"Trojka" danas u Beogradu

Trojka Kontakt grupe razgovarala je u Beogradu s najvišim predstavnicima srpskih vlasti o predstojećim razgovorima o statusu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

07:11

Default images

Nakon razgovora s najvišim zvaničnicima Srbije, predstavnik EU u "trojci" Volfgang Išinger kazao je za B92 da izveštaj s nove runde pregovora međunarodna trojka mora predati generalnom sekretaru UN do 10. decembra. On, međutim, nije mogao da kaže da li to znači da je taj datum i poslednji rok za završetak pregovora.

"Kontakt grupa je od generalnog sekretara dobila mandat koji podrazumeva da do 10. decembra mora biti podnet izveštaj. To nije odluka koju smo mi doneli, već on. Mi imamo nameru da mu do 10. decembra podnesemo izveštaj", rekao je Išinger.

Na pitanje da li je to krajnji rok za pregovore, Išinger je rekao da je to krajnji rok za njihov izveštaj. "Ne bih da spekulišem o tome šta će se desiti posle. Naš zadatak je da do tog datuma napišemo izveštaj", rekao je on.

Išinger je takođe kazao da je namera "trojke" da pregovore nastavi veoma brzim tempom, što znači da bi sledeći susret mogao biti organizovan već do kraja meseca.

On je dodao da ne može da kaže da li će taj susret biti u Beogradu ili će zvaničnici Srbije i Kosova biti pozvani da dođu u neki evropski grad.

Govoreći o planu Martija Ahtisarija, on je ponovio da je to za sada jedina opcija koja je predložena ali da bi međunarodna trojka podržala svaki drugi predlog o kojem se budu saglasile obe strane.

On je negirao da u okviru pregovaračke trojke o tom pitanju postoji neslaganje.

Predstavnik SAD u pregovaračkoj trojci Kontakt grupe Frank Vizner izjavio je danas u Beogradu da će međunarodni pregovarači učiniti sve da pronađu rešenje o budućem statusu Kosova koje će biti prihvatljivo svim stranama.

"Mi smo ovde pod mandatom generalnog sekretara UN, naš posao je ovde da radimo i mi ćemo sve prevrnuti kako bi pronašli rešenje prihvatljivo za strane i apsolutno smo odlučni da radimo na svimmogućim opcijama kako bi pronašli rešenje koje će doneti mir Srbiji i Kosovu", izjavio je Vizner novinarima posle sastanka.

Osim Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, sastanku su prisustvovali i ministri Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić. Trojku pregovarača čine predstavnik Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, izaslanik SAD za Kosovo Frenk Vizner i predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger.

Predstavnici EU, Rusije i SAD u Beograd su došli posle jučerašnjeg sastanka Kontakt grupe u Londonu. Kako javlja BBC, pozivajući se na diplomatske izvore iz Forin ofisa, ruski predstavnik u Kontakt grupi ponovio je stav svoje zemlje da nema oročavanja pregovora, dok su na suprotnom stanovištu ostali predstavnici SAD i zemalja EU.

Razlika postoji i u odnosu na plan Martija Ahtisarija, za koji Rusija smatra da je mrtav, dok ostale članice smatraju da je taj plan najbolje rešenje. U britanskim diplomatskim krugovima takođe smatraju da je "šatl diplomatija" počela danas, posetom pregovaračke trojke Beogradu. Pregovaračka trojka je, kako se saznaje, od Kontakt grupe dobila mandat da sama odluči kako će se ti razgovori voditi.

"Trojka" sutra putuje u Prištinu, gde će razgovarati sa zvaničnicima Kosova.

Tadić: Mogućnost za postizanje kompromisa

Tadiæ i Koštunica na današnjem sastanku (FoNet)
"Novi pregovori otvaraju mogućnost za postizanje kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane", rekao je danas predsednik Srbije Boris Tadić tokom razgovora sa međunarodnom posredničkim timom za pregovore o budućem statusu Kosova.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je Tadić tokom razgovora u Beogradu naveo da to rešenje mora biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Kako se dodaje, Tadić je upoznao međunarodnu posredničku trojku sa stavom "o neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da budući status Kosova i Metohije mora biti u saglasnosti sa Poveljom UN". "Srbija ostaje snažno opredeljena za mirno rešavanje budućeg uređenja Pokrajine i svaka pretnja nasiljem koje dolazi od kosovskih Albanaca potpuno je neprihvatljiva kao način rešavanja tog složenog pitanja", naglasio je Tadić.

U saopštenju se navodi da je premijer Srbije Vojislav Koštunica međunarodnom posredničkom timu izložio predlog principa za vođenje budućih razgovora o Kosovu, koji bi omogućili da se postigne kompromisno rešenje.

Koštunica je naglasio da Ahtisarijev plan "ne može da predstavlja osnovu za nove pregovore, jer se buduće rešenje za uređenje Pokrajine mora zasnivati na međunarodnom pravu".

On je istakao da za razliku od prethodnih razgovora koje je vodio Marti Ahtisari, "u novom pregovaračkom procesu kroz neposredne razgovore prva i osnovna tema mora biti rešavanje samog statusa Kosova i Metohije".

"Očekuju se nove ideje Beograda"

Jedan evropski diplomata, koji je zahtevao anonimnost, izjavio je posle jučerašnjeg sastanka u Londonu da je prevladao stav da od Srba i Albanaca, a pre svega od Beograda, treba tražiti nove predloge, koji će se razlikovati od Ahtisarijevog plana.

Prema rečima tog izvora, na koji se poziva BBC, dogovoreno je da prva faza pregovora bude u formi takozvane šatl diplomatije. "U nekoj od kasnijih faza, ako budu stvoreni uslovi za to, dve strane treba da budu dovedene za isti sto", dodao je taj diplomata, uz napomenu da bi to mogla da bude konferencija, poput one u Rambujeu.

Čeku: Predstavićemo našu platformu

Premijer Kosova Agim Čeku rekao je da će tim Prištine posredničkoj trojci Kontakt grupe predati platformu za nastavak pregovora iako misli da oni nisu potrebni.

Čeku ponavlja da nema pregovora o nezavisnosti, kao ni o podeli Kosova, te ne očekuje da će Beograd svoju zacrtanu poziciju promeniti.

"Ne očekujem nikakva izenađenja od Beograda. Kao što dobro znate, mi smo imali duge pregovore sa Beogradom tokom procesa koji je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari i očekujemo da Srbi i dalje ostanu na liniji na kojoj su i do sada bili, tako da ne mislim da će nas nešto iznenaditi."

Dodao je da će sutra prištinski pregovarački tim jasno reći posredničkoj trojci da su sadašnji pregovori poslednje odlaganje u procesu rešavanja statusa Kosova.

"Tražićemo osiguranja da se odmah posle 120 dana (pregovora) donosi odluka o nezavisnosti Kosova", naveo je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: