VLADA SRJ USVOJILA PREDLOG ZAKONA O SARADNJI S HAGOM

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2001.

17:16

Default images
Savezna Vlada usvojila je u cetvrtak, vecinom glasova, predlog Zakona o saradnji s Haskim Tribunalom. Ovim zakonom utvrdjeno je da nadlezni organi republika donose odluku o predaji okrivljenih Tribunalu, a resenje o predaji donosi republicka vlada. Na pitanje da li ovaj nacrt Zakona, koji se razlikuje od prethodnog, predstavlja konacni ustupak prema SNP, savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic u izjavi za B92 kaze da “je zahtev SNP bio da se naprave dva zakona, na saveznom i republickom nivou, s tim sto bi na republickom nivou bilo regulisana predaja optuzenih”. “Sa pravne i politicke strane to nema nikakvog osnova, onda ne bi bio potreban nikakav zakon, takav savezni zakon u sebi ne bi sadrzavao nista. Ovakvim konceptom zakona, iako je to nategnuto u pravnom smislu, mi smo izasli u susret predstavnicima SNP i ocekivao sam da ce oni prihvatiti ovakav koncept zakona. Ocigledno je da to nije pravi razlog, da postoje i neki drugi”, rekao je Zivkovic.

Ucinjena je izmena koja bi trebalo da ide u prilog kompromisu, kaze za B92 ministar inostranih poslova Goran Svilanovic. “Bilo je reci da u poslednjem stepenu, kada je u pitanju predaja osumnjicenih ili okrivljenih, o tome odlucuje Savezna vlada s obzirom na to da inace druge odluke donose republicki organi. Sada je ucinjena izmena koja bi trebalo da ide u prilog tome da konacnu odluku o tome donose vlade u republikama”, kaze Svilanovic. On je istakao da su clanovi Vlade prvi put glasali tajno i da je odluka doneta vecinom glasova ministara.

Komentarisuci na konferenciji za novinare usvajanje predloga Zakona o saradnji s Hagom predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica izrazio je ocekivanje da ce i poslanici Saveznog parlamenta izglasati Zakon. Govoreci o cinjenici da je odluka Vlade doneta vecinom glasova Kostunica je istakao da je "u demokratiji presudnu rec ima vecina”. “Dakle, vecina je presudila da ovaj zakon bude donet. Bolje sto je zakon prihvatila Savezna vlada", rekao je Kostunica. On je izrazio svoje uverenje da ce Zakon biti usvojen u Skupstini SRJ onako kako ga je usvojila Savezna vlada. Kostunica je, komentarisuci odugovlacenje oko usvajanja Predloga Zakona o saradnji s Tribunalom, naglasio da smo "mi po nekoj ljudskoj i bozjoj meri, jednostavno ucinili ono sto se moglo uciniti u datim okolnostima". "Ono sto je bitno jeste da ovaj zakon bude usvojen. On je vazan iz dva razloga, ne samo zbog normalne saradnje SRJ s medjunarodnom zajednicom, ma sta se pod tim mislilo. Ta saradnja je bolja sa zakonom nego bez njega, a drugi razlog je taj sto se tim zakonom resava pitanje opstanka zajednicke drzave", dodao je Kostunica.

Visoki funkcioner SNP Zoran Knezevic ponovio je, medjutim, da je stav njegove partije nepromenjen. Odgovarajuci na pitanje da li to znaci da ce doci do podele medju poslanicima SNP u Saveznom parlamentu, Knezevic u izjavi za B92 kaze da “je neobicno da se o tome odlucuje tajnim glasanjem”. “Obracam se rukovodstvu SNP i poslanicima da se u Beogradu moze cuti prica o trgovini s poslanicima radi donosenja odluke koja se trazi i nadam se da ce odupreti takvim zahtevima. Oni su duzni da brane stavove svoje partije, a bogami time brane i svoj obraz, obraz partije i obraz Crne Gore”, kaze Knezevic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: