Doživotna robija za sveštenika

Jedan argentinski sud osudio katoličkog sveštenika na doživotnu robiju zbog kršenja ljudskih prava u vreme vojne diktature.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2007.

10:59

Default images

Kristijan fon Vernih osuđen je za saučesništvo u sedam ubistava, 31 slučaju mučenja i 42 otmice u provinciji Buenos Ajres tokom vojne dikature, od 1976. do 1983. Branioci su tražili oslobađajuću presudu, navodeći da nema dovoljno dokaza, dok je optužba tražila doživotnu kaznu zatvora.

Sveštenik je uhapšen 2003, a suđenje je počelo 5. jula ove godine.

Sveštenik je bio saradnik načelnika policije provincije Buenos Ajres Ramona Kampsa, jednog od glavnih mučitelja za vreme vojne diktature. "Jasno je da Fon Vernih nije imao svešteničku dužnost, već dinamičnu ulogu, i da je bio ispitivač u centrima za mučenje", rekao je tužilac Karlos Dulau Dum.

Pre nego što mu je pročitana presuda, Fon Vernih je u više navrata citirao Bibliju i pozvao na pomirenje među Argentincima.

Prvo suđenje nekom katoličkom svešteniku za ulogu u doba diktature, pokrenulo je i debatu o ulozi crkve i njene hijerarhije, uticajne u Argentini, za koju se kaže da nije učinila mnogo toga da spreči nasilje.

Crkva se tokom celog procesa Fon Vernihu nije izjašnjavala, ali je po saopštavanju presude pozvala Argentince na pomirenje. Ako je neki član crkve prihvatio nasilje, lično je odgovoran i ogrešio se o boga, čovečanstvo i svoju savest, rekao je Horhe Bergoljo, arhiepiskop Buenos Ajresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: