Bez negativnog izveštaja Del Ponte

Izveštaj glavne tužiteljke Karle del Ponte Briselu o stepenu saradnje Srbije sa Tribunalom neće biti negativan, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2007.

07:56

Default images

Iako je Del Ponteova uoči dolaska u Beograd izjavila da nije zadovoljna nivoom saradnje Beograda, posle višečasovnih razgovora sa zvaničnicima u Srbiji, prihvatila je uveravanja da akcioni tim ozbiljno radi na pronalaženju preostalih haških begunaca.

Del Ponteova se, navodno, zato neće suprotstavljati nameri Brisela da u oktobru parafira sporazum sa Beogradom o Stabilizaciji i pridruživanju. Ona će, međutim, insistirati da taj integrativni proces, odnosno potpisivanje sporazuma, bude uslovljen punom saradnjom Beograda sa sudom, saznaje B92.

Razgovor operativaca Akcionog tima i glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte trajao više od tri sata. Tokom tih razgovora razmatrani su detalji akcija koje se sprovode u pokušajima da se pronađu i uhapse preostali begunci, pre svih Ratko Mladić. U zgradi Specijalnog suda Karla del Ponte najpre je razgovarala sa Vladimirom Vukčevićem, koordinatorom Akcionog tima, a sastanku su se potom pridružili i šefovi BIA i VBA, Rade Bulatović i Svetko Kovač.

Oni su pokušali da uvere glavnu tužiteljku da se, bez obzira što od hapšenja generala Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića nije bilo uspeha u potrazi za preostalim beguncima, na njihovom pronalaženju intenzivno radi.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je danas sa Karlom del Ponte. On je rekao na sastanku da je u interesu Srbije da se u najkraćem roku okonča saradnja sa Haškim tribunalom, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje i da je Koštunica kazao da postoji jasna politička volja i rešenost da u potpunosti bude završena saradnja sa Tribunalom.

Del Ponteova je, kako je saopšteno, u razgovoru sa Koštunicom istakla da je veoma važno da se svi optuženi nađu pred Tribunalom u što kraćem roku.

Na sastanku su učestvovali i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Miodrag Rakić.

Inače, poseta Karle del Ponte Beogradu počela je susretom sa ministrom Rasimom Ljajićem, koordinatorom Akcionog tima. Na sastanku su rešena preostala pitanja u vezi sa predajom dokumenata iz državnih arhiva Srbije haškom Tužilaštvu, a posle razgovora je saopšteno da će ta obaveza u potpunosti biti izvršena do 1. oktobra.

Svi sastanci održani su u atmosferi koja se opisuje kao korektna iako je uoči dolaska Del Ponteove najavljivano da ona opet nije zadovoljna saradnjom sa Beogradom i razočarana je činjenicom što, uprkos obećanjima, u Hag nisu prebačeni Stojan Župljanin i Goran Hadžić, a naročito što je u bekstvu i dalje Ratko Mladić.

Glavna tužiteljka Tribunala posetu Beogradu završava u petak ujutro, razgovorom sa predsednikom Borisom Tadićem.

Za vreme ove posete ni Del Ponteova ni zvaničnici Srbije nisu davali izjave medijima.

Glavna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović smatra da nikada mišljenje Karle del Ponte nije imalo manju težinu nego danas. "Malo toga od nje sada zavisi, Sporazum o priključenju Srbije EU biće parafiran, ako ne i potpisan, i bez izručenja Mladića i ostalih optuženih", navodi ona.

"Čak i ako bi bila ljuta, mandat Karle del Ponte ističe u decembru, potpisivanje Sporazuma se očekuje na proleće, a ona na to neće moći da utiče", kaže Ljiljana Smajlović.

Poslanici o izveštaju Karle del Ponte o Srbiji

Poslanici vladajućih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su da će, nakon današnje posete Beogradu, izveštaj glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o saradnji Srbije sa tim sudom biti pozitivan, dok opozicione stranke misle suprotno.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija kazala je da očekuje da će, u razgovoru sa najvišim srpskim zvaničnicima, tužiteljka dobiti dokaze o potpunoj spremnosti države da sarađuje sa Tribunalom.

Ona je novinarima u parlamentu rekla da očekuje da se Akcioni plan za saradnju sa Haškim tribunalom, koji je usvojila Vlada Srbije, "sprovodi maksimalnim kapacitetom".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je novinarima da očekuje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji zavisi od izveštaja Karle del Ponte, biti potpisan.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da se nada da će državni organi glavnoj tužiteljki danas predočiti neke nove činjenice koje će je uveriti da je Srbija na dobrom putu i da će saradnju sa Tribunalom obaviti u zakonskom roku.

Prema njenim rečima, postoje uveravanja da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU biti parafiran do kraja godine, a samo potpisavanje sporazuma zavisiće od saradnje sa Haškim tribunalom.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao ja da ne očekuje ništa od posete glavne tužiteljke Haškog tribunala dodajući da ona izvršava naloge SAD i Zapada i da je sredstavo pritiska na Srbiju.

Poslanik na listi Liberalno-demokratske partije Vladan Batić rekao je da "ne vidi" kako bi izveštaj Karle del Ponte mogao biti pozitivan kada se "apsolutno ništa" nije dogodilo kada je u pitanju hapšenje haških begunaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: