Koncesija sutra dostupna medijima

Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega novinarima će biti dostupan na uvid sutra od 9 do 17 sati.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 19.08.2007.

11:24

Default images

Dokument će biti prezentovan u kabinetu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Ilić je najavio da novinari neće moći da fotokopiraju i snimaju ugovor, ali će javnosti moći da predoče šta u njemu piše.

Novinari, koji će sutra imati po sat vremena da pregledaju ugovor, smatraju da je ključno da se on objavi na sajtu Vlade i da na uvid stručnjacima. Pored toga još uvek nije poznato da li će novinarima biti dostupan samo osnovni ugovor ili i aneksi.

Od potpisivanja ugovora o koncesiji 30. marta mediji insistiraju da se isti pokaže. Urednik biznis portala na sajtu B92 Milan Obradović, koji će ići u Vladu da bi pregledao ugovor, kaže da za sat vremena, niko ne može kvalitetno da proveri ugovor koji sa aneksima ima više stotina strana.

"Zato je važnije da ugovor bude dostupan celoj javnosti i da će stručnjaci iz Vojvodine koji su zainteresovani, moći detaljno da ga prouče i to će biti mnogo ozbiljnija analiza nego ako se da samo novinarima. Zato se mora insitirati da ugovor bude dostupan javnosti i da bude okačen na sajtu Vlade Srbije", kazao je Obradović.

Skoro pet meseci ugovor je skrivan od javnosti. Obrazloženja su se menjala. Od toga da koncesionar ne dozvoljava da se ugovor objavi, preko toga da se tome protivi firma koja je pisala ugovor, zatim da Vlada ne dozvoljava da se javnost upozna sa ugovorom.

Na kraju je ministar Velimir Ilić rekao da je ugovor skrivan jer mu se tako svidelo.

Novinarka Ekonomist magazina Biljana Korica Vukajlović kaže da ne veruje da će ugovor videti dok se to zaista ne desi. "Baš kad je potpisan ugovor, pred partnerima iz Španije i Austrije, ministar Ilić je pozvao novinare da vide ugvor, ali evo do današnjeg dana, posle 5 meseci, još nismo uspeli u tome", rekla je ona.

Iz Novog Sada u Beograd sutra stižu i novinari Dnevnika i Građanskog lista, ali su i oni skeptični šta će novinari moći da vide i pitaju se da li će proći kao Bojan Kostreš koji je video samo korice ugovora.

"Mi ćemo već sutra poslati kolegu koji će probati da dobije ugovor na uvid jer može se lako dogodoti da se minsitru Iliću i sutra svidi da ne dozvoli novinarima da pogledaju taj dokument" kaže Miroslav Stajić, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Dnevnik.

I Robert Vizi urednik političke rubrike Građanskog lista nema velika očekivanja. "Treba imati u vidu da je ministar Ilić do sada pokazao da je spreman na sve. Znači, spreman je da šuta, psuje, krije ugovor i sada da izvređa javnost Srbije rekvavši da mu se tako htelo i da taj ugovor niko nije dovoljno tražio", kazao je on.

Ministarstvo za infrastrukturu oglušilo se i o zahteve poverenika za informacije Rodoljuba Šabića i Saveta za brorbu protiv korupcije da ugovor vredan više od milijardu evra bude objavljen.

Ministar Velimir Ilić rekao je da će ugovor biti objavljen 23. avgusta na sajtu Vlade Srbije.

Novinare i javnost najviše intersuju bankarske garancije koje je kocesionar dao, kao i rokovi za završenje svih deonica autoputa Horgoš -Požega.

Na sednici Vlade, koja će se održati 23. avgusta, Ilić će zatražiti da se ceo ugovor objavi na sajtu vlade.

Barać: Zataškavanje priče o koncesiji

Verica Baraæ
U vladi je došlo do dogovora da se zataška priča o suštini koncesionog posla i o korupciji koja se krije iza toga, izjavila je za Blic predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

"Ne treba zaboraviti da se radi o krupnoj sistemskoj korupciji koja bi mogla biti model za dalju krupniju korupciju", rekla je Verica Barać.

Za nedostupnost ugovora javnosti, po njenim rečima, odgovorna je cela vlada, jer je ona donela odluku o koncesiji, a ne samo resorni ministar, i jer nije donela odluku da se ugovor objavi.

"To je omogućilo resornom ministru da se na konferenciji za štampu grubo naruga celokupnoj javnosti, navodno se zalažući da vlada to dozvoli, iako je sve vreme potpuno jasno da se ugovor ne objavljuje zbog protivljenja ministra", rekla je Verica Barać.

Za nju sve to i nije čudno, jer je "deo uobičajene prakse naše vlasti da radi na netransparentan način, da na svaki način prikrije važne činjenice".

Savet za borbu protiv korupcije, inače, od vlade je 7. maja tražio sporni ugovor, ali ga nije dobio. Zahtev je obnovljen početkom juna, ali vlada ni tada nije reagovala.

"Očigledno je i to deo uobičajene prakse, jer Savet je od dolaska nove vlade imao sastanak samo s ministrom pravde povodom izrade zakona o borbi protiv korupcije, dok s vladom u celini nema kontakata", rekla je Baraćeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: