O saradnji Srbije i Haga 15.10.

Oli Ren s Karlom del Ponte razgovarao o saradnji Srbije s Hagom, ali će izjavu o sastanku dati u ponedeljak.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2007.

12:22

Default images

Komesar EU za proširenje razgovarao je danas s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala. Razgovarano je o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, ali Ren posle razgovora nije želeo da daje izjave novinarima, uz obrazloženje da će to učiniti u ponedeljak, 15. oktobra, pošto Karla sel Ponte ministrima spoljnih poslova EU u Luksemburgu podnese sveobuhvatnu procenu o saradnji Srbije.

Pre susreta, Ren je rekao da će tema razgovora biti saradnja zemalja SFRJ s Tribunalom i da će saslušati tužiteljkinu ocenu saradnje Srbije.

Na osnovu procene koju će Karla del Ponte podneti u ponedeljak, EU će doneti odluku da li će sa Srbijom parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

Kao uslov za potpisivanje Sporazuma, Evropska unija je do sada postavljala punu saradnju Beograda s Tribunalom, odnosno hapšenje preostalih optuženih.

Oli Ren je prethodno rekao da je na srpskim vlastima da postignu punu saradnju s Tribunalom bez nepotrebnih kašnjenja. "Ja se zaista nadam da se taj cilj može postići uskoro kako bismo zaključili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Ren u intervjuu za zagrebački Jutarnji list.

Ren je rekao da je Srbija efikasno i profesionalno pregovarala o tom sporazumu, što pokazuje da ima administrativnih kapaciteta, kao i da Srbija "ima enormne ekonomske i intelektualne potencijale koji čekaju da budu oslobođeni".

Komesar je kazao da se nada da će EU i Srbija parafirati Sporazum o asocijaciji tokom ove jeseni, kako bi onda države članice mogle da potpišu taj sporazum, koji bi nakon toga brzo stupio na snagu.

"S njima smo postigli sporazum o viznim olakšicama, a sledeće godine počećemo pregovore o ukidanju viza, što je važno za obične građane Srbije. Drugim rečima, Srbija se kreće u dobrom smeru", naveo je Ren.

"Lično podržavam put Srbije prema EU, ali brzog puta nema i pogotovo neće biti popuštanja u kriterijumima za EU. Toga neće biti ni prema jednom potencijalnom kandidatu", upozorio je Ren u izjavi za hrvatski dnevnik.

Na pitanje zbog čega se Srbiji nudi brzi put prema članstvu u EU i da li postoji opasnost da druge države regiona osete da se nagrađuje Srbija koja se nije dobro ponašala a kazne oni koji su bili dobri, Ren je odgovori da "Srbija ne percipira problem na taj način, jer oseća da zaostaje u odnosu na druge u regionu".

"Ona nije bila u stanju niti je imala dovoljnu volju da ispuni potrebne uslove, posebno suradnju s Haškim sudom koja bi dovela do hapšenja i izručenja Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih begunaca", objasnio je Ren i upozorio da je poslednjih meseci Srbija pojačala napore u saradnji s Haškim tribunalom.

Paten: Ista pravila za sve

Predsednik Međunarodne krizne grupe i nekadašnji komesar EU za spoljnu politiku Kris Paten u autorskom tekstu za Frankfurter rundšau navodi da bi olakšavanje ulaska Srbije u EU u ime rešavanja kosovskog pitanja imalo nepovoljne posledice u regionu i dovelo bi do jačanja nacionalista u Beogradu.

Paten navodi da "iza kulisa u Briselu raste pritisak na Karlu del Ponte da bude uviđajnija prema Beogradu kako bi mogao biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

"Neki čak smatraju da Srbija već početkom naredne godine treba da dobije status kandidata za člansto u EU, iako Beograd jasno izbegava da ispuni jednu od glavnih prepostavki za potpisivanje sporazuma i uhapsi ratne zločince", piše Paten.

"Briselu se žuri da tako širokogrudo olakša uslove za prijem Srbiji zbog Kosova, a postoji dubok razdor članica EU u vezi s nezavisnošću Kosova", navodi Paten.

"Neke zemlje se protive priznavanju nezavisnosti Kosova bez rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i nevoljno će omogućiti osnivanje Komisije za nadzor koja treba da zameni UNMIK", smatra on.

"Drugim zemljama EU bi bila draža formalna saglasnost SB UN, ali bi ipak bile spremne da i bez nje priznaju nezavisno Kosovo, ali bi u tom slučaju Srbija morala da bude obeštećena, na primer tako što bi za nju bio skraćen put do članstva u EU", kaže on.

"Takvo povezivanje ta dva problema bilo bi tragična greška. To bi imalo negativne posledice po region", smatra Paten.

"Sporazum o asocijaciji u 2007."

Šef misije OEBS-a Deni Iber kaže da veruje da će Beograd do kraja godine potpisati Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa EU.

"Mislim da će 2007. godina biti evropska za Srbiju. Svi smo shvatili da su na januarskim izborima dvotrećinsku podršku dobile partije koje žele evropsku perspektivu Srbije", rekao je Iber u Domu Narodne skupštine Srbije na otvaranju seminara o saradnji Evropskog parlamenta i parlamenata država članica.

Iber je pohvalio vlasti u Beogradu za sve što su do sada uradile u procesu približavanja ka EU, posebno istakavši doprinos Srbije predsedavanju Komitetu ministara Saveta Evrope.

Šefica političkog sektora delegacije Evropske komisije u Srbiji Emeralda Ernandez-Aragon najavila je da će Evropska komisija uskoro objaviti svoj izveštaj u kojem će Srbija imati važno mesto i dodala da se s velikom pažnjom prati usvajanje novog poslovnika Skupštine Srbije.

Potpredsednik Skupštine Srbije Miloljub Albijanić otvarajući seminar rekao da su veoma važna iskustva funkcionisanja administracije EU i dodao da je zbog toga važna pomoć i saradnja s Evropskim parlamentom.

"Skupština Srbije svakodnevno potvrđuje svoju privrženost principima EU. Mi želimo da budemo deo EU i da ostvarimo sve standarde", kazao je Albijanić.

Program saradnje i razmene osnovala je Direkcija za odnose sa nacionalnim parlamentima Evropskog parlamenta kako bi se unapredio kvalitet odnosa evropskog parlamenta i parlamenta država-članica.

"Hrvatska će biti 28. članica EU"

Govoreći o procesu pregovora Hrvatske za članstvo u EU, Ren je rekao da taj proces teče glatko, da se nova pregovaračka poglavlja otvaraju prilično brzim ritmom.

On je naveo očekivanje "da će Hrvatska postati 28. država članica EU negde krajem ove decenije", ali pod uslovom da odlučno sprovede reforme pravosuđe i privrede.

"Hrvatska će biti 28. članica, osim ako nas Island ne iznenadi i uskoro aplicira za članstvo u EU. Onda, ako stigne u isto vreme kao Hrvatska, primeniće se abeceda i tako će se odlučiti ko je 28. a ko 29. članica", kazao je Ren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: