Promena koncesionara bez diskusije

Vlada juče odobrila zahtev da španski FCC austrijskoj kompaniji PORR ustupi polovinu posla u izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

07:16

Default images

To je posle sednice Vlade saopštio ministar za državnu upravu Milan Marković. "Kada postoje sporna pitanja, otvara se diskusija. U konkretnom slučaju koncesije, prošlo je nadležni odbor za finansije, za pravni sistem, za zakonodavstvo. Utvrđeno je da nema više prepreka i predloženo je Vladi da usvoji predlog zaključaka, i tako je i učinjeno, bez bilo kakve polemike", rekao je Marković.

Mnogobrojna pitanja u vezi sa ovim poslom ostala su, međutim, bez odgovora, jer je ministar za državnu upravu novinare uputio na ministra za kapitalne investicije.

Ilić: Otklonjeni svi problemi

Ministar Velimir Ilić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da se na odluku Vlade dugo čekalo jer je finansijskom savetniku u međuvremenu istekao ugovor za rad na tom projektu, pa se čekalo da taj ugovor bude produžen.

Prema njegovim recima, otklonjeni su svi problemi, a gradnja autoputa će početi čim izvođači budi spremni.

Ambasador Italije u Beogradu Alesandro Merola izjavio je da je izgradnja autoputa Horgoš-Požega neophodna kako bi se Srbija približila Evropi.

"U svetu se veliki infrastrukturni projekati finasiraju koncesijama i radi se na uključivanju privatnih sektora u finansiranje", kazao je Merola na konferenciji za novinare.

On je dodao da su prevaziđene stare formule, kao što je direktno finansiranje.

"Najbitnije je da je projekat dobar i to ne samo što se tiče inžinjerskog i tehničkog dela, već i njegove ekonomske isplativosti", kazao je Merola.

On je naglasio da je takođe bitna i izgradnja plovnog puta na koridoru 7, jer će po završetku tog sistema Srbija biti spremna da postane deo Evrope.

Kostreš: Netalasanje posledica podela fotelja

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da koalicioni partneri u Vladi Srbije nisu želeli da "talasaju" oko koncesije na autoput Horgoš-Požega, zbog ranije postignutog dogovora o raspodeli funkcija u javnim preduzećima.

"Ne bi me iznenadilo da je u opštem 'utaljivanju', do koga je došlo poslednjih dana prilikom raspodele fotelja u javnim preduzećima i upravnim odborima, dogovoreno i netalasanje oko koncesionog aranžmana", rekao je Kostreš za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, to ne znači da Vlada i dalje treba da "krije pet ključnih aneksa" ugovora o koncesiji, da koncesionar može da ne poštuje taj ugovor, kao i da Vojvodina ne treba da bude obeštećena.

Kostreš je najavio da će nastaviti da insistira da ugovor u celosti bude obelodanjen, kao i na odgovoru zbog čega je Ministarstvo za infrastrukturu nekoliko meseci krilo nameru pobednika na tenderu, španskog FCC-a, da u koncesioni konzorcijum uključi drugoplasiranu kompaniju, austrijski PORR.

Prema njegovim rečima, radovi na izgradnji Banatske magistrale i obilaznice oko Fruške gore morali bi da teku paralelno sa gradnjom autoputa, tako da svi ti projekti budu završeni do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: