Susret Tadića i Šoljoma

Tadić je posle neformalnog susreta sa Laslom Šoljomom izrazio zahvalnost zbog principijelnog stava Mađarske po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2007.

13:09

Default images

"Srbija se protivi nezavisnosti Kosova, kao i jednostranom proglašenju i priznanju suvereniteta te pokrajine. Samo dogovor dve strane i kompromis mogu da garantuju stabilnost u regionu", ponovio je predsednik Srbije Boris Tadić novinarima u subotičkom restoranu "Stara picerija", nakon sastanka sa mađarskim predsednikom Laslom Šoljomom.

Prema Tadiću, Srbija podržava ideju dvojnog državljanstva koju od matične zemlje traže vojvođanski Mađari, jer smatra da je to dobar put ka relativiziranju granica i tešnjem povezivanju pripadnika iste nacije.

Tadić je u tom kontekstu podržao zalaganje predsednika Šoljoma za kulturnim jedinstvom Mađara u karpatskom basenu, ističuci da to načelo važi i za sve druge narode u regionu pa i šire.

Šoljom je pozdravio početak rasprave o zakonu o državljanstvu u Skupšetini Srbije i ukazao da taj posao tek predstoji u mađarskom parlamentu.

Šoljom je podsetio na susret sa Tadićem i hrvatskim predsednikom Stipom Mesićem prošle nedelje na tromeđi tri zemlje, i istakao da bi ekološka i privredna saradnja u toj oblasti mogla da postane primer za čitavu Evropu.

Šoljom je ranije danas izrazio zadovoljstvo što se u Srbiji poštuju kolektivna prava nacionalnih manjina koje, kroz nacionalne savete, imaju pravo na manjinsku samoupravu.

Na konferenciji za novinare posle posete mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini, Šoljom je ocenio da je ipak nužno da se zakonskim okvirom odredi model za funkcionisanje saveta, koji još nije usvojen u Srbiji.

Predsednik Mađarske je rekao kako posetu vojvođanskim Mađarima treba posmatrati kao deo posete mađarskim nacionalnim zajednicama koje žive van matice.

"To simbolizira i kako mi posmatramo mađarsku naciju, kao kulturnu celinu nedeljivu granicama. Takvo kulturno jedinstvo priznajemo, naravno, i svim drugim narodima", rekao je Šoljom.

U osvrtu na razgovor sa liderima političkih stranaka vojvođanskih Mađara, Šoljom je rekao da je razumljiva osetljivost i zabrinutost zbog ulaska Mađarske u šengenski vizni režim i ocenio da su osnovani zahtevi za dobijanje dvojnog državljanstva.

On je dodao i da bez obzira na taj zahtev ne treba olako odbaciti i druga rešenja kao što su uvođenje malograničnih propusnica i refundacija troškova izdavanja viza.

Na proslavi u osnovnoj školi u Čantaviru, koja od danas umesto dosadašnjeg naziva "Narodni heroji" nosi ime Janka Sibinjanina, odnosno Janoša Hunjadija, Šoljom je rekao da mu je drago što je škola dobila ime heroja koji na ovim prostorima među svim narodima simboliše borca za slobodu.

"Školovanje na maternjem jeziku je preduslov za očuvanje kulturnog identiteta. Posebno mi je drago što ovde u Subotici vidim da ima takvih mogućnosti", rekao je Šoljom, ističući i značaj posete Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku.

On je posebno istakao i značaj međuregionalne saradnje u kojoj Srbija i Mađarska zajedničkim projektima mogu da dođu do sredstava Evropske unije i tako unapređuju ekonomiju.

Predsednik Mađarske je rekao da u Suboticu nije došao na poziv neke od stranaka vojvođanskih Mađara, iako je u protokolu bilo najavljeno da je posetu organizovao Savez vojvođanskih Mađara.

Šoljom sa strankama vojvođanskih Mađara

Šoljom ponovo je na sastanku s predstavnicima svih stranaka mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini podržao zahtev vojvođanskih Mađara za dvojnim državljanstvom.

Predsednik najjače stranke Mađara u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor kazao je da je predsednik Mađarske izneo i nekoliko značajnih ocena:

"Po njegovom dubokom uverenju, nema nikakvih prepreka da se u tom smislu izvrše izmene mađarskog zakona o državljanstvu", kaže on.

Pastor je rekao i da je Šoljom istakao da će uložiti sav svoj uticaj da se politička klima u Mađarskoj u vezi s pitanjem dvojnog državljanstva promeni: "Rekao je i da danas ne vidi dovoljnu političku volju u mađarskom parlamentu da se taj zakon za čije je donošenje potrebna dvotrećinska većina i donese".

Lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton očekuje da će za vojvođanske Mađare biti olakšica po uvođenju šengenskog viznog režima.

Agošton je dodao da je jedinstven stav Mađara u Vojvodini da je dvojno državljanstvo najbolje rešenje.

"To nije samo interes Mađara u Vojvodini, pošto je poznato kakvi su demografski podaci. Dvojno državljanstvo bi omogućilo da ovdašnji Mađari odlaze na rad u Mađarsku, koja ima manjak radne snage", kaže on.

"To je i logično ako se prisetimo da ovdašnje stanovništvo još iz 60-ih godina prošlog veka ima naviku odlaska na rad u inostranstvo", rekao je Agošton.

Lideri stranaka Mađara u Vojvodini ocenili su kako je zajednički susret najbolji dokaz približavanja stranaka čiji su prošlost obeležili žestoki sukobi.

Lider Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pal Šandor, kazao je da vojvođanski Mađari moraju razmišljati i o zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije: "Da ne bi gospodin Tadić zaboravio da je dobio 50.000 glasova od Mađara, pa onda radi šta hoće. Ako mu treba 50.000 glasova on mora da krene s nama u razgovor.".

Predsednik Mađarske uručio je danas u mađarskom konzulatu u Subotici posebna državna priznanja dobitnicima iz Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: