Traje sukob oko Islamske zajednice

Uprkos pozivima na uzdržanost oko statusa Islamske zajednice i njenih lidera u Srbiji, verbalni sukobi nastavljeni su i danas.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.10.2007.

12:45

Default images

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ponovo je pozvao na uzdržanost od bilo kakvih izjava koje bi doprinele rasplamsavanju strasti u Sandžaku. Lista za Sandžak osuđuje "nametanje" verskog poglavara Islamske zajednice Adema Zilkića. Iz Islamske zajednice u Beogradu traže od policije pojačano obezbeđenje za sutrašnji skup u Novom Pazaru.

Reisu Islamske zajednice Srbije sa sedištem u Beogradu Ademu Zilkiću sutra će u Bajrakli džamiji u Beogradu biti dodeljena menšura (ovlašćenje) i tim činom će biti ozvaničen njegov izbor.

Šef kabineta reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije sa sedištem u Beogradu Jakup Leković pozvao je MUP Srbije da pojača bezbednost na svečanom skupu te zajednice u centru Novog Pazara.

Leković je u izjavi za novopazarski radio Sto plus izrazio bojazan da bi mogao biti organizovan atentat na reisa Adema Zilkića, koji će sutra posetiti Novi Pazar i prisustvovati skupu na centralnom gradskom trgu.

Leković očekuje da će skupu osim vernika prisustvovati i imami koji su, kako je rekao, "iz straha ili neizvesnosti do sada ostali u mešihatu Muamera Zukorlića".

Deo imama iz nekoliko sandžačkih gradova imenovao je Adema Zilkića za reis-ul-ulemu u Srbiji i Muamera Zukorlića smenio sa funkcije glavnog muftije u Srbiji.

Oni su, takođe, saopštili da se Islamska zajednica u Srbiji reorganizuje na drugim principima i izdvaja iz sastava Rijaseta u Bosni i Hercegovini.

Sandžački mešihat, sa Muamerom Zukorlićem na čelu, s druge strane, proglasio je nelegalnim sve odluke imama koji se deklarišu kao Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu.

Obe strane za sebe tvrde da su jedini legalni i legitimni predstavnici muslimana u Srbiji.

Mešihat: Samozvane muftije

A Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru apelovao je na medije da "prestanu sa hajkom i negativnim predstavljanjem" zvaničnih organa te zajednice i ne podržavaju "samozvane muftije i izmišljene reise".

U saopštenju se navodi da je na medijskoj sceni Srbije u toku "hajka i neobjektivno informisanje" elektronskih i pisanih medija protiv, kako se navodi, legalne i legitimne Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić.

"Beogradski mediji izveštavaju o događajima u Sandžaku na način čiji je cilj podgrevanje sukoba i pravljenje razdora u Islamskoj zajednici. Grupa pučista se pokušava predstaviti kao važan faktor", navodi se u saopštenju.

Islamska zajednica u Srbiji iz Novog Pazara protestuje i zbog toga što beogradski mediji uz ime Muamera Zukorlića upotrebljavaju termin
"bivši" ili "smenjeni" i ocenjuje da se time pomažu napadi na tu zajednicu i doprinosi stvaranju haosa u Sandžaku.

Ta zajednica je, takođe, osudila svaki vid pritiska na medije, a posebno napad na TV Jedinstvo u Novom Pazaru.

Ljajić: Uzdržanost

Rasim Ljajić ponovo je pozvao na uzdržanost u vezi s islamskom verskom zajednicom u Srbiji.

"Pred nastupajući najveći muslimanski praznik Ramazanski bajram, važno bi bilo da se ta uzdržanost demonstrira praktično", rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije. On je dodao da je zbog opasne zapaljive atmosfere u Sandžaku obaveza svih da se situacija vrati u normalu.

"Očekujem da će se i drugi akteri ponašati na sličan način. Moramo meriti svaku reč koju izgovorimo", naveo je Ljajić, koji je i ministar za rad i socijalnu politiku.

Upitan da li bi održavanje predsedničkih izbora moglo da utiče na situaciju u Sandžaku, Ljajić je naveo da su izbori za svaki region uvek prilika da atmosfera uzavri, ali i da se nada da njihovo održavanje ne bi doprinelo destabilizaciji.

"Sada je krizni momenat i važno je da se taj krizni momenat prevaziđe. Verujem ipak u razum i odgovornost i da ćemo izaći iz ove teške situacije", naveo je Ljajić.

"Ne nametati vođe u Beogradu"

Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina osudila je, kako se navodi, "nametanje" verskog poglavara Islamske zajednice Adema Zilkića i njegovo ustoličenje zakazano za četvrtak u Beogradu.

"Takvi događaji izazivaju haos i konfuziju i nanose ogromnu štetu, ne samo Islamskoj zajednici, već Bošnjacima u celini, a ne doprinose miru i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju koje su potpisale i Sandžačka demokratska unija i Sandžačka alternativa.

Te partije, koje u lokalnom parlamentu nemaju odbornike, optužile su predsednika opštine Sulejmana Ugljanina da po scenariju iz Beograda želi da stavi pod kontrolu Islamsku zajednicu.

"O umešanosti režima u događaje u Sandžaku rečito govori nedolično i beskrupulozno ponašanje policije u Sandžaku, koja je pokušala da u džamije uvede imame po volji vlasti u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Te stranke su osudile i, kako se navodi, "neistinito izveštavanje" beogradskih medija, za koje se navodi da može da dovede do još većeg raskola i nestabilnosti u Sandžaku.

Ašćerić: Pozdravljamo nemešanje

Generalni sekretar Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić pozdravio distanciranje države od dešavanja u Islamskoj zajednici.

"Islamska zajednica je sposobna da sama izađe iz svojih problema. Ono što je nama potrebno od države je da se spreči nasilje", rekao je Ašćerić.

Komentarišući raniju izjavu lidera Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića da je situacija u Sandžaku slična onoj u Libanu, Ašćerić je upozorio na svrstavanje na jednu od dve struje među muslimanima.

"Paralelno s pričom kojom se pozivaju politički faktori da se stave van tih događaja, istovremeno ima izjava kojima se direktno stavlja na stranu smenjenih organa Islamske zajednice, negirajući legalne organe i volju muslimana", kaže Ašćerić.

"Apelujemo na vernike da ostanu mirni i dostojanstveni i da bajramske dane dočekamo u tom duhu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: