VSS nije dobio zahtev Petrovića

Vrhovnom sudu Srbije još nije stigao zahtev ministra pravde Dušana Petrovića za razrešenje tri sudije tog suda.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2007.

10:47

Default images

Petrović zahteva razrešenje sudija zbog zastarevanja postupka protiv igumana Ilariona. U Vrhovnom sudu pozdravljaju postupak za utvrđivanje odgovornosti sudija, a portparolka VSS-a Vesna Dabić kaže za B92 da će o zahtevu ministra pravde raspravljati personalno veće tog suda u roku od 60 dana od trenutka kada taj predlog primi.

"Veliko personalno veće, kada do njega stigne zahtev, priprema izveštaj, taj izveštaj dostavlja strankama, učesnicima u postupku, zatim održava sednicu i donosi odluku", objašnjava ona.

Vesna Dabić je rekla da, ako Veće zaključi da postoji razlog za razrešenje, takav predlog upućuje Skupštini, koja donosi konačnu odluku.

Ministar pravde je podneo je zahtev za razrešenje sudija Dragomira Milojevića, Predraga Gligorijevića i Miroslava Cvetkovića jer su, prema njegovom mišljenju, svesno doprineli da "slučaj Ilarion" zastari.

"Oni su predmet dobili u martu 2007, zakazali sednicu na kojoj su doneli odluku u aprilu 2007. i nisu izradili presudu od aprila do jula 2007. Oni su znali da nastupa zastarelost i zbog toga sam duboko uveren da su nesaveseno vršili dužnost i da je ta nesavesnost tako visokog stepena da oni treba da budu razrešeni", rekao je Petrović.

Vesna Dabić smatra da je dobro da se takve inicijative pokreću jer bi u protivnom u javnosti ostala sumnja u rad i postupanje sudija. "Nije dobro da neke situacije kao što je ova i slične ostanu neraščišćenje, nije dobro da u javnosti ostane sumnja u rad i postupanje sudija. Zato VSS smatra da svaku sumnju u nezavisnost ili nestručnost rada svakog sudije treba ispitati pred nadležnim organom", kaže ona.

Za samo dva dana ministar pravde podneo je zahteve za razrešenje četiri sudije Opštinskog suda u Novom Sadu i tri sudije VSS-a, zbog zastarevanja predmeta koji je igumana Ilariona teretio za bludne radnje nad maloletnim dečacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: