BATIC: VECINSKI STAV U DOS-U DA SE PRIMENI STATUT TRIBUNALA

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2001.

14:47

Default images
Ministar pravde Vladan Batic izjavio je kako ocekuje da u naredna dva dana bude resen spor sa SNP oko Zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. Ukoliko SNP ne bude promenio svoj stav po pitanju pomenutog zakona, onda ce DOS, prema Baticevim recima, sam sesti i odluciti sta dalje. »Vladajuca koalicija najbliza je resenju da se prema optuzenim za ratne zlocine jednostavno primeni Statut Haskog tribunala. U tom slucaju, nije neophodna nikakva odluka republicke Skupstinska niti bilo kog drugog drzavnog organa«, rekao je Batic. »Moramo jednom skinuti sa dnevnog reda pricu o saveznom jedinstvenom zakonu, koji bi, na predlog koalicione vlade, donela savezna skupstina. Ako SNP nece da promeni svoj stav, onda to otpada i onda DOS odlucuje sta dalje. Ja sam rekao svoj licni stav, i ne mora da znaci da ce isti takav staviti i u DOS-u, mada je on objektivno vecinski i tice se automatske primene statuta Haskog tribunala. Ne treba nam nikakav zakon, nema potrebe ni republicka skupstina niti iko da donosi ikakav akt, nema nikakve zakonodavne aktivnosti. Verovatno ce, deklarativno, republicka vlada odlucivati o tome, mada nema potrebe cak ni da odlucuje, to je stvar tumacenja«, dodao je ministar pravde. Kako prenosi Radio B92, komentarisuci sve brojnija tumacenja u javnosti da Ustav Srbije ne dopusta izrucenje jugoslovenskih drzavljana, Batic je rekao da se to odnosi na na ekstradiciju stranim drzavama, a ne organu Ujedinjenih nacija kakav je Haski sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: