Irak: Krivica radnika Blekvotera

Radnici Blekvotera, firme iz SAD za obezbeđenje, 16. septembra bez razloga pucali na civile u Bagdadu i ubili 17 osoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

11:14

Default images

Pomenuta tvrdnja rezultat je istrage koju je sprovela Vlada Iraka, prenose agencije. "Istraga pokrenuta 22. septembra po nalogu premijera Nurija al Malikija je završena", saopštio je portparol Vlade Ali al Dabag i dodao da je istraga pokazala da nije bilo nikakve indicije da je Blekvoter bio meta direktnih ili indirektnih napada.

"Nijedan kamen nije bačen na konvoj koji su obezbeđivali radnici te firme. Blekvoter je prekršio sva pravila otvaranja vatre i upotrebe sile. Zaposleni u Blekvoteru su počinili zločin i moraju biti kažnjeni prema iračkom zakonu", dodaje se u saopštenju.

Pucnjava se dogodila u sunitskom delu Bagdada pri prolasku diplomatskog konvoja SAD, u čijoj su pratnji bili radnici Blekvotera. Očevici tvrde da je obezbeđenje pucalo na civile iako konvoj nije napadnut. Blekvoter, međutim, tvrdi da su čuvari odgovorili na hice i pretnju sumnjivog vozila.

Al Maliki je u više navrata tražio odlazak Blekvotera iz Iraka. Istragu vodi i FBI, na zahtev državne sekretarke SAD Kondolize Rajs, a vodi se i istraga koju je tražio sekretar odbrane SAD Robert Gejts.

Blekvoter ima oko 850 ljudi u Iraku, a nedavno je pomenut u izveštaju Kongresa SAD, u kom se navodi da je ta firma učestvovala u više od 200 pucnjava u Iraku, a da su njegovi radnici u 80 odsto slučajeva prvi otvarali vatru.

Kondoliza Rajs nedavno se izvinila zbog incidenta 16. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: