Novi incidenti u Novom Pazaru

Nepoznate osobe sinoć su u isto vreme upale u regionalnu televiziju i privatnu Televiziju Jedinstvo tokom intervjua Adema Zilkića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

07:45

Default images

U tim napadima jedna osoba je povređena, a jedan televizijski studio oštećen. Radnik obezbeđenja TV Novi Pazar Fehim Bandžović teže je povređen u pokušaju jednog napadača da uđe u prostorije te televizije u vreme emitovanja snimljenog intervjua sa nedavno izabranim reis-ul-ulemom Zilkićem. Bandžović je zbrinut u bolnici zbog povreda glave.

U isto vreme, dok je isti intervju emitovan na drugoj televiziji u Novom Pazaru, TV Jedinstvo, oko 21.30, naoružani maskirani napadač ušao je u tu televiziju, demolirao opremu u režiji i pobegao.

U incidentu niko nije povređen, napadač je uperio pištolj u realizatora i udarao drvenom motkom po opremi dok nije prekinuo program. Policija je izvršila uviđaj.

Intervju sa Zilkićem snimljen je ranije na TV Novi Pazar i prema dogovoru urednika emitovan na dve televizije istovremeno.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je danas napad na televiziju Jedinstvo u Novom Pazaru i zatražio od nadležnih državnih organa da pronađu i adekvatno kazne vinovnike i nalogodavce tog čina.

Osude upada u televizije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije je protestovala zbog napada na članicu ANEM-a, Televiziju Jedinstvo iz Novog Pazara, i na Regionalnu televiziju iz istog grada.

ANEM smatra apsolutno neprihvatljivim svaki pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, a posebno fizičke napade na novinare i redakcije dok vrše svoj posao – informišu javnost o stvarima o kojima javnost ima pravo da zna, što postojeći sukobi u Islamskoj zajednici svakako jesu.

ANEM traži i da novinarima, kako u Novom Pazaru tako i u drugim mestima u Srbiji, obezbede uslove za nesmetan rad i sve garancije za slobodan protok ideja, informacija i mišljenja.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je danas napad na zaposlene u Regionalnoj televiziji i TV Jedinstvo u Novom Pazaru.

U saopštenju se ocenjuje da je na taj način još jednom u Novom Pazaru ugrožena sloboda novinara. Dodaje se da je NUNS pozvao policiju da što pre reši taj slučaj i privede i kazni aktere i nalogodavce.

I Udruženje novinara Srbije osudilo je napade maskiranih i naoružanih osoba na novopazarske televizije i zatražilo hitnu istragu i obaveštavanje javnosti o počiniocima.

UNS poziva suprotstavljene verske poglavare islamskih zajednica da osude sinoćne oružane napade na novinare i televizije i da se uzdržavaju od neosnovanih napada na medije, a predstavnike lokalne vlasti u Novom Pazaru da pomognu u otklanjanju nastale štete u Televiziji Jedinstvo.

Kazna za policajce

Ministar policije najavljuje kazne za policajce koji su prekoračili ovlašćenja tokom intervencije u džamiji u Sjenici. Dragan Jočić kaže da će pripadnici policije za koje se ustanovi da su, intervenišući u džamiji u Sjenici, prekoračili ovlašćenja biti kažnjeni danas ili sutra.

Inače, previranja između sedišta islamske zajednice u Beogradu i Sandžaku traju od februara, kada su formirane dve paralelne uprave islamske zajednice u Srbiji.

"Situacija u Novom Pazaru i Sjenici je napeta, ali mislim da će stanje biti pod kontrolom i da će prevladati razum. Policija će biti odlučna u očuvanju javnog reda i mira", rekao je ministar.

"Ističem da je dobro što nije došlo do bilo kakvog značajnijeg sukoba. Policija će se truditi da sačuva javni red i mir, odnosno sačuvaće javni red i mir, to je i njena obaveza. Policija se neće mešati ni u kakve sukobe dve suprotstavljene strane", rekao je ministar Beti.

Samo nekoliko dana posle formiranja paralelnog mešihata Islamske zajednice Sandžaka raste neprijateljstvo između vernika okrenutih glavnom muftiji Muameru Zukorliću i novom reisu Ademu Zilkiću.

Posle verbalnog sukoba vernika dve opcije u džamiji u Sjenici, u subotu uveče, intervenisala je policija. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara saopštio je da je u tu džamiju upalo tridesetak policajaca koji su, upotrebivši silu, izbacili delegaciju Islamske zajednice i tukli njene članove i nekoliko vernika.

Potpredsednik Mešihata Rešad Pojović tvrdi da mu je policajac uvrnuo ruku, a da je jedan od imama pendrekom udaren u glavu dok su pokušavali da obiđu džamiju u Sjenici, u kojoj je već bio Zilkić sa svojim pristalicama.

"Ta grupa policajaca nas je silom odvela do prostorija SUP-a u Sjenici, kuda su vukli one koji nisu hteli da hodaju. Kad sam tražio imena policajaca koji su udarali, dotični su poskidali sa svojih košulja, uniformi svoja imena, pa nismo znali ko nas je batinao", izjavio je Pojović.

On kaže da mu se komandir policije izvinio rekavši mu da nije znao kako je trebalo da se postupi i da je policiji cilj bio da zaštiti ljude u džamiji. "Zapravo su učinili nešto drugo, a to je da su ponizili nas koji je trebalo da budemo zaštićeni", kaže Pojović.

S druge strane, šef Zilkićevog kabineta Jakub Leković tvrdi da je policija reagovala da ne bi došlo do većeg sukoba. Leković je za B92 rekao da su se imami, pristalice Zukorlića, drsko ponašali prema imamu zaduženom za džamiju u Sjenici.

"On je prišao i rekao: 'Ja ti večeras komandujem i moraš da odbiješ', onda je ustao da obavlja molitvu, ali su vernici odmah sprečili i rekli: 'šta će ti 15 ljudi, zašto ste naoružani.' I onda je nastala velika gužva, pa su tražili intervenciju policije da ne bi došlo do nečega većeg i policajci su došli i molili ih, kad su videli da su ljudi naoružani, onda su morali da silom izbace ljude", rekao je Leković.

Meho Omerović iz SDP-a je prethodno rekao kako veruje da će policija otkriti i žestoko kazniti "one koji su naredili da policija sa oružjem i u čizmama upadne u sjeničku džamiju".

Meho Omerović kaže da ima saznanja o tome ko je komandovao akcijom. "Zamenik komandira policije, izvesni Fazlić, poznat po tome što mu je rođeni brat saradnik kontraobaveštajne službe i aktivni oficir Vojske Srbije, rođena sestra mu je potpredsednica Skupštine opštine i funkcionerka Stranke demokratske akcije u Tutinu", kaže Omerović.

Omerović veruje da je predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin imao podršku državnih struktura u pokušaju da napravi "privatnu i partijsku islamsku zajednicu, sa Ademom Zilkićem na čelu".

Više o sukobima između dve struje u islamskoj zajednici i analizi te situacije u posebnoj vesti.

SDP zove Ugljanina na razgovor

Nakon incidenata u Sjenici i Novom Pazaru i sukoba u islamskoj zajednici, u sukobe su se uključile i lokalne stranke.

Poslanici Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića saopštili su da neće učestvovati u radu parlamenta Srbije dok ne budu kažnjeni nalogodavci "policijskog upada u centralnu džamiju u Sjenici".

Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića pozvala je Stranku demokratske akcije Sulejmana Ugljanina na "hitan i ozbiljan razgovor" kako bi se uputio zajednički apel za uzdržavanje od svih incidentnih situacija.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu u Novom Pazaru se ističe da poslednji dramatični događaji, vezani za Islamsku zajednicu, prete da prerastu u "sukobe širih razmera".

"Iako je naš stav da političari ne bi trebalo da se mešaju u verska pitanja imajući u vidu ozbiljnost situacije, smatramo da SDP i SDA, kao dve najjače bošnjačke stranke, imaju i najveću odgovornost da zajednički deluju u ovim teškim trenucima za bošnjački narod", navodi se u saopštenju Ljajićeve stranke.

SDP ocenjuje da je, nakon najnovijeg razvoja događaja, ugrožena bezbednost svih muslimana bez obzira na političku pripadnost i da zato samo zajednički apel može dati prave rezultate na smirivanju tenzija.

"Ne smemo smetnuti s uma da u ovim sudbonosnim danima sandžački bošnjaci predstavljaju jedinstveno bošnjačko biće i da moramo dati doprinos očuvanju Islamske zajednice koja je kroz vekove presudno uticala na očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda", dodaje se u saopštenju.

Džudžević: Bez mešanja političara

Sa druge strane, poslanik koalicije Lista za Sandžak Esad Džudžević izjavio je da državni organi i političke stranke ne treba da se mešaju u "sukob dva viđenja organizovanja islamske zajednice u Srbiji".

Povodom incidenta u džamiji u Sjenici, Džudžević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da država i građani treba da omoguće poštovanje ljudskih prava u toj oblasti "na način da vernici izaberu organizacionu strukturu koju smatraju adekvatnom".

"Vrlo je važno da naročito političke stranke sa nekim sandžačkim, bošnjačkim ili albanskim prefiksom ostanu neutralne u ovom slučaju i da na taj način pomognemo ljudima koji se bave verskim pitanjima da dođu do najadekvatnijeg rešenja u smislu organizacione strukture za vernike", rekao je Džudžević.

On je ocenio da sinoćnji napad na dve regionalne televizije u Novom Pazaru prevazilazi svaku meru i da je u tom smislu potrebno da Ministarstvo vera i MUP reaguju i omoguće slobodu mišljenja i iznošenje tog mišljenja u medijima na način na koji je regulisano Ustavom i međunarodnim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: