Skupština o državljanstvu

Skupština Srbije, posle više od mesec dana letnje pauze, nastavila je rad, a zatim ga i prekinula jer nema TV prenosa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.09.2007.

07:19

Default images

U toku je rasprava o izmenama Zakona o državljanstvu, a ministar Dragan Jočić je najavio da će izmene omogućiti da građani Crne Gore lakše dobiju državljanstvo Srbije. Vladajuća koalicija najavila je da će glasati za izmene tog zakona.

Ministar unitražnjih poslova Dragan Jočić je rekao da se amandmanima na Zakon o državljanstvu uvodi da podnosioci zahteva za državljanstvo moraju da budu punoletni i poslovno sposobni.

Oni prvo moraju da potpišu izjavu da Srbiju prihavataju kao svoju državu, rekao je Jočić novinarima u Skupštini Srbije.

Ministar je ocenio da su te intervencije u skladu sa Ustavom u kome piše da Srbija mora i da je obavezna da unapređuje odnose sa svojim sunarodnicima u drugim zemljama.

Dodao je da je predloženo i da se, pri upisu u državljanstvo Srbije, ne traži otpust iz državljanstva druge države.

Ministar Jočić je, obrazlažući predložene izmene, rekao da se njima uređuje sticanje i prestanak srpskog državljanstva, kontinuitet državljanstva, sprečava nastanak apatrida, olakšava sticanje državljanstva za crnogorske državljane, odnosno izjednačava položaj crnogorskih državljana sa položajem državljana bivših članica SFRJ.

Rasprava o svemu

Inače, umesto oonome što je bilo na dnevnom redu, poslanici su se bavili vladikom Filaretom, izborima na Kosovu, Srbima u Crnoj Gori, Berlinu, Novom Zelandu, lustracijom, mazohistima, zlom EU i neizbežnim NATO-bombardovanjem Srbije.

U međuvremenu, predsednik parlamenta Oliver Dulić obavestio je poslanike da će skupštinska sednica danas biti prekinuta u 15.20 jer Radio-televizija Srbije nije u mogućnosti da obezbedi direktan televizijski prenos.

RTS je, naime, obavestio Skupštinu Srbije da će prenos skupštinskog zasedanja biti prekinut zbog prenosa odbojkaške utakmice izmedju reprezentacija Francuske i Srbije.

Nakon optužbi da je javnom servisu važnija reprezentcija Hrvatske od državljanstva, predsednik skupštine Oliver Dulić predložio je da se zasedanje prekine kada prestane prenos na RTS-u i da se ona nastavi sutra pre podne, što su poslanici prihvatili.

Vanredna sednica je zakazana na zahtev vladajuće većine, a predsednik Skupštine ponovo je najavio da će poslanici, sad već odmorni, danonoćno raditi kako bi usvojili sve neophodne zakone.

Poslanici treba da izaberu članove Saveta Državne revizorske institucije, da ratifikuju Sporazum o slobodnoj trgovini Cefta, da razmatraju Predlog zakona o putnim ispravama, kao i izmene i dopune Zakona o državljanstvu Srbije.

Razmatraće i Predlog za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, izmene Zakona o duvanu i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz Kjota, uz okvirnu konvenciju Ujedinjenioh nacija o promeni klime.

Jočić: Za CG lakše srpsko državljanstvo

U Skupštine Srbije vodila se rasprava o izmenama Zakona o državljanstvu.

Izmene je obrazložio ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, koji je rekao da će državljani Crne Gore koji su 3. juna 2006. godine imali prebivalište u Srbiji pod olakšanim uslovima moći da steknu srpsko državljanstvo bez odricanja od crnogorskog državljanstva.

On je rekao da su nakon osamostaljivanja Crne Gore, crnogorski državljani u Srbiji postali nedržavljani i dodao da se zakon mora izmeniti kako bi se njima omogućilo dobijanje državljanstva Srbije pod olakšanim uslovima.

"Crnogorsko državljanstvo je strano državljanstvo. Na ovaj način se omogućava crnogorskim državljanima u Srbiji, kojih ima oko 250.000, da mogu biti primljeni u državljanstvo Srbije, što nije uslovljeno brisanjem sadašnjeg državljanstva", rekao je Jočić.

Ministar je istakao i da se predloženim izmenama u potpunosti ta oblast usklađuje sa novim ustavom Srbije.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za izmene Zakona o državljanstvu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula je pozvao poslanike da glasaju za ovaj zakon jer je u skladu sa međunarodnim konvencijama i smanjenem broja ljudi bez državljanstva.

On je naveo da iz predloženih izmena jasno da je predlagač želeo da uredi prestanak državljanstva u skladu sa novim Ustavom i kontinuitetom državljanstva posle raspada državne zajednice.

Poslanička grupa Demokratske stranke takođe se izjasnila za izmene zakona, jer će omogućiti usklađivanje sa Ustavom i obavezama Srbije kao naslednice državne zajednice.

SRS: Da potpišu da su Srbi

Povodom Predloga za izmenu zakona o državljanstvu, koji se danas razmatra u Skupštini, rasprava ponovo nije prošla bez sukoba oko "patriotizma".

Radikal Aleksandar Vučić je rekao da se time zaboravlja na Srbe u Crnoj Gori, zbog čega je ta stranka podnela amandman da se državljaninom Srbije smatra i državljanin druge države, pripadnik drugog naroda, ako potpiše izjavu da je pripadnik srpskog naroda i da Srbiju smatra svojom državom.

Protiv tog predloga su bili poslanici LDP-a, što je izazvalo revolt radikala, nakon čega je rasprava umesto o predloženom zakonu o državljanstvu otišla u drugom smeru.

Zamenik šefa poslaničke grupe radikala Aleksandar Vučić rekao je da se izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu nagrađuju "separatisti" koji su radili na štetu Srbije.

On je najavio da će ta stranka podneti amandman da se državljaninom Srbije smatra i državljanin druge države, pripadnik drugog naroda, ako potpiše izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

"Mi ovim Zakonom određujemo odnos prema našem narodu, kako bi Srbi koji žive van granica Srbije mogli bar da se pohvale da imaju srspko državljanstvo", kazao je Vučić i najavio da će u Skupštinu doći i predstavnici Srpske liste iz Crne Gore.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović najavio je da ta stranka neće glasati za Zakon i ukazao da se problem državljanstva mora rešiti u dogovoru sa crnogorskom državom, koja tom problemu pristupa na drugačiji način od Srbije.

Jovanović je upozorio da "Srbija, menjajući Zakon bez dogovora sa Crnom Gorom, šalje poruku da je nezavisnost te države samo privremeno stanje, a cenu takve nerealne politike uvek plaćaju Srbi".

Lider LDP-a je kazao i da, ako neko preuzima državljanstvo Srbije, treba da preuzme i određene obaveze, kao što je plaćanje poreza, jer "ova država ne može da bude samo njihov servis".

On je ocenio da je srpski narod u Crnoj Gori ostavljen sam sebi i da u Srbiji podršku neće naći.

Vučić je doveo u pitanje Jovanovićev patrioizam, navodeći da se Srbi iz Crne Gore ne smeju odbacivati i da bi amandmanom SRS "nešto malo za njih bilo učinjeno".

Jovanović je pozvao radikale da se bore za Srbe u Crnoj Gori, ali je ponovio da se njihovi interesi ne mogu zaštititi bez dogovora za vladom Crne Gore i uspostavljanja ekvivalentih rešenja.

Predloženim izmenama Zakona o državljanstvu regulisalo bi se državljanstvo crnogorskih građana posle raspada državne zajednice, tako što bi oni građani koji su 3. juna 2006 godine imali prebivaliste na teritoriji Srbije državljanstvo dobili uz pismenu izjavu da se smatra državljaninom Sbije i uz zahtev za upis u evidenciju državljana Srbije.

Dačić: Svim Srbima državljanstvo

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da će socijalisti podneti amandman kako bi se svim Srbima, bez obzira na mesto prebivališta, omogućilo da dobiju srpsko državljanstvo.

On je rekao izmenama Zakona o državljanstvu ne treba prilaziti stranački jer je to "nacionalno i državno pitanje".

On je sa skupštinske govornice istakao da će socijalisti podržati izmene Zakona o državljanstvu samo ako se prihvate zahtevi Srba iz Crne Gore, odnosno da državljani Srbije koji imaju prebivališite u Crnoj Gori mogu da dobiju crnogorsko državljanstvo ako to žele, pod istim uslovima koji važe za Crnogorce u Srbiji.

To je odnos reciprociteta za koji se zalažemo, objasnio je Dačić.

Čanak: Prava bez obaveza

Šef poslaničkog kluba vojvođanskih stranaka Nenad Čanak ocenio je i da nije tačna teza koja se provlačila tokom današnje rasprave i izlaganja poslanika Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije po kojoj je državljanstvo samo papir kojim se dokazuje srpstvo.

On je naglasio da državljanstvo podrazumeva i set prava, među kojima i pravo glasa.

Nedemokratski je da neko odlučuje o tuđoj sudbini a da ne snosi odgovornost za to, rekao je Čanak i dodao da nije logično da neko ko živi u inostranstvu odlučuje kako će živeti građani Srbije.

On je ocenio i je da je u suprotnosti sa elementarnom logikom i demokratskim razmišljanjem da se pitanje državljanstva Srbije rešava bez bilateralnog sporazuma sa Crnom Gorom.

On je u istakao da se bez bilateralnog sporazuma omogućava građanima Crne Gore da postanu državljani Srbije dok se sunarodnicima iz drugih zemalja to ne dozvoljava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: