Preti pad Vlade?

Tačno četiri meseca od formiranja Vlade Srbije prvi put se iz same vlade pojavila najava da bi ta koalicija ubrzo mogla i pasti.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.09.2007.

09:29

Default images

To je izjavio ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić navodeći da pad Vlade može uslediti ako se lideri DS-a i DSS-a, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, ne dogovore o predsedničkim izborima i Kosovu. Dok u DS-u i DSS-u tvrde da do pada Vlade neće doći, spor između ove dve stranke postaje sve očigledniji.

Ukoliko ne bude saglasnosti o datumu raspisivanja izbora i Kosovu, biće otvorena ozbiljna politička kriza koja može izazvati pad Vlade, ocenio je Ljajić za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do pada Vlade, to ne mora nužno da znači da bismo imali izbore jer postoji mogućnost drugačije prekompozicije političkih snaga.

U DS-u i DSS-u složno tvrde da opasnost o kojoj govori Ljajić nije realna:

"Mislim da u ovom trenutku nije pred vratima kriza vlade. Ja verujem da će izbori biti održani u toku 2007. godine i ne vidim razlog zbog čega ne bi bili održani, onako kako to Ustavni zakon propisuje. Sa druge strane, mislim da u politici oko Kosova i Metohije nema elemenata po kojima bi moglo da se utvrdi da ne možemo da vodimo više zajedničku politiku", kaže zamenik predsednika DS-a i ministar pravde Dušan Petrović.

Dragan Šormaz, poslanik DSS-a ima potpuno suprotno mišljenje: "Apsolutno ne dolazi u obzir da izbori budu do kraja godine, upravo zbog situacije na Kosovu i Metohiji".

Na pitanje da li se može desiti da padne vlada ako ne bude dogovora oko izbora, Šormaz misli da ne može: "Što ne znači da kad bi pala vlada, da bismo automatski imali nove izbore. Može skupštinska većina da formira vladu ako postoji većina za formiranje vlade".

Na pitanje o kojoj se većini radi, Šormaz kaže: "Pa ne znam, hipotetički kažem".

Ovako je još jednom aktuelizovana priča o mogućnosti koalicije DSS-a sa radikalima i socijalistima, koju premijer Vojislav Koštunica nikada jasno i glasno nije isključio.

Nezvanične najave iz DSS-a o mogućnosti takve koalicije u Srpskoj radikalnoj stranci ne doživljavaju ozbiljno.

Osim spora oko datuma raspisivanja izbora, nejasno je i to da li će DSS podržati predsedničkog kandidata DS-a Borisa Tadića.

Kad je u pitanju Kosovo, DS ne prihvata ideju DSS-a da se Srbija odrekne članstva u NATO-u ukoliko pojedine zemlje, članice te alijanse, priznaju eventulano jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

DS: Opstanak Vlade u interesu koalicionih partnera

Šefica poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije Nada Kolundžija ocenila je danas da je opstanak Vlade u interesu svih koalicionih partnera koji su preuzeli odgovornost za stabilnost države i interese građana.

Kolundžija je, povodom izjave ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića da bi posledica političkih sukoba u Srbiji mogla biti pad vlade, kazala da tu izjavu tumači u sklopu "izvesne bojaznosti u svetlu odsustva dogovora, ali ne i opasnosti da se to desi".

Ona je precizirala da stranke vladajuće koalicje imaju jedinstven stav u vezi određivanja budućeg statusa Kosova.

Šefica poslaničke grupe DS-a je, u izjavi novinarima u Skupštini Srbije, kazala da je stav te stranke o raspisivanju izbora poznat "da se prilikom raspisivanja izbora poštuje zakon i da se to pitanje rešava dogovorom".

"Ključna stvar je da su glavi akteri u vladi preuzeli odgovornost za stabilnost drzave i interese građana, a da razlike u stavovima ne predstavljaju pretnju po interese građana i stabilnost deržave", ocenila je Kolundžija.

"Društvo je kompleksan sistem kao i porodica, u kojoj postoje različita mišljenja", kazala je Kolundžija i podsetila da je "oko ključnih stvari" vladajuća koalicija postigla saglasnost prilikom formiranja vlade.

DSS: Narednih dana konkretni razgovori o izborima

Portparol Demokratske Stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas se narednih dana očekuju konkretni razgovori i dogovor stranaka vladajuće koalicije o raspisivanju izbora.

"Očekujem da ćemo u narednim danima imati konkretne razgovore i doći do dogovora o raspisivanju izbora", kazao je Mladenović agenciji Beta i dodao da je koalicionim partnerima upućen načelan predlog o izborima.

Povodom izjave ministra Rasima Ljajića o mogućem padu Vlade ako se u vladajućoj koaliciji brzo ne postigne dogovor o terminu predsednickih izbora i načinu reagovanja države na eventualno jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova, Mladenović je ocenio da "nije uputno predviđati šta će da se desi i stvari posmatrati na takav način".

On je ponovio stav DSS-a da bi izbori trebalo da se održe na proleće
sledeće godine, po završetku pregovora o konačnom statusu Kosova i Metohije.

"U trenutku kada se odlučuje o sudbini države, bilo bi najcelishodnije da se izbori održe na proleće sledeće godine i da se sada svi usredsredimo na najvažniju temu u ovom trenutku za našu državu, a to je očuvanje Kosova i Metohije", naveo je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: