Rezervisti najavili radikalizaciju

Rezervisti u Kuršumliji danas najavili da će radikalizovati protest i blokirati sve državne instituicije u tom gradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2007.

07:46

Default images

Jedan od organizatora protesta u Kuršumliji i odbornik u lokalnoj skupštini Slavko Ilić rekao je da se danas pogoršalo zdravstveno stanje osmorice rezervista koji "sa drugim kolegama" štrajkuju glađu u tom gradu. Ilić je kazao da su oni u kritičnom stanju. Dvojica od njih su, kako je naveo, prebačena u lokalni Dom zdravlja, a šestorica zdravstveno ugroženih su i dalje u sali opštine Kuršumlija.

Na protestnom skupu ispred opštine bilo je nekoliko hiljada ljudi. Štrajkači iz Kuršumlije posebno su naglasili da očekuju masovnu podršku iz susednih gradova.

Protesti rezervista u drugim gradovima, kako je rečeno ispred opštine Kuršumlija, počinju od sutra sa istim zahtevima, a već su formirani štrajkački odbori u Blacu, Aleksandrovcu, Brusu, Kruševcu, Prokuplju i Nišu.

Posle protesta u centru Kuršumlije okupljeni su se prošetali centralnim gradskim ulicama. Zadržali su se ispred zgrade Opštinskog suda gde su zahtevali da se "u skladu sa zakonom obnove postupci u vezi sa spornim ratnim dnevnicama".

Okupljeni su se potom vratili u zgradu skupštine opstine koju i sada drže u blokadi. Odatle su poručili da nastavljaju štrajk glađu, kao i da neće izlaziti iz zgrade dok se njihovi zahtevi za isplatu dnevnica ne ispune.

Rezervisti su upozorili da neće odustati od protesta i zahtevaju da im se obrate predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao i ministri pravde i odbrane, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac.

Organizacioni odbor protesta zaključio je da su to jedini relevatni sagovornici koji mogu da pomognu da se problem reši.

Kolike dnevnice traže rezervisti

Član štrajkačkog odbora Dejan Milošević rekao je za Poligraf B92 da štrajkači ne traže dnevnice od 67 dinara, koje su neki od njih i primili, već više od 90 dinara, kako je, tvrdi, 1999. objavljeno u Službenom listu.

"Od 1. februara 1999. do 1. marta 1999. dnevnica je bila 96 dinara. Isplaćeno je 67 dinara. Ta razlika je ono što ljudi traže", rekao je Milošević.

Milošević je objasnio da nadoknade od više od pola miliona dinara, koje su nekima isplaćene, sadrže i višegodišnje kamate na značajno manju glavnicu. "To pravnici najbolje znaju, to su iznosi s kamatama. Veštaci su došli do toga koliko ovih godina nije isplaćeno", kaže on.

Milošević je objasnio da mu je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić obećao da će danas poslati delegaciju da razgovara sa štrajkačima.

Međutim, kako navode u Ministarstvu odbrane, Milošević je državu tužio radi isplate duga od 24.900 dinara. Prema njihovoj računici, pošto je Milošević proveo 79 dana na Kosovu, ispostavlja se da Milošević zapravo traži dnevnice od 315 dinara, a ne nešto više od 90 dinara, kako je izjavio, navodi Ministarstvo odbrane. Oni takođe tvrde da je Milošević već naplatio svoje dnevnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: