Izrael: Oslobađanje 90 Palestinaca

Izraelska vlada odobrila je danas oslobađanje 90 palestinskih zatvorenika povodom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2007.

16:53

Default images

Tim potezom Izrael nastoji i da ojača palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pred međunarodnu konferenciju o bliskoistočnom mirovnom procesu predviđenu za novembar u Vašingtonu. Očekuje se da bi Palestinci mogli biti pušteni već do utorka uveče, ukoliko proces protekne bez ikakvih legalnih izazova, najavila je portparolka izraelske vlade.

Kao što se i očekivalo, ministri iz verske partije Šas i ministar za strateske pretnje Avigdor Liberman, vođa ultradesne partije Naš dom, glasali su protiv takvog poteza.

Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da oslobođanje zatvorenika neće uticati na eventualni dogovor o oslobađanju otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Šalita su još u junu 2006. oteli pripadnici tri palestinske ekstremističke organizacije, povezene s Hamasom, u prekograničnom napadu iz pojasa Gaze na vojni punkt na jug Izraela.

U izraelskim zatvorima nalazi se oko 11.000 palestinskih zatvorenika, a Olmert povremeno pristaje da bude oslobođen ograničen broj ne bi li pomogao Abasu, vođi umerenijeg Fataha koji vodi borbu za vlast protiv radikalnog islamističkog Hamasa.

Hamasovci od juna kontrolišu pojas Gaze, pošto su pobedili snage lojalne Fatahu.
Izrael je u julu oslobodio 250 zatvorenika, uglavnom članova Fataha.

I ovog puta će biti oslobođeni uglavnom pripadnici te partije koji nisu ubili ili povredili Izraelce, odnosno oni čije ruke "nisu umrljane jevrejskom krvlju".

Puštenui zatvorenici se, takođe, identifikuju s novom vladom koju je Abas osnovao na Zapadnoj obali i u kojoj nema hamasovaca, i od njih se traži da odbace nasilje.

"To je jedini način da se signališe palestinskom društvu da će mirovni proces i njegova kulminacija dati rezultate," kazao je Olmert.

Olmertov portparol Miri Ajzen je rekla da je svima na spisku za oslobađanje ostalo više od godine u zatvoru.

Izraelci, žrtve palestinskog nasilja, imaju na raspolaganju 48 sati da se žale Vrhovnom sudu zbog oslobađanja, pošto konačna lista s imenima bude objavljena.

Prvobitno je bilo predviđeno oslobađanje 100 Palestinaca, ali je ustanovljeno da njih 10 ne ispunjava kriterijume.

Palestinski ministar Ašraf Adžrami, zadužen za zatvorenike, je već unapred izrazio nezadovoljstvo uslovima za oslobađanje i brojem Palestinaca koji će biti pušteni.
Adžrami je, međutim, rekao da se palestinske vlasti neće usprotiviti puštanju ni jednog Palestinca.

Hamas je optužio Fatah da radi ruku pod ruku sa Izraelom. "Oslobađanje zatvorenika iz Fataha znači nastavak diskriminacije protiv zatvorenika uz pristanak Fataha," rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri, upozorivši da je potez opasan jer Fatah i okupatori "igraju istu ulogu".

Uhapšen tinejdžer na granici Egipta i Izraela

Egipatski tinejdžer uhapšen je danas kada je pokušao da uđe u Gazu i pridruži se bombašima samoubicama, saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Taj šesnaestogodišnjak je uhapšen po drugi put na prelazu Rafa, a ministarstvo je navelo da je priznao da je "hteo da se pridruži pripadnicima palestinskog otpora u Gazi da bi učestvovao u samoubilačkom napadu protiv Izraelaca", prenela je agencija AP.

Posle prvog hapšenja, tinejdžer je vraćen porodici, s obzirom na njegove godine, ali još nije poznato šta su s njim učinile egipatske vlasti.

Prema egipatskom zakonu, svi ispod 18 godina su maloletnici.

Izrael i Egipat su potpisali mirovni sporazum 1979. godine, a granica između tih zemalja nije čvrsto obezbeđena, niti je na nekim mestima jasno obeležena.

Izrael je saopštio da je u julu oko 2.800 ljudi, među njima 1.160 Sudanaca, ilegalno prešlo granicu iz Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: