"Trojka" insistira na kompromisu

Posrednička trojka saopštila u Prištini da neće iznositi predloge o statusu, već da insistira na konsenzusu Prištine i Beograda.

Izvor: B92, Beta

Subota, 11.08.2007.

10:15

Default images

"Nismo ovde da predlažemo, ovde smo da tražimo konsensus. Složićemo se sa onim o čemu se budu saglasile obe strane", rekao je novinarima američki predstavnik Frank Vizner nakon razgovora sa predstavnicima Kfora, UNMIK-a i kosovskih institucija.

Predstavnik Evropske unije Vofgang Išinger je rekao da je budućnost Kosova veoma važno pitanje za budućnost Evrope.

"Ovo je dobar početak veoma teškog procesa", rekao je Išinger napominjući osmogodišnja politička i druga ulaganja EU na Kosovu.

Ruski predstavnik Aleksander Bocan-Harčenko je rekao da se pitanje statusa Kosova mora ostati u okviru Saveta bezbednosti.

"Olakšaćemo postizanje kompromisnog rešenja, preko sporazuma između Prištine i Beograda", rekao je Bocan-Harčenko.

U ime pregovaračkog tima Prištine, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je trojci posrednika predao platformu Prištine, u kojoj se navodi da se ne može razgovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Posrednička trojka juče je imala zajedničke razgovore sa najvišim zvaničnicima Srbije, dok će se sutra sastati sa predstavnicima Srba na Kosovu.

Posrednička trojka za pregovore o Kosovu održala odvojene sastanke sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom.

Čeku je pre sastanka sa trojkom članovima porodica nestalih rekao da će od međunarodnih posrednika tražiti da pitanje nestalih tokom rata na Kosovu bude jedna od glavnih tema u predstojećim pregovorima o određivanju statusa Kosova.

"Nećemo pregovarati o nezavisnosti. Uveravam vas da će jedna od prvih i glavnih tema biti rasvetljavanje sudbine nestalih osoba", rekao je Čeku.
Nekoliko članova porodica nestalih protestovalo je ispred zgrada Vlade i Skupštine Kosova tokom sastanka sa međunarodnim posrednicima.

Predstavnik udruženja porodica nestalih Haki Kasumi rekao je novinarima da oni traže da to pitanje bude razmotreno u nastavku pregovora o statusu Kosova.

Prištinski mediji su danas ranije prenoli reči portparolke Vlade Kosova Ulpijane Ljame da će predstavnici Prištine od posredničkog tima tražiti stvaranje nezavisne i suverene države Kosovo što pre, a najkasnije do decembra.

Trojka sutra treba da se sastane s predstavnicima Srba. Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u izjavi za B92 kaže da će prioritet biti razgovori o statusu, ali da to ne znači da treba zanemariti decentralizaciju i ostala pitanja.

"Osnova za nove pregovore moraju biti kompromis, strpljenje, metodičnost i sistematičnost, bez bilo kakvih uslovljavanja i oročavanja pregovora. Upozorićemo Išingera, Viznera i Harčenka na opasnost povlačenja ishitrenih poteza i ponovićemo stav i zalaganje za mirno rešenje pitanja statusa Kosova", kaže Ivanović.

On je poslednje izjave premijera Kosova Agima Čekua, u kojima se navodi da Priština neće pregovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova, ocenio kao početak kampanje za predstojeće parlamentarne izbore u pokrajini, rekavši da su to izjave za unutrašnju političku upotrebu.

Pored predstavnika Srpske liste Olivera Ivanovića, Gorana Bogdanovića, Ranđela Nojkića i Suzane Jovanović, na sastanak su pozvani predsednici pet većinski srpskih opština i potpredsednici opština Kosovska Kamenica, Gnjilane i Lipljan.

Išinger: Bilo koji kompromis

Volfgang Išinger je za B92 juč rekao da je predlog Martija Ahtisarija jedini koji postoji, ali da je "trojka" spremna da prihvati bilo kakvo rešenje koje bi podržali Srbija i kosovski Albanci.

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović rekao je za B92 da na početku pregovora srpskih vlasti i "trojke" treba da se razjasni da li je predlog Ahtisarija aktuelan. Svilanović je rekao da je prvi cilj dodatnih pregovora da Moskva bude "uvučena" u pregovarački proces pošto je do sada "Ahtisari vodio proces, a Moskva je sa ostalima sedela sa strane u Kontakt grupi i to komentarisala".

"Sada 'trojka' deli odgovornost za svaki ishod pregovora. Ja mislim da će prvi rezultat biti upravo to, da će na kraju, na jednoj strani Moskva, na drugoj strani Vašington i Brisel, da u jednakoj meri dele odgovornost za bilo kakav rezultat opregovora", kaže Svilanović.

On je rekao da je drugi cilj pregovora do kraja godine formirati saglasnost u EU jer u ovom trenutku nema te saglasnosti. Svilanović je ocenio i da u nastavku pregovora Beograd i Priština moraju da budu spremni na kompromis ako žele da razgovori budu uspešni.

Suroi: Nećemo praviti nove kompromise

Lider reformističke partije Ora Veton Suroi najavio je da Kosovo neće praviti nove kompromise i da će period produžetka pregovora koristiti za pripremanje Kosova za nezavisnost.

Kako prenosi Koha ditore, on je rekao da će 120 dana novih pregovora koristiti za pripremanje ustava, zakona, zastave i himne Kosova.

"Mi nismo tražili ove pregovore, tražila ih je međunarodna zajednica posle suprostavljanja Rusije", rekao je Suroi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: