"Samo je mogao da podnese ostavku"

Na suđenju Milanu Milutinoviću u Hagu, Ratko Marković je kazao da je Milutinović mogao samo da podnese ostavku 1999.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

14:34

Default images

Milutinović je optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. godine. Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Tom Hanis predočio je svedoku odbrane Markoviću da je, po Ustavu Srbije, Milutinović mogao da od Vlade zatraži objašnjenje o tvrdnjama međunarodnih organizacija da policija na Kosovu primenjuje preteranu silu protiv albanskih civila.

"On je mogao da traži objašnjenje za bilo koju odluku Vlade, ali ne i da natera Vladu da odluku promeni, niti da se ministri smene. Jedino što je mogao da učini, ako je želeo da povuče javno mnjenje, bilo je da podnese ostavku", odgovorio je Marković.

Prema njegovim rečima, Ustav Srbije nije predsedniku davao nikakvo ovlašćenje, ni instrument da "bilo šta uradi", osim da "izrazi lično nezadovoljstvo" odlukama ili delovanjem Vlade i ministara.

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova 1999, optuženi su tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: