Policija prekoračila ovlašćenja

Pojedini policajci su nedavno u Kruševcu prekoračili ovlašćenja u upotrebi sile, rečeno je agenciji Beta u Policijskoj upravi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.10.2007.

18:05

Default images

Ovlašćeni službenici su nakon sprovedene istrage okončane danas zaključili da je došlo do prekomerne upotrebe sile u incidentu u Jakšićevoj ulici u Kruševcu, tokom koga je patrola privela M. L. (51) i njegovog sina N. L. (24). U Policijskoj upravi, međutim, ne otkrivaju identitet policajaca koji su prekoračili ovlašćenja i navode da će protiv njih "biti preduzete mere u skladu sa zakonom".

Incident koji je uzburkao kruševačku javnost dogodio se 2. oktobra oko 19.15 časova prilikom policijske intervencije po prijavi M. P. koja je pozvala policiju zbog namere komšije D. J. da odseče granu drveta koja je ometala izgradnju objekta.

Ocenjujući da je "zbog nerešenih imovinskih odnosa ugroženo stanje stabilnog javnog reda", policajci su od prisutnih tražili da se legitimišu, a pošto M. L. i N. L. nisu kod sebe imali lične karte, došlo je do verbalnog sukoba nakon čega su privedeni u policijsku stanicu.

Nakon trosatnog zadržavanja u stanici M. L. i N. L. pušteni su sa vidnim povredama od batinanja. Povrede su odmah dijagnostikovane u kruševačkoj službi hitne pomoći, a kasnije i kod lekara specijalista.

"Tukli su me rukama i nogama, možda i palicama, nisam mogao da vidim, po glavi, trbuhu, grudima, leđima, pretili mi i nazivali pogrdnim imenima. Bilo ih je pet-šest u policijskoj sobi, neki su stajali i u hodniku i niko nije pokušao da to zaustavi", izjavio je za Betu M. L.

On tvrdi da nije izazvao policiju, već da im se policajac obratio psovkama i uvredama i domaćinu. Njegov sin N. L. rekao je agenciji Beta da je jedan od policajaca čak otkopčao i futrolu i mašio se za dršku pištolja, ali da je zatim odustao i "nastavio sa šutiranjem".

U saopštenju izdatom nakon incidenta navedeno je da su privedeni "ometali policijske službenike u vršenju posla", te da su prema njima, "shodno zakonskim ovlašćenjima, upotrebljena sredstva prinude" i "u konsultaciji sa opštinskim javnim tužilaštvom, podneta krivična prijava".

Oštećeni su najavili da će protiv kruševačke policije podneti prijavu generalnom inspektoru policije i javnom tužilaštvu, kao i da će protiv učesnika u batinanju podneti privatnu tužbu nadležnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: