Skup u Pazaru bez incidenata

U Novom Pazaru okupilo se oko 2.000 ljudi, u dve grupe, od kojih jedni podržavaju novog reisa, a drugi muftiju Zukorlića.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.10.2007.

07:16

Default images

Nakon ceremonije zvaničnog izbora u Beogradu, novi reis Islamske zajednice Srbije sa sedištem u Beogradu Adem Zilkić stigao je u Novi Pazar, gde je govorio u pomiriljivom tonu pred veliki muslimanski praznik Bajram. Iako je situacija među pristalicama dve struje u islamskoj zajednici sve vreme bila na ivici incidenta, skup je završen mirno, uz prisustvo policije, a prisutni su se razišli.

Prethodno su se na istom mestu okupile pristalice Zilkića, kao i pristalice glavnog pazarskog muftije Muamera Zukorlića. Oni su jedni drugima skandirali uvrede. Zilkićeve pristalice vikale su "Pobeda!", a Zukorlićeve "Izdaja!" i "Idite u Beograd".

Novopazarske ulice bile su zakrčene automobilima i ljudima, uz uočljivo pojačane policijske snage.



Reis Zilkić je, obraćajući se skupu sa improvizovane bine ispred hotela "Vrbak", poručio da su svi muslimani braća i pozvao na očuvanje mira i premošćavanje razlika.

Obraćajući se istovremeno obema grupama, svojim ali i pristalicama muftije Zukorlića, Zilkić je poručio da će "u Srbiji vrlo brzo postojati samo jedna Islamska zajednica".

"Niko ne sme da skrnavi džamije niti bilo koju drugu islamsku instituciju", poručio je on i dodao "neka radi mešihat, neka radi islamski fakultet i medresa, jer to je sve naše".

Zilkić je okupljenim vernicima čestitao sutrašnji praznik Ramazanski bajram. On je govorio u okolnostima neprestane vike i negodovanja Zukorlićevih pristalica, kao i podrške, odobravanja i aplauza svojih pristalica.

Zukorlićeve pristalice uzvikivale su "Špijune", "Lopovi", "Izdaja" i klicali poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafi Ceriću i muftiji Zukorliću.

Sa Zilkićem su na bini bili funkcioneri Islamske zajednice Srbije, među kojima i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić i svi imami koji su ga podržali.

Policija je najavila da će u Novom Pazaru snimati video-kamerom i fotografisati učesnike današnjeg verskog skupa zbog opasnosti da bi moglo da dođe do ugrožavanja života ljudi i imovine.

Nekoliko desetina policajaca bilo je raspoređeno na glavnom gradskom trgu u Novom Pazaru, ispred hotela "Vrbak".

Policajci su bili u uniformama interventne jedinice, ali nisu imali opremu za razbijanje demonstracija. Ispred policijske stanice u neposrednoj blizini hotela nalazila su se dva autobusa i nekoliko kombija s policajcima.

Savet Opštine Novi Pazar za bezbednost je, razmatrajući bezbedonosnu situaciju u gradu, apelovao na građane da "budu tolerantni i dostojanstveni".

U saopštenju iz sekretarijata tog saveta, zatraženo je da se građani međusobno "odnose sa poštovanjem i uvažavanjem".

Policijska uprava u Novom Pazaru preduzima sve zakonom predviđene mere i radnje u cilju obezbeđivanja javnog reda i mira i bezbednosti institucija, građana i njihove imovine, navedeno je u saopštenju.

Poslednje informacije iz Novog Pazara možete poslušati u snimku uključenja novinarke Tanje Aleksić u Dnevnik Radija B92 u 17 sati:

Ozvaničen izbor Zilkića

Zilkiæ èita bajramsku poslanicu (Beta)
Danas u Bajrakli-džamiji u Beogradu ozvaničen je izbor Adema Zilkića za reisa Islamske zajednice.

Novi vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić primio je menšuru u Bajrakli-džamiji u Beogradu, čime je ozvaničen njegov izbor, a potom je u poslanici povodom Ramazanskog bajrama poručio da "moli sve za red i mir u Sandžaku".

Dosadašnji vrhovni poglavar IZS Hamdija Jusufspahić, koji odlazi u penziju, predao je Zilkiću menšuru i čestitao mu na postavljenju.
Molitva u Bajrakli džamiji (Beta)
Podsetimo, deo imama iz nekoliko sandžačkih gradova imenovao je Adema Zilkića za reis-ul-ulemu u Srbiji, u Islamskoj zajednici Srbije sa sedištem u Begradu, a Muamera Zukorlića smenio sa funkcije glavnog muftije u Srbiji, u ime Islamske zajednice u Srbiji, sa sedištem u Sarajevu.

Sandžački Mešihat na čelu sa Muamerom Zukorlićem je, s druge strane, nelegalnim proglasio sve odluke imama koji se deklarišu kao Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu.

Obe strane za sebe tvrde da su jedini legalni i legitimni predstavnici muslimana u Srbiji.

"Svim pravnim mehanizmima protiv 'nove' IZS"

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da će se iskoristiti svi pravni mehanizmi kako bi se sprečilo da Vlada Srbije prizna novonastalu Islamsku zajednicu Srbije.

Zukorlić je za Blic rekao da je eventualno priznanje moguće jedino ako na tome budu insistirali premijer Srbije Vojislav Koštunica i lider Stranke demokratske akcije i predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin.

"Ipak, mnogo značajnija posledica takve odluke bila bi destabilizacija ionako napete situacije u Sandžaku, koja bi imala dalekosežne posledice", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, da bi novonastala IZS dobila samostalnost, morale bi je priznati sve islamske zajednice-naslednice nekadašnje Islamske zajednice SFRJ.

"Međutim, još 1994, na sastanku u Istanbulu, delegacije svih tih islamskih zajednica potpisale su akt kojim se priznaje IZS sa duhovnim sedištem u Sarajevu", dodao je Zukorlić.

Kako je naglasio, u Srbiji postoji samo Islamska zajednica u Srbiji čije je administrativno i versko sedište u Novom Pazaru, a duhovno u Sarajevu.

"Duhovni centar je pitanje tradicije koju 'pučisti' nemaju. Oni su pokušali da profitiraju jeftinijom pričom zasnovanom na prosrpskom patriotizmu, dok su svi koji ne misle kao oni - neprijatelji ove zemlje", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je kazao da nije "ništa neobično" da duhovno sedište Islamske zajednice bude u Sarajevu, i naveo da je i za sveštenstvo i vernike Srpske pravoslavne crkve duhovni centar u Beogradu, bez obzira da li žive u Bosni, Hrvatskoj ili negde u svetu.

Sinoć novi incident

Pored objekta u kojem je smešten predajnik radija Sto plus, na Šultenovačkom brdu kod Novog Pazara, u neposrednoj blizini predajnika Regionalne televizije, sinoć oko 21 sat bačena je eksplozivna naprava.

U napadu nije bilo povređenih. Na emisionoj opremi tog radija nije bilo štete, a na spoljnoj strani zida vidljivi su tragovi gorenja. Televizijski program je nakratko bio prekinut, a emitovanje je nastavljeno oko 23 časa.

Objekat sa predajnicima čuva porodica koja živi u neposrednoj blizini, ali oni pre napada nisu uočili ništa sumnjivo zbog guste magle i kiše koja je sinoć padala.

Novopazarska policija danas se oglasila šturim saopštenjem, u kojem je potvrdila da je na predajnik bačen Molotovljev koktel.

Podsetimo, ovo je poslednji u nizu napada na pazarske medije. U Novom Pazaru nepoznati napadači pretukli su pre nekoliko dana jednog pripadnika obezbeđenja Regionalne televizije, a gotovo istovremeno, nepoznati napadač demolirao je studio televizije Jedinstvo.

Regionalna televizija je pod kontrolom predsednika opštine Sulejmana Ugljanina, dok je TV Jedinstvo privatna televizija, kao i radio Sto plus, koji je u vlasništvu agencije Beta.

"Ne ponavljati iskustva iz devedesetih"

Tenzija u Sandžaku utiče na atmosferu u celoj zemlji. Profesor orijentalistike Rade Božović kaže da u Srbiji ne smeju da se ponove iskustva iz devedesetih godina.

"Ja računam ipak da će, s obziom na mudre ljude koje imamo u Novom Pazaru i okolini, s obzirom na iskustva koja imamo kada je reč o pravoslavnoj crkvi u Makedoniji i u Crnoj Gori, s obzirom na promene koje su se dogodile, shvatiti da smo se ipak malo udaljili, dovoljno pristojno, od onoga što se zbilo devedesetih, onoga što je dovelo do tragičnih posledica", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: