"Bezbednost i ekonomija najvažniji"

Uprkos učestalim oružanim incidentima u poslednje vreme, bezbednosna situacija na jugu Srbije je stabilna, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2007.

13:36

Default images

Posle incidenta na putu Lučane–Končulj i ubistva u Preševu i Bujanovačkoj banji, kao i zbog predstojećeg rešavanja statusa Kosova, predstavnici vojske, policije, žandarmerije i Koordinacionog tela za jug Srbije okupili su se u Bujanovcu kako bi pronašli rešenje za očuvanje bezbednosti na tom području.

"Ovaj putni pravac od Bujanovca do Končulja prema Gnjilanu biće pojačano nadgledan zajedno sa UNMIK-om i Kforom. Pojačaćemo obezbeđenje administrativne linije celom dužinom", kaže predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić.

Na putu na kojem je grupa naoružanih i maskiranih napadač pre pet dana pljačkala i pucala na prolaznike i policiju, slični incidenti su se događali i 2005. godine. Tada nisu pronađeni svi počinioci.

Ljajić kaže da je jedan od prioriteta u bezbenosti u ovom regionu puna saradnja s UNMIK-om i Kforom. Nedavni događaj pokreće pitanje na koji način oružje dolazi sa Kosova na područje Preševa, Bujanovca i Medveđe i kako to da svi počinioci nesmetano beže i skrivaju se na području Kosova, kaže Ljajić.

Oružani incidenti potrvdili su da je neophodno prisustvo snaga bezbednosti na jugu Srbije, rekao je Ljajić, i dodao da njihov broj, ipak, neće biti povećavan.

Stanovnici Bujanovca, Albanci, Srbi i Romi, sa kojima je razgovarala novinarka B92 kažu da rešavanje statusa Kosova i nedavni incidenti ne utiču previše na njihov svakodnevni život.

Žitelje juga Srbije mnogo više interesuje mogućnost za ekonomski boljitak.

Predsednik Koordinacionog tela Rasim Ljajić rekao je da će upravo to biti jedan od prioriteta republičke vlade, kao i očuvanje bezbednosti i politčka integracija albanske zajednice.

Nova organizacija školovanja policajaca

Predstavnici OEBS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova i nacionalnih manjina razgovarali su u Medveđi o novom načinu biranja kandidata i školovanju budućih policajaca.

Dosadašnja dva tradicionalna modela školovanja, četvorogodišnja škola i šestomesečni kurs za policajce biće zamenjeni osamnaestomesečnom obukom u Centru u Sremskoj Kamenici po modelu Evropske unije.

Šef Odeljenja za sprovođenje zakona misije OEBS-a Age Ase ocenio je da je ovo pilot-program i da ne očekuje masovno prijavljivanje pripadnika albanske etničke zajednice za novu policijsku obuku.

"Važno je da objasnimo kako će izgledati reformisana policija i novi sistem školovanja, a to će donekle vratiti poverenje u policiju", kazao je Ase.

Jedan od predstavnika Albanaca, profesor Redžep Abazi iz Sijarinske banje, rekao je da dosadašnji model školovanja policajaca nije bio dobar i da zato Albanci sa juga Srbije nisu bili zainteresovani za ovu školu.

"Mi hoćemo da podržimo ovaj projekat i imamo kadrove za novu policijsku školu. Želimo da se i naši mladi ljudi školuju u Centru za osnovnu policijsku obuku" rekao je Abazi.

MUP će u saradnji sa OEBS-om 12. avgusta raspisati konkurs za prijem osoba ženskog pola i nacionalnih manjina u novi Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: