MUP O HLADNJACI I GENERALU PAVKOVICU

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2001.

16:40

Default images
MUP Srbije je u sredu jos jednom potvrdio da se na teritoriji Beograda nalazi masovna grobnica u kojoj se, kako se pretpostavlja nalaze i lesevi iz hladnjace koji su do nedavno bili “drzavna tajna”. Zamenik nacelnika Uprave kriminalisticke policije MUP Srbije kapetan Dragan Karleusa preneo je novinarima najnovije podatke iz istrage koja je u toku: “Utvrdili smo da su lesevi dovezeni sa dva kamiona, u jednom je bilo 30, a u jednom 56, odnosno 58. Ti kamioni izrucili se unesrecene na lokaciji koja je veoma blizu ‘13. maju’, to je vezbovni centar MUP Srbije u Batajnici. Prostor na kojem je nama pokazano da se lesevi nalaze bio je obrastao gustim sibljem starim 2 godine tako da se ni po cemu nije moglo naslutiti da se radi o masovnoj grobnici. Prva lokacija na kojoj se trenutno vrsi iskopavanje prostire na povrsini 10x10 m. Nasa saznanja su da se u neposrednoj okolini nalazi jos nekoliko takvih jama i koliko leseva ima bice predmet istrage i analize”. Novinarima je prikazan devetominutni film sniman u nekoliko navrata, od 31. maja do 6. juna na pomenutoj lokaciji. Videlo se kako bager krci teren na kojoj se nalazi masovna grobnica, a zatim i kako radnici iskopavaju deo jedne lobanje. Kako je potvrdio kapetan Karleusa, predstavnici Haskog tribunala prisustvuju ekshumaciji, prenosi B92.

Iako je konferencija za novinare u MUP Srbije u sredu trebalo da, pre svega, bude posvecena masovnoj grobnici pronadjenoj u Batajnici gde su, kako se sumnja pokopana tela ubijenih kosovskih Albanaca, glavna tema o kojoj je govorio ministar Dusan Mihajlovic je bio LICNO nacelnik Generalstaba VJ Nebojsa Pavkovic. Naime, Pavkovic je u utorak optuzio MUP Srbije za pripremanje kompromitujuceg materijala o vrhu Vojske Jugoslavije. Odgovarajuci na te optuzbe, ministar Mihajlovic je rekao kako su one netacne ali je, ocigledno unapred pripremio niz konkretnih primera koji upravo kompromituju generala Pavkovica. Izmedju ostalog, procitao je izvode iz pojedinih naredjenja koje je Pavkovic izdavao u vreme ratnog stanja, u kojima se navodi da su za pojedine akcije na Kosovu zaduzeni odredjeni odredi policije i kojima je demantovao Pavkoviceve tvrdnje da nije postojala jedinstvena komanda. Zatim, Mihajlovic je novinarima pokazao medalju od 700 grama zlata koju je, kako je rekao, Pavkovic zeleo da uruci bivsem predsedniku Slobodanu Milosevicu i koja se sada, kako je napomenuo ministar, SLUCAJNO nasla u MUP Srbije. Prikazan je i film na kome general Pavkovic predlaze Slobodana Milosevica za orden. Ministar policije je optuzio nacelnika generalstaba da “izmislja neistine” i potom se zapitao: “Cega se plasi i sta krije vojskovodja koji je pobedio NATO? Zasto g. Pavkovic tvrdi da nije znao za to sto se desavalo na Kosovu i Metohiji? Zasto tvrdi da su se zlocini ‘desavali u onim delovima koji su bili izvan zone odgovornosti nekih jedinica’? Zasto general Pavkovic primedbe na njega licno dozivljava kao napad na citavu vojsku kao instituciju? O kojoj partijskoj liniji govori nacelnik Generalstaba VJ koji je bio glavni govornik na mnogim partijskim priredbama?”

Iako je ceo nastup Dusana Mihajlovica delovao kao svojevrsna “objava rata” generalu Pavkovicu, ministar policije tvrdi da ne postoji sukob izmedju MUP i vojske i podseca na uspesnu saradnju u zdruzenim snagama na jugu Srbije kojima je komandovao general Nebojsa Krstic: “Mozda je pravo pitanje, da general Pavkovic odgovori – zasto smenjuje generala Krstica sada kada je ceo svet odao priznanje, ne samo Koordinacionom telu i njegovom predsedniku Covicu i citavoj drzavnoj politici, nego i generalu Krsticu na briljantno obavljenom zadatku? Kome je u interesu danas da se smeni general Krstic i da na njegovo mesto dodje neki drugi general?”, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: