DSS: U toku razgovori o izborima

Portparol DSS-a Branislav Ristivojević kaže da su u toku razgovori o održavanju izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2007.

13:58

Default images

Ristivojević je dodao da je Demokratska stranka Srbije svojim partnerima uputila "određenu vrstu predloga" i da se o tome razgovara. "Imamo novih momenata u vezi s Kosovom. Naša situacija postaje složenija i komplikovanija kako se približavamo 10. decembru, a postoje novi momenti koji idu u prilog predloga koji smo uputili svojim partnerima", kaže Ristivojević.

U ponedeljak, 3. septembra, Ristivojević je izjavio da su počeli razgovori o tome kako će se reagovati u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i da DSS ima dva predloga. Jedan je da, ako kosovski Albanci proglase nezavisnost, Skupština Srbije usvoji akt kojim bi ta odluka bila proglašena za ništavu, protivpravnu i nevažeću, a prema drugom predlogu, Skupština bi donela odluku da Srbija ne može biti članica NATO-a ako NATO podrži jednostranu nezavisnost Kosova.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da bi svako odlaganje izbora bilo neodgovorno.

"Bez inicijative za izmenu Ustavnog zakona"

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević ocenio je danas da među strankama vladajuće koalicije nema ozbiljnih problema u komunikaciji i ponovio da je neophodno poštovanje Ustavnog zakona.

Milosavljević je ponovio stav G17 plus da se mora poštovati dinamika raspisivanja izbora koju propisuje Ustavni zakon. "Ustavni zakon se može i menjati, ali za to postoji Zakonom precizno predviđena procedura. Nemamo nijedan zvaničan predlog bilo koje stranke članice koalicije da se pokrene procedura izmene zakona", kaže Milosavljević.

On je dodao da svako ko želi da pokrene pitanje promene Ustavnog zakona treba da bude svestan da mu je za podršku takve ideje potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

LDP na predsedničkim izborima

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da će ta stranka aktivno učestvovati na predsedničkim izborima pošto ne želi da dopusti da građani mogu da biraju samo između dva Koštuničina kandidata, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Na pitanje da li to znači da će LDP imati predsedničkog kandidata, Jovanović je odgovorio da je bio jasan i dodao da se LDP zalaže za održavanje izbora u skladu s precizno definisanim rokovima i protivi se njihovom odlaganju.

"Izbori odgovaraju velikima"

Direktor organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je za B92 da je, po pitanju rokova za raspisivanje izbora, Ustavni zakon jasan. Prema njegovim rečima, poslednja istraživanja pokazuju da skori izbori odgovaraju velikim partijama.

"Druge stranke vrlo nerado govore o izborima i po svoj prilici bi bile vrlo rado da izbori budu što kasnije, naravno, pretpostavka za to je promena Ustavnog zakona. U ovom trenutku, to bi odgovaralo dvema najvećim strankama, radikalima i demokratama, i čak bi pokazalo i veliku polarizaciju snaga na te dve strane, pa bi male stranke imale još manju podršku nego što su imale na prošlim parlamentarnim izborima", kaže Goati.

Ne želeći da ulazi u motivaciju DSS-a da zbog Kosova odloži raspisivanje izbora, Goati je rekao da postoje neka pravila koja mogu da se promene i ako je to stvarno interes države taj interes treba potvrditi pravom, odnosno promenom Ustavnog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: