SB UN: Usaglašavanje o Mjanmaru

Članice SB UN nisu uspele da se dogovore o zajedničkom saopštenju kojim bi se osudilo nasilje protiv demonstranata u Mjanmaru.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.10.2007.

12:12

Default images

Nacrt rezolucije je zatim poslat u prestonice zemalja članica Saveta bezbednosti UN radi usaglašavanja. U poslednjoj verziji saopštenja, koju su ambasadorima prosledile SAD, Britanija i Francuska, navodi se da SB "veoma žali zbog upotrebe nasilja protiv miroljubivih demonstracija u Mjanmaru".

Kina smatra da bi previše oštro saopštenje navelo vojnu huntu u Mjanmaru na dalju izolaciju, posle oštrih osuda koje je širom sveta izazvalo gušenje demonstracija i hapšenje demokratski orijentisanih demonstranata, među kojima je bilo i budističkih sveštenika, naveo je Rojters.

Peking takođe smatra da bi Savet bezbednosti ovim zadirao u unutrašnja pitanja jedne zemlje, umesto da se usredsredi na svoj glavni zadatak - očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, a takav stav deli i Rusija.

Za razliku od rezolucija Saveta bezbednosti, takozvana predsednička saopštenja zahtevaju podršku svih članova. Zapadne diplomate su ipak izrazile nadu da će nesuglasice oko saopštenja biti rešene danas.

Američki ambasador Zalmaj Kalizad izjavio je novinarima u Njujorku da je vreme provedeno u diskusiji "dobro iskorišćeno".

Francuski ambasador Žan-Moris Riper rekao je, međutim, da su zapadne zemlje spremne na kompromis, ali da ima nekih "crvenih linija" koje se ne mogu preći.

Premda znatno ublaženo u odnosu na prvobitni nacrt koji su izradile zapadne članice Saveta bezbednosti, saopštenje kojim se traži dijalog vojnih vlasti i opozicije, predstavljalo bi prvu konkretnu akciju protiv Mjanmara koju preduzima Savet bezbednosti, napomenula je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: