daljim pregovorima angažuju "kreativno, odvažno i u duhu kompromisa."

Evropski ministri posebno treba da zatraže od srpske strane i kosovskih Albanaca da ulože sve moguće napore da se obezbedi rešenje putem pregovora za status Kosova, a na zasedanju će biti razmotren i ceo dosadašnji tok pregovora pod posredništvom "trojke".

Izvori Saveta ministara Unije kazali su da će se svakako imati na umu i ono što bude rezultat nove runde pregovora koja će se u nedelju održati u Briselu.

Stav većine zemalja evropske dvadeset sedmorice, a posebno Evropske komisije, jeste da je najpoželjnije dogovorno rešenje statusa Kosova, a da proces pregovora mora dati Kosovu dovoljno "političke i pravne jasnoće".

Kejsi: Došlo do "izvesnog" napretka

Zamenik portparola Stejt departmenta SAD Tom Kejsi ocenio je da je došlo do izvesnog napretka u pregovorima o budućem statusu Kosova, ali da ako ne bude sporazuma Beograda i Prištine, Kosovo treba da dobije nadziranu nezavisnost.

Kejsi je na pitanje da li su zvaničnici SAD svesni da kosovske vlasti nameravaju da proglase nezavisnost 28. novembra, na Dan albanske nezavisnosti, rekao: "Svestan sam da su Kontakt grupa i 'trojka' i dalje angažovani na pregovorima."

Kejsi je kazao i da SAD žele da se učesnici u pregovorima usredsrede na razgovore kako bi videli da li mogu da "postignu prihvatljive zaključke".

"Ako ne, kao što znate, politika SAD je veoma jasna povodom toga. Verujemo da će tada biti prikladno, ako se sporazum ne postigne, da se krene napred sa sprovođenjem isprva nadzirane nezavisnosti za Kosovo prema nacrtima Ahtisarijevog plana", rekao je Kejsi.

Arifi: Proglašavamo nezavisnost nakon 10. decembra

Portparol predsednika Vlade Kosova Avni Arifi izjavio je da će Skupština Kosova proglasiti nezavisnost ako rešenje za status ne bude pronađeno u tekućim pregovorima Beograda i Prištine.

"Mi se nadamo, da će ipak biti kompromisa i da će Vlada Srbije prihvatiti realnost na Kosovu i tako pomoći i narodu Kosova i narodu Srbije i regionu, a ako do toga ne dođe, ne preostaje ništa drugo, nego da Skupština Kosova proglasi nezavisnost", rekao je Arifi za jagodinsku televiziju Palma plus.

Prema njegovim rečima, aktuelni pregovarački proces, koji predvodi "trojka" Kontakt grupe, poslednji je i nakon njega Priština više nema razloga da pregovara sa Beogradom.

"Mi takođe verujemo da će međunarodna zajednica priznati nezavisno Kosovo", rekao je Arifi.

Beograd: Nova šansa za dogovor

Srpska vlada smatra da direktni pregovori u Briselu 14. oktobra predstavljaju "novu šansu za dogovor" Prištine i Beograda o budućem statusu Kosova. Portparolka Ministarstva za Kosovo i Metohiju Danijela Nikolić najavila je da će Beograd na pregovorima "detaljno predstaviti svoj predlog suštinske autonomije, sa međunarodnim garancijama statusa kosmetskih Albanaca kao najpovlašćenije nacionalne manjine u Republici Srbiji".

"Uprkos pokušajima određenih članica Kontakt grupe da prejudiciranjem ishoda obesmisle proces pregovora, Beograd naglašava da predstojeći pregovori u Briselu predstavljaju novu šansu za dogovor između Prištine i Beograda. Naša poruka prištinskom pregovaračkom timu jeste da treba da prevaziđe strah od direktnih dijaloga s Beogradom", kazala je Nikolićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: