"Podela ako se dogovore"

Posrednička trojka Kontakt grupe za pregovore o Kosovu saopštila da ne isključuje teritorijalnu podelu, ako se Srbi i Albanci dogovore.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.08.2007.

10:16

Default images

To je nakon poslednjih razgovora izjavio predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger. Predstavnik EU u posredničkoj trojci za razgovore o statusu Kosova, Volfgang Išinger, izjavio je danas da je princip "trojke" zasnovan na Rezoluciji 1244 i na principima Kontakt grupe.

Išinger je na konferenciji za novinare u Prištini naglasio da je jedan od principa "trojke" da ne predlaže rešenje za kosovski problem već da nagovara zainteresovane strane da iznesu i istupe sa svojim predlozima i idejama i da premoste međusobni jaz.

On je kazao da je princip "trojke" da se složi sa bilo kojim rešenjem koje obe strane uspeju da postignu. Upitan da li to znači da bi se "trojka" složila i sa podelom Kosova, nemački diplomata je rekao: "Ako oni to žele".

"Jasno smo rekli obema stranama da je trojka spremna da sprovede bilo koje rešenje koje obe strane postignu. Prihvatljiv je bilo koji dogovor obeju stranu, ukljucujući sve opcije", rekao je Išinger odgovarajući na pitanje da li Kontakt grupa napušta svoje stavove u vezi podele Kosova.

"Naša misija ima ograničen rok i imamo obavezu da preko Kontakt grupe podnesemo izveštaj do 10. decembra generalnom sekretaru UN-a", kazao je Išinger. "Šta će zemlje uključene u rešavanje kosovskog problema uraditi na osnovu našeg izveštaja u SB UN-a ili izvan SB-a", nije na meni da odlučim, kazao je Išinger.

U odsustvu dogovora između dve strane, vrata EU neće biti otvorena onako kako se nadaju ovom regionu, upozorio je predstavnik EU.

On je kazao i da je trojka usvojila plan rada po kome bi naredni sastanak s Beogradom i Prištinom trebalo da se održi krajem meseca i naglasio da će se trojka sa stranama sastajati koliko to bude potrebno.

Izaslanik EU je rekao da trojka nudi za rešavanje kosovskog pitanja sličan metod kao što je pristup kvarteta koji je primenjen na Bliskom istoku.

"To rešenje dozvoljava SAD, EU i Rusiji da govore jednoglasno", rekao je Išinger na kraju posete posredničke trojke Prištini.

Predstavnici SAD, EU i Rusije, Frenk Vizner, Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko, završavaju danas posetu Kosovo.

Nakon jučerašnjih razgovora u Prištini sa predstavnicima KFOR-a, UNMIK-a i kosovskih institucija, posrednici su saopštili da neće iznositi predloge o budućem statusu Kosova, već da insistiraju na konsenzusu Prištine i Beograda.

Ivanović: Insistiramo na SB UN

Oliver Ivanoviæ
Trojka je prethodno u razgovoru sa liderima Srba na Kosovu garantovala da će se tražiti kompromisno rešenje za status Kosova.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je u razgovoru navedeno da nema prejudiciranja statusa i de fakto nema ograničavanja rokova.

Ivanović je naveo i da je tokom razgovora prvi put "posle toliko vremena pomenuto i pitanje standarda na Kosovu": "Ono što je zaključak jeste da je 120 dana za izveštaj dovoljan period da naprave izveštaj ima li mesta za pomak ili ne, ali ne i za pronalaženje pravog rešenja. Nakon toga termina vlade će odlučivati, vlade zemalja koje čine Kontakt grupu i Savet bezbednosti. Puno smo insistirali na tome da se stvar zadrži u SB-u UN-a"

Osim političkih lidera sastanku su prisustvovali i koordinator opština na Kosovu i Metohiji, medju kojima je bio i predsednik opštine Orahovac Ljubiša Đuričić:

"Biće jako teško s obzirom da Priština ostaje pri svom stavu koji ne ukazuje na kompromis. I, zaista smo zabrinuti zbog toga i čini mi se da ne bi trebalo puno govoriti o statusu. Status je već određen Poveljom UN-a, samo bi trebalo razgovarati o stepenu autonomije", kazao je on.

Hadžiju: Albanci više ne veruju

S druge strane, albanski mediji u Prištini prenose da su međunarodnu pregovaračku trojku kosovski lideri u Prištini hladno dočekali, odlučni u stavu da neće više praviti kompromise.

List navodi da su članovi pregovaračkog tima Kosova jasno rekli da čekuju nezavisnost tokom ove godine. Analitičar iz Prištine Baton Hadžiju ocenio je za B92 da Albanci nisu ni očekivali da budu zadovoljni sastankom sa medjunarodnom trojkom:

"To popuštanje, što su Albanci mislili da je međunarodna zajednica toliko dobra da na kraju će odlučiti za nezavisnost, ispostavilo se da velikodušnost Albanaca nije baš bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu, pa čak ni za njihove prijatelje kao što je SAD. Sada smo došli u period nepoverenja. Albanci više ne veruju ili politička klasa Albanaca ne veruje više u međunarodnu zajednicu. Znaju da su ovih 120 dana samo ulazak u neki proces kompromisa".

Kater: Što pre postići rešenje

Komandant Kfora, nemački general Roland Kater pozvao je međunarodnu prosredničku trojku da što pre postigne rešenje za budući status Kosova zbog građana Kosova i njihove budućnosti.

Bilo da je reč o srpskoj manjini ili albanskoj većini na Kosovu, "ljudima je potrebna ta odluka kako bi imali jasnu predstavu o svojoj budućnosti", rekao je Kater za nemački nacionalni radio DLF.

On je ocenio da za građane Kosova pitanje političkog statusa nije prioritet.

"Ljude su bave rešavanjem svakodnevnih pitanja, pronalaženjem posla, izdržavanjem porodice", rekao je nemački general.

Prema njegovim rečima, mnogi stanovnici Kosova su rekli da ih malo zanima ko vodi Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: