Podela upravnih odbora i kritike

Najviše liderskih mesta u upravnim odborima javnih preduzeća imaće DS. Stručnjaci kritikuju "feudalni princip".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.10.2007.

08:02

Default images

Najviše direktorskih mesta u 30 velikih javnih i državnih preduzeća imaće Demokratska stranka, stoji u aneksu koalicionog sporazuma tri vladajuće stranke. Prema saznanjima Tanjuga, ta stranka preuzeće direktorska mesta u preduzećima Telekom Srbija, NIS i Osiguranje Dunav, koja su do sada vodili kadrovi iz Demokratske stranke Srbije. Stranci G17 plus pripao je isti broj preduzeća kao do sada.

Novina u sporazumu je da stranka koja ima direktora ima i pravo na većinu u upravnom odboru preduzeća.

Prema aneksu koalicionog sporazuma, Draško Petrović više neće biti direktor Telekoma Srbija, a njegov brat Mirko Petrović više neće voditi preduzeće Osiguranje Dunav jer su ta mesta pripala DS-u. Kadrovi iz DS-a rukovodiće i preduzećima NIS i Državna lutrija Srbije.

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković izjavila je u Poligrafu B92 da su mesta u upravnim odborima podeljena po formuli 3-2-1, odnosno rezultatima koje su stranke postigle na izborima.

Ona smatra i da će do feudalne podele preduzeća doći bez obzira na to da li će neka stranka imati većinu u upravnom odboru. "Verujem da će se to desiti bez obzira na to da li će većina biti u upravnom odboru, a to je bio predmet kritike prošle vlade", kaže ona.

"Mislim da je DS mnogo glasova dobio kritikom pre svega takvog odnosa u ministarstvima i kritikom Nacionalnog investicionog plana, a na kraju se ispostavilo da je sada to prednost i da koriste prednosti vlasti i sistema na isti način", kaže ona.

Milosavljević: ZZO nije stvar političkih dogovora

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević rekao je povodom dogovora tri vladajuće stranke o raspodeli mesta u javnim preduzećima da Zavod za zdravstveno osiguranje nije javno preduzeće i da ta ustanova nije stvar političkih dogovora.

Milosavljević je kazao da je ZZO ustanova regulisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju i da je sastav upravnog odbora te ustanove predviđen tim zakonom.

On je rekao da je principijelan stav G17 plus da upravni i nadzorni odbori javnih preduzeća budu imenovani tako da održavaju izbornu volju građana, a da se za direktorska mesta raspisuju konkursi za koje se biraju najbolji.

"Rad direktora ZZO je dobar i efikasan, a kad bi bilo drugačije, ja bih prvi tražio smenu direktora", naveo je Milosavljević.

"Nijedna stranka nije zvanično objavila međustranački dogovor o raspodeli mesta u javnim preduzećima Srbije, to se samo moglo videti u medijima", kazao je Milosavljević.

Prema Betinim izvorima, po dogovoru Demokratske stranke, Demokratske strane Srbije i G17 plus, mesto direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje pripalo je DS-u.

"Otvorena trgovina"

Biljana Stepanović, direktorka Ekonomist medija grupe, izjavila je za B92 da je u ovom slučaju manje bitno to koja je stranka dobila mesto u upravnom odboru nekog javnog preduzeća.

Ona kaže da više pada u oči i ostavlja loš utisak činjenica da se sada potpuno otvoreno trguje mestima u upravnim odborima javnih preduzeća na vrlo neugodan način.

"Ovo je onako jedna trgovina koja već prerasta u pijačnu trgovinu i mi danima gledamo šta će oni da se pogode i kako će da istrguju. Sama činjenica da stranke na ovaj način trguju mestima u najvećim javnim preduzećima, govori o njihovoj nedovoljnjoj ozbiljnosti", kaže ona.

"Mislim da zaista to ne bi smelo na taj način da se radi i da bi trebalo da imaju bar elementarnog obzira prema građanima koji su ih birali i prema kojima su oni najzad odgovorni", rekla je Stepanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: