Da li će se podela naći na stolu?

Posle posete međunarodne trojke Prištini, na Kosovu je manje entuzijazma da će se brzo doći do nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2007.

07:29

Default images

Izjava međunarodnog pregovarača Volfganga Išingera da bi "trojka" prihvatila bilo koji predlog koji bi podržali i Srbija i Albanci sa Kosova, otvorila je prostor za spekulacije da će u novoj fazi pregovora konačno biti otvorena i opcija o kojoj se do sada javno nije govorilo – podela Kosova.

U izjavi prištinskim medijima, bivši premijer Bajram Redžepi rakao je da bi, u slučaju nametanja podele Kosova, Priština morala da zatraži razmenu teritorija, odnosno da nezavisnom Kosovu bude priključena i tzv. Preševska dolina.

Behljuj Bećaj, predsednik Evropskog pokrata na Kosovu, smatra da bi pregovarački tim, pod pritiskom međunarodne zajednice, a pre svih SAD, mogao prihvatiti i podelu kao alternativno rešenje, iako bi takvo rešenje, po njegovoj oceni, destabilizovalo ne samo Kosovo i jug Srbije, već lančano i Grčku i Makedoniju.

Ideja o podeli Kosova nije prihvatljiva ni za Beograd, bar ne za DSS, o čemu čitajte u posebnoj vesti.

Iako je Volfgang Išinger u međuvremenu demantovao da pregovaračka trojka predlaže bilo šta, a naročito ne, kako je dodao, podelu Kosova, spekulacije su nastavljene i u zapadnim medijima.

BBC podelu razmatra kao jednu od glavnih tema dana, tvrdeći da se predlog konačno našao na stolu i da bi mogao biti izlaz iz ćorsokaka u koji je dospela međunarodna zajednica. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Petruči: Stav EU o Kosovu je nepromenjen

Portparol Evropske komisije Pjetro Petruči izjavio je da je najbolje za napredak Srbije i Kosova da "postignu dogovor o razumevanju".

Beograd i Priština moraju generalno da unaprede svoje odnose, jer je taj napredak povezan sa Evropskom unijom, rekao je Petruči. On je kazao da je stav Evropske komisije nepromenjen i da je plan Martija Ahtisarija najbolji mogući kompromis za dve strane u pregovorima o budućem statusu Kosova.

Petruči je naveo da su glavne aktivnosti u procesu rešavanja statusa Kosova na Kontakt grupi i njenoj posredničkoj trojci.

Predstavnik Evropske unije u posredničkoj trojci za razgovore o statusu Kosova Volfgang Išinger izjavio je da je princip "trojke" da će se saglasiti s bilo kojim rešenjem koje strane uspeju da postignu.

"Mi kao 'trojka' nećemo davati nikakve predloge, ni podelu, ni bilo šta drugo. No, jasno smo rekli obema stranama da je princip 'trojke' da prihvati svaki dogovor koji strane uspeju da postignu. To uključuje sve opcije", kaže on.

Na pitanje da li to znači da bi se "trojka" saglasila i s podelom Kosova, on je rekao: "Ako to oni žele."
Volfgang Išinger (Fonet)
Išinger je u izjavi za prištinski Zeri naveo da ni on ni "trojka" ne predlažu, niti podržavaju, podelu Kosova. Navodeći da su ga neki mediji pogrešno interpretirali, Išinger je izjavio da "trojka" ne predlaže nijednu specifičnu opciju kao rešenje za status Kosova, posebno ne podelu.
Upitan da li podela Kosova može biti tema rasprave ako jedna od strana to predlaže, Išinger je za Zeri rekao da Priština i Beograd neće voditi raspravu o pitanjima o kojima prethodno nije postignuta saglasnost. "Ako se jedna strana ne slaže, onda se rasprava po specifičnom pitanju neće voditi", precizirao je Išinger.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da su Srbi bili u prilici da od tri posrednika čuju da će "trojka" učiniti sve da nova faza u pregovorima o statusu Kosova bude organizovana što pre.

"Beograd neće ići na podelu"

Ljiljana Smajloviæ (FoNet, arhiva)
Glavna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović kaže za B92 da je izjava Išingera dokaz da je zapadna politika dospela u ćorsokak i da se sada traže rešenja koja su ranije bila neprihvatljiva.

"To znači i da SAD nemaju uverenje da će uspeti da ubede evropske zemlje da unilateralno priznaju nezavisnost Kosova ako predlog ne prođe SB UN", kaže ona.

"Očekujem da pozicije Beograda i Prištine ostanu iste i nepomirljive. Predlog za podelu Kosova neće proći jer, kada bi Srbija pristala na pregovore o podeli, to bi diskreditovalo njenu pregovaračku poziciju", kaže ona.

"Nije poznato šta će se dogoditi posle 10. decembra, za kada je predviđeno podnošenje izveštaja 'trojke', a nisam sigurna ni da SAD i Rusija imaju neki konkretan plan šta tada, ako dogovora ne bude", rekla je Ljiljana Smajlović.

"Išinger nema prava da uslovljava integracije"

Goran Svilanoviæ (FoNet, arhiva)
Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je da Volfgang Išinger nema pravo da postavlja uslove Srbiji za njeno pridruživanje EU, sve dok EU ne bude imala jasnu politiku o Kosovu, iza koje će stajati svih 27 zemalja članica.

Prema rečima Svilanovića, narednih nekoliko meseci pregovora o statusu Kosova služi tome da se sve članice EU dogovore o zajedničkoj politici.

"Zamislivo mi je da onda takva politika predstavlja neki od uslova za priključivanje. Do tada ne", naglasio je Svilanović.

Svilanović je dodao da se nada da će sve članice Unije postići jedinstvenu politiku o Kosovu, ali da u ovom trenutku nema jedinstvenog stava iza kojeg stoji svih 27 zemalja članica.

"Čini mi se da im je najmanji zajednički imenitelj koji bi mogao da ih okupi to da bi odluka trebalo da bude doneta u Savetu bezbednosti, ali to je toliko opšte da teško može da se nazove politikom", kazao je Svilanović.

Podsetimo, Išinger je prilikom posete Prištine kazao da pridruživanje EU veoma zavisi od sposobnosti obeju strana da dođu do kompromisa: "Ukoliko taj kompromis ne bude postignut, evropska vrata više neće biti otvorena onoliko koliko bi, nadam se, svako u ovom regionu želeo."

Čeku: Nećemo pregovarati o nezavisnosti

Kosovski premijer Agim Čeku rekao je danas da je kosovski pregovarački tim u sastancima sa trojkom Kontakt grupe odlučno branio stav da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati.

Čeku je u svom nedeljnom obraćanju građanima preko kosovskog radija rekao da je kosovski pregovarački tim u razgovorima s međunarodnim posrednicima izneo, kako je rekao, "svete" principe suverenosti i teritorijalnog integriteta Kosova.

"Ove ćemo principe braniti i tokom narednih 120 dana. Posle ovog perioda Kosovo će brzo i sigurno ići ka proglašenju i priznavanju nezavisnosti", rekao je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: