Petrović traži razrešenje sudija

Dušan Petrović pokrenuo postupak za razrešenje 4 sudije iz Novog Sada zbog nesavesnog postupanja u slučaju Ilarion, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2007.

14:20

Default images

Iguman Ilarion je ranije bio optužen za bludne radnje nad maloletnicima. Izvor B92 navodi da je zatraženo razrešenje predsednika novosadskog Opštinskog suda Petra Mohana, sudija tog suda Snježane Matijević i Tatjane Šunjke, kao i sudije novosadskog Okružnog suda Zdenke Stakić.

Ove sudije su postupale u tom predmetu, a zahtev za razrešenje usledio je posle nadzora kojim je utvrđeno da su sudije nesavesno postupale u procesu protiv igumana Ilariona i nisu preduzele procesne radnje za ubrzanje postupka koje su im bile na raspolaganju, zbog čega je slučaj zastareo.

Ovako je pre više od mesec dana za B92 Ilarion, čije je svetovno ime Jovan Mišić, komentarisao sudski postupak koji se vodio protiv njega:

"Bože sačuvaj i ne dao Bog, nisam u mladosti, a kamoli u starosti da poludim i skrenuo umno da bih to činio. Ipak, Božja je pravda, ja sam Bogu zahvalan, i zahvalan braniocu, i naravno sudu onom koji je uvideo, shvatio i razumeo. E sad, na koji je način to završeno, da li zastarom ili ovako ili onako. To je ipak Božja promisao".

Ilarion, nekadašnji starešina manastira Hopovo, osuđen je 9. oktobra 2006. godine pred novosadskim Opštinskim sudom na deset meseci zatvora, a Okružni sud je tu presudu preinačio 26. decembra 2006. godine na godinu dana zatvora.

Vrhovni sud Srbije je 17. aprila ove godine vratio predmet na novo suđenje, ali tog suđenja nije bilo jer je predmet zastareo. Ilariona je predlog Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu teretio da je neodređenog dana između 1. juna i 4. jula 2001. u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na "nedozvoljene polne radnje" maloletne dečake.

Posle pokretanja krivičnog postupka, vladika sremski Vasilije smenio ga je s mesta starešine fruškogorskog manastira. Ilarion je nakon pokretanja postupka neko vreme proveo u manastiru Oraovica, u Hrvatskoj, odakle je proteran jer je i tamo, navodno, uznemiravao decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: