Mjanmar: Oružje u manastirima?

Vlasti Mjanmara saopštile da je u budističkim manastirima zaplenjeno oružje i da je uhapšeno desetak ljudi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.10.2007.

11:50

Default images

Tokom pretresa manastira nađeni su 18 noževa, jedna sekira, jedna praćka i jedan metak kalibra devet, ali ne zna se tačno kome su oni pripadali, naveo je državni dnevnik Nju lajt ov Mjanmar. List je dodao da se "monasi moraju pridržavati božjih i državnih zakona, a ako prekrše te zakone, protiv njih će biti preduzete mere", prenele su zapadne agencije.

List navodi da zahtevi demonstranata, a to su snižavanje cena, oslobađanje vodeće opozicionarke Do Aung San Su Ći i ostalih političkih zatvorenika i nacionalno pomirenje, "ne mogu biti postignuti kroz demonstracije".

Istovremeno, bezbednosne mere u Jangonu ublažene su više od nedelju dana pošto su Vladine trupe otvorile vatru na više desetina hiljada demonstranata.

Neke od uličnih barikada su uklonjene, a posetioci su ponovo u mogućnosti da obiđu strogo čuvane pagode Švedagon i Sule, mesta na kojima su demonstracije počinjale i završavale se.

Hunta je saopštila da je u gušenju demonstracija, 26. i 27. septembra, poginulo najmanje 10 ljudi, a da je u zatvorima oko 1.000 demonstranata, među njima 135 monaha. Nezavisni izvori tvrde da je i stradalih u uhapšenih mnogo više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: