Vlada odobrila zahtev FCC-a

Vlada jednoglasno odobrila zahtev koncesionara FCC da austrijskoj kompaniji PORR ustupi deo posla u izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.10.2007.

07:33

Default images

Odbor za privredu i finansije je na jučeračnjoj sednici, takođe bez rasprave, prihvatio taj predlog. Povlačenjem osnivačkog kapitala, FCC deo posla i profita ustupa drugoplasiranom PORR-u.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je danas da je odlukom Vlade završena i poslednja dilema u vezi s koncesijom Horgoš- Požega jer su sve potrebne odluke donete.

"U koncesiono preduzeće uključen je i austrijski PORR i sada nema više nikakvih problema. Koncesija može da krene", kaže ministar i dodaje kako očekuje da će radovi početi najkasnije 1. marta sledeće godine, kako je i predviđeno koncesionim ugovorom.

"Očekujemo da koncesija podstakne zapošljavanje velikog broja ljudi na čitavom području i bitno je da je Vlada jednoglasno donela odluku", kaže on.

Zastupnik države u koncesionom poslu Mihajlo Marković kaže za B92 da je davanje saglasnosti o izlasku FCC-a iz posla u skladu sa ugovorom, te da su svi resorni odbori pri nadležnim ministarstvima o njemu juče dali pozitivno mišljenje.

Postavlja se pitanje da li bi Srbija mogla da plati penale ostalim učesnicima na tenderu zbog toga što FCC posao ustupa PORR-u.

"Nije ni bilo nekih opasnosti, niti postoji mogućnost po završetku procesa ugovaranja u koncesiji da se plaćaju bilo kakve štete, ili penali zbog uvođenja nove kompanije u koncesiono preduzeće", kaže Marković.

On smatra da promena vlasničke strukture u koncesionom preduzeću ne narušava odnose koncesionara i države.

Marković tvrdi da javnost ima uvid u kompletnu ugovornu dokumentaciju. On dodaje da se nada da će Vlada na sednici prihvatiti predlog zaključka kojim se FCC-u odobrava delimični izlazak iz posla.

FCC je vlasnik preko 80 odsto akcija austrijske Alpine, koja u tom poslu ostaje.

Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012, ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane.

Kostreš: Koštunica da razreši nejasnoće

Bojan Kostreš (FoNet)
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od premijera Srbije Vojislava Koštunice da razreši "sve nejasnoće" u vezi s davanjem koncesije na putni pravac Horgoš-Požega.

Kostreš je u otvorenom pismu postavio pitanje premijeru Koštunici i članovima Vlade Srbije zbog čega se na odluku o uključivanju austrijskog koncerna PORR u koncesioni konzorcijum čekalo toliko dugo, s obzirom na to da je odluka o izlasku španske kompanije FCC poznata od 27. juna 2007.

Predsednik vojvođanske skupštine je podsetio da Vlada Srbije, uprkos obećanjima iz avgusta meseca, još uvek nije obelodanila kompletan tekst Ugovora o kocensijama, odnosno još uvek nisu objavljeni aneksi 3, 4, 5, 11, i 12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: