Del Ponteova u četvrtak u Beogradu

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte dolazi u četvrtak u Beograd, potvrdio je za B92 Rasim Ljajić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 17.09.2007.

17:03

Default images

Del Ponteova bi trebalo da razgovara sa predsednikom i premijerom Srbije, kao i sa članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca, kaže Ljajić. Glavna tužiteljka, kojoj krajem godine ističe mandat u Hagu, bila je veoma zadovoljna junskom posetom Beogradu, kada joj je najavljena mogućnost novih hapšenja optuženih za ratne zločine. Njene najnovije ocene saradnje Beograda sa sudom nisu pozitivne.

Del Ponteova je razočarana što, posle hapšenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, u Hag nije stigao nijedan preostali begunac, pre svih Ratko Mladić.

Od ocene Karle del Ponte umnogome zavisi da li će Srbija dobiti "zeleno svetlo" za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Danas je takođe Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu odlučio je da dostavi dokumentaciju po devet zahteva Tužilaštva Tribunala i jednog svedoka oslobodi dužnosti čuvanja tajne u postupcima koji se vode pred tim sudom.

RS: Uskoro hapšenje Župljanina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je raniju najavu iz policije RS da će uskoro biti uhapšen haški optuženik Stojan Župljanin.

Čađo je novinarima u Banjaluci rekao da MUP RS stoji iza izjave funkcionera tog ministarstva Dragog Miloševića za Vašington post, u kojoj je najavio skoro Župljaninovo hapšenje.

Ministar policije RS je kazao da se na području RS ne nalazi nijedan haški optuženik, navodeći da bi u suprotnom policija RS već delovala.

Savet: Rešiti preostale zahteve tužilaštva

Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom danas je naložio nadležnim državnim organima da preduzmu sve potrebne mere kako bi se u potpunosti rešili preostali zahtevi tužilaštva tog suda.

Odluka o tome doneta je na današnjem zasedanju Nacionalnog saveta, koje je posebnu pažnju posvetilo upravo daljem dostavljanju dokumentacije haškom tužilaštvu.

Nacionalni savet je istovremeno doneo odluku o dostavljanju dokumentacije po devet zahteva tužilaštva Haškog tribunala i oslobađanju jednog svedoka obaveze čuvanja državne tajne u postupcima koji se vode pred tom sudom.

Prema saopštenju iz kabineta predsednika Nacionalnog saveta, pozitivno je odgovoreno i na 50 zahteva optuženih koji su se odnosili na dostavljanje dokumentacije i oslobađanje svedoka za pripremu odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: