"Pojačaćemo napore za Hag"

Srbija će pojačati napore za pronalaženje osoba optuženih pred Haškim sudom, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2007.

07:52

Default images

"Želimo da što pre ispunimo obavezu prema Tribunalu, što znači da bismo onda do kraja godine potpisali Sporazum o asocijaciji i pridruživanju s EU", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

"Kad kažem da ćemo intenzivirati rad, to znači da će se povećati broj akcija potraga za haškim optuženicima i sve operativne aktivnosti koje imaju za cilj da se što pre lociraju", kaže on.

"Naše potrage nisu motivisane njenim dolaskom, već smo svesni da ćemo biti izloženi još većem pritisku međunarodne zajednice da se obaveze ispune, a mi imamo daleko veći interes nego bilo ko u Hagu ili Briselu da se obaveze ispune, jer mi imamo štetu, ni Hag ni Brisel", kazao je Ljajić.

I srpski premijer Koštunica juče je u Briselu rekao da haški optuženik Ratko Mladić možda nije u Srbiji i naglasio da je u interesu Srbije da se dostigne puna saradnja s tribunalom u Hagu.

Jočić: Potraga neprekidno traje

Dragan Jočić izjavio je da akcija potrage za odbeglim haškim optuženicima neprekidno traje i da su vlasti u Beogradu čvrste u nameri da ispune međunarodne obaveze prema Haškom tribunalu.

"Srbiji se međutim neosnovano, bolje reći neprovereno, na teret stavlja da su svi optuženi kod nje", rekao je Jočić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, i podsetio da su u prošlosti neki optuženici za koje se verovalo da su u Srbiji uhapšeni na teritoriji drugih država.

Srpska policija, prema njegovim rečima, u istrazi ipak polazi od pretpostavke da su preostala četvorica optuženika koji se nalaze u bekstvu na teritoriji Srbije.

Jočić je istakao da na pronalaženju preostalih haških optuženika rade "najbolji ljudi" iz MUP-a i ostalih bezbednosnih struktura Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: