Šta stoji iza sukoba u Pazaru

Analitičari ocenjuju da raskol u islamskoj zajednici poprima sve ozbiljnije razmere, a poslednji incidenti uznemirili su građane.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 08.10.2007.

15:26

Default images

Sukob imama naklonjenih muftiji Zukorliću sa jedne i imama naklonjenih nedavno izabranom reis ul ulemi Zilkiću s druge strane završio se u subotu uveče intervencijom policije u džamiji u Sjenici. Sukobi unutar Islamske zajednice počeli su kada je pre nekoliko dana smenjen glavni muftija Zukorlić, dok je bio u Maroku.

Podela je nastala oko toga gde bi trebalo da bude duhovni centar muslimanskih vernika u Srbiji.

Struja koju predvodi Zukorlić smatra da duhovni centar Islamske zajednice Srbije treba da bude u Bosni i Hercegovini i zbog toga ne priznaje novoizabranog reis-ul-ulemu Zilkića, već reisa u Sarajevu.

Druga struja Islamske zajednice zalaže se za to da duhovno sedište bude u Srbiji, a predvode je glavni muftija u Srbiji, Muhamed Jusufspahić i novizabrani reis Adem Zilkić. Međutim, i jedni i drugi tvrde da u Srbiji ne postoje dve Islamske zajednice.

"U Srbiji postoji tradicionalno jedna legalna i legitimna Islamska zajednica i to je potvrđeno prije nekoliko mjeseci u Novom Pazaru na Objediniteljskom saboru, koju su prihvatili svi muslimani ili, da kažem, više od 90 posto muslimana u Srbiji”, kaže potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Pojović.

Međutim, generalni sekretar Islamske zajednice sa sedištem u Beogradu Eldin Aširić tvrdi drugačije. "Više od dve trećine Islamske zajednice je na strani Rijaseta Islamske zajednice i jedinstveno je u odluci da se Muamer Zukorlić smeni. Što se tiče Islamske zajednice, on je u svakom slučaju smenjen, to samo treba još on da shvati", kaže on.

Islamska zajednica Srbije 3. oktobra izabrala je Adila Zilkića za reis-ul-ulemu i smenila Muamera Zukorlića sa mesta glavnog muftije i predsednika mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Zukorlić je osporio legitimnost tih odluka i na saboru Islamske zajednice Sandžaka 6. oktobra dobio podršku da ostane na tim funkcijama. Nakon toga se nekoliko incidenata dogodilo u Sjenici, Prijepolju i Novom Pazaru.

Nova deklaracija Islamske Zajednice

Islamska zajednica Srbije, na čelu sa Muhamedom Jusufspahićem, ne prihvata organizovanje po nacionalanom ključu i zalaže se za organizovanje na nivou države, navodi se u danas predstavljenoj Deklaraciji Vrhovnog saveta Islamske zajednice Srbije.

U dokumentu, koji je potpisao predsednik Vrhovnog saveta zajednice Miralem Hodžić, svi muslimani u Srbiji pozvani su da se okupe "oko zajedničkih ciljeva i interesa".

"IZ je natpolitička, multietnička, verska organizacija koja se brine o veri, moralu i islamskom obrazovanju muslimana, bez obzira na njihovu pripadnost", ističe se u Deklaraciji.

Islamska zajednica Srbije je organizaciono nezavisna od islamskih zajednica susednih država i ne prihvata politički uticaj na unutrašnje organizaciono i hijerarhijsko uređenje, navodi se i dokumentu i dodaje da se podrazumevaju "najdublje duhovne veze i saradnja".

Pozivajući se na Zakon o crkvama i verskim zajednicama, Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu, zalaže se za potpunu autonomnost u radu. "IZ Srbije isključuje uticaj države i političkih institucija na svoje unutrašnje uređenje i organizaciju verskog života", navodi se još u Deklaraciji.

Zilkić razgovarao sa ministrom vera

Reis-ul-ulema Adem Zilkić izjavio je da mu je ministar vera Srbije Radomir Naumov rekao da se država neće mešati u dešavanja u Sandžaku i islamskoj zajednici u Srbiji.

Zilkić je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da mu je Naumov danas tokom razgovora, medjutim, rekao da će država voditi računa o zaštiti javnog reda i mira i da će zaštititi vernike i verske službenike.

Zilkić je na konferenciji kazao da je njegov osnovni cilj kao reisa-ul-uleme da javnosti ponudi sasvim drugu sliku o Islamskoj zajednici Srbije i naveo da želi jedinstvenu zajednicu, mir, suživot sa svima, sklad i harmoniju i zajednicu u koju se neće mešati politika.

Reis-ul-ulema je naveo da je pre nego što je prihvatio to mesto kontaktirao lidere Sandžačke demokratske partije i Koalicije Lista za Sandžak Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina i da im je rekao da se, ukoliko on bude izabran za vrhovnog poglavara, nikad neće moći da mešaju u dešavanja u IZ.

Potkusurivanje ili udbaši

Muftija Muhamed Jusufspahić kaže da muslimani u Srbiji ne žele Islamsku zajednicu Srbije podeljenu na sfere uticaja bošnjačke i albanske politike.

"Ne želimo da u Srbiji budemo moneta za potkusurivanje političkih interesa Sarajeva. Želimo saradnju sa svima, ali i svoju kuću. Ne delimo muslimane Srbije na nacije jer muslimani su braća", rekao je on za Politiku.

Jusufspahić, doskorašnji beogradski imam, 4. oktobra je na Vrhovnom saboru Islamske zajednice Srbije izabran za muftiju Srbije.

"Odluke Vrhovnog sabora stavljaju tačku na nejedinstvo muslimana Srbije. Imami, profesori, veroučitelji neće više da trpe jednoumlje. Svojim glasom stali su za jedinstvo muslimana Srbije i digli glas protiv autokratije", rekao je on.

Na pitanje zašto je Sabor Islamske zajednice Sandžaka smenio muftiju Muamera Zukorlića, koji u to vreme nije bio u Srbiji, on je odgovorio da nije bitno gde se nalazio Zukorlić, već da li je on za zajednicu koja ima svoje sedište u Srbiji ili za zajednicu čija je glava van Srbije.

"Pošto se radi o ovom drugom, logično je da muslimani Srbije smene Zukorlića", zaključio je Jusufspahić.

Sa druge strane, smenjeni glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Mešihata u Sandžaku Muamer Zukorlić izjavio je da nije iznenađen poslednjim zbivanjima i da je mesecima upozoravao na te događaje.

Zukorlić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je odavno tražio podatke o tome ko su, među imamima, saradnici obaveštajnih službi u Srbiji, ali da to nije dobio i da sada vidi i zašto.

On je rekao da je žrtva udara koji su izveli "udbaši, kriminalci i sledbenici" lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Prema njegovim rečima, Ugljanin je prošle godine objavio da ukida islamsku zajednicu, a da verske poslove preuzima njegovo Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka.

"Sada Ugljanin nastoji tu odluku da sprovede i da stavi IZ pod svoju kontrolu. U svemu tome mu pomažu neki kriminalni krugovi koji imaju svoj materijalni interes", tvrdi Zukorlić.

On je dodao da je meta poslednjih događanja i velika imovina Islamske zajednice, zbog koje će, kako je ocenio, doći do sukoba ako bude pokušaja njenog nasilnog preuzimanja.

Podela na dve zajednice

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je očigledno da je došlo do podele na dve islamske zajednice.

"Tu je problem, po mom mišljenju, čisto političke prirode i on se neće skoro ukloniti, ali će to imati vrlo neugodan odjek na ukupna društvena zbivanja u regiji“, kaže on.

"Mešanje nadležnosti između struktura moći u verskim zajednicama i struktura moći u državi može da ima veoma loše posledice", navodi on.

"U jednoj državi, tako je do sad bilo, postoji jedna islamska zajednica, ali mi sad imamo jednu situaciju, vrlo neobičnu u Srbiji, da postoje dve islamske zajednice odnedavno", kaže on.

Predsednica nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara Aida Ćorović slaže se da iza podele Islamske zajednice stoji politika, i to i na lokalnom i na državnom nivou.

"To je jasno potpuno da Beograd očigledno želi da eliminiše Bosnu. Potpuno je prirodno da patrijarh i da se Srpska pravoslavna crkva meša u poslove u Crnoj Gori u pravoslavnoj crkvi, u Makedoniji, ali zato ne, reis iz Bosne prosto ne može da se meša u poslove vezane za muslimane u Sandžaku“, kaže ona.

Čorovićeva kaže za B92 da je reč o politički montiranim dešavanjima. "To se vidi na svakom koraku, a skaredna je izjava Jusufspahića koji kaže da mislimani ne žele mešanje bošnjačke ili albanske politike, ali je zato dozvoljeno mešanje beogradske", smatra ona.

"Oštriji sukobi dve struje su mogući, naročito ako se zna da policija i državna bezbednost stoje iza toga. Vrlo je lako montirati sukob, a čak i ako se ljudi sami između sebe ne posvađaju, lako je naći nekoga ko će da 'potpomogne' situaciju. Plašim se da je sukob moguće držati pod kontrolom samo do određene granice", kaže ona.

"Ja se kao građanka Novog Pazara, kao i mnogi u Novom Pazaru, plašim kako bi situacija mogla da se razvija. Politika je napravila zamešateljstvo, ona će morati da ga razreši, ali ne verujem da će ova država to i uraditi; ona ne rešava probleme, ona ih stvara da bi sakrila prethodne", kaže Aida Čorović.

Mirko Đorđević takođe kaže da nema ništa neobično u tome da duhovno sedište Muslimana iz Srbije bude u Sarajevu.

Mirko Dorđević i Aida Čorović upozoravaju da podela unutar Islamske zajednice preti da preraste u ozbiljan sukob i pozivaju politiku i političare da se ne mešaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: