Gul upozorio Buša oko Jermena

Turski predsednik upozorava američkog kolegu da će biti narušeni odnosi ukoliko Kongres označi ubistva Jermena kao genocid.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.10.2007.

13:52

Default images

Abdulah Gul uputio je pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu, u kome ga je upozorio da će biti narušeni odnosi dve zemlje ukoliko američki Kongres podrži zakon, kojim se masakr Turaka nad Jermenima, 1915. godine, označi kao genocid, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Očekuje se da će Odbor Kongresa za spoljnopolitičke odnose taj dokument odobriti sutra, posle čega bi zakon mogao da bude predat Predstavničkom domu na glasanje, prenela je agencija Rojters.

Bušova administracija se protivi tom dokumentu, ali u Kongresu su sada pretežno suparničke demokrate.

"Gul je u pismu zahvalio Bušu za uloženi napor da onemogući zakon, i ukazao na probleme koji se mogu stvoriti u bilateralnim odnosima ako se zakon usvoji", navedeno je u saopštenju, bez navođenja drugih detalja.

Poslanik vladajuće Partije pravde i razvoja Egemen Bagis juče je izjavio da će Turska, možda, uskratiti logističku podršku SAD u Iraku ukoliko američki Kongres podrži nacrt zakona kojim se masakr Turaka nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva, 1915, označi kao genocid.

Turska, ključni NATO saveznik Vašingtona, poriče tvrdnje Jermena, koje podržavaju mnogi zapadni istoričari i parlamenti, da su Turci izvršili genocid nad oko milion i po Jermena tokom Prvog svetskog rata.

Ankara tvrdi da je veliki broj Turaka, muslimana, i Jermena, hrišćana, stradao u međuetničkim sukobima tokom raspada Otomanskog carstva za vreme Prvog svetskog rata.

Turska vlada je više puta tražila od stranih vlada, uključujući SAD, da ne usvajaju takvu vrstu rezolucija, ističući da bi istoričari trebalo da sude o istorijskim događajima, a ne političari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: