"Ahtisarijev plan nije osnova"

Aleksandar Bocan Harčenko kaže za B92 da je Rusija odlučno protiv postavljanja rokova za završetak pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2007.

13:29

Default images

Posredničku trojku u Beogradu će u petak zajedno primiti predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a sastanak je zakazan za 15 sati. Pre dolaska u Beograd, posrednička trojka održaće sutra sastanak sa ostalim članicama Kontakt grupe u Londonu.

Na njemu će se, kako je za B92 najavio ruski predstavnik posredničke trojke Aleksandar Bocan Harčenko, učesnici konsultovati o predstojećim razgovorima u Beogradu i Prištini.

Harčenko navodi i da Moskva polazi od toga da svi učesnici moraju raditi u cilju postizanja rešenja putem pregovora:

"Ahtisarijev plan nije dobio podršku Saveta bezbednosti jer nema u temelju pregovaračko rešenje i kompromis između Beograda i Prištine. Ne vidim smisao da se raspravlja o planu Ahtisarija, on ne može da bude temelj za predstojeće razgovore", kaže on.

Harčenko navodi i da će i ostalim članovima posredničke trojke ponoviti stav da je Rusija protiv određivanja vremenskog okvira za razgovore o statusu Kosova:

"Mi smo odlučno protiv vremenskih okvira razgovora. Naš cilj je postizanje pregovaračkog rešenja, uzimanje u obzir stavova obeju strana, ozbiljno uzimanje u obzir, i polazimo od toga da ostaje na snazi Rezolucija Saveta bezbednosti 1244. Isto tako moramo na najozbiljniji način uzimati u obzir ovu rezoluciju", kaže Harčenko.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi pozvao je Beograd i Prištinu da aktivno učestvuju u novoj rundi pregovora o statusu Kosova iako, kako je rekao, SAD veruju da je nadgledana nezavisnost put napred za Kosovo. "Mi verujemo da je, ipak, na kraju, put napred za Kosovo nezavisnost, prvobitno nadgledana, kao što je predviđeno planom Martija Ahtisarija."

Iako posrednička trojka u posetu dolazi već za dva dana, stavovi Beograda i Prištine i dalje su suprotstavljeni.

Iz srpskog pregovaračkog tima već je najavljivano da će se insistirati na suštinskoj autonomiji za Kosovo, kao i na vremenski neograničenim pregovorima.

"Htela to 'trojka' ili ne, mislim da će Beograd, znači Vlada Srbije i predsednik Srbije, nastojati da nametnu metodologije rada, i to je vrlo važno jer od toga u mnogome zavisi kako će izgledati konačan rezultat", kaže predstavnik kosovskih Srba Oliver Ivanović:

"Znači, nikakvih jednostranih poteza, i Savet bezbednosti kao krajnja instanca, to će biti dva uporišta, dodajući i treće - da se o statusu može razgovarati kao o širokoj autonomiji", dodaje on.

Kosovski Albanci, međutim, veruju da je upravo predstojećih 120 dana pregovora poslednja etapa koja će kao konačan cilj imati nezavisnost Kosova. U skladu sa tim, prištinski pregovarački tim ponavlja i da nema pregovora o nezavisnosti, kao ni o teritorijalnom integritetu Kosova i Ahtisarijevom paketu.

Osim Harčenka, u posredničkoj trojci Kontakt grupe za status Kosova jesu i Frenk Vizner, predstavnik SAD, i Volfgang Išinger, predstavnik EU.

Inače, britanski analitičar Tim Džuda ocenjuje da će zapadne diplomate pokušati da "zadovolje Rusiju" ispitivanjem mogućnosti nekakvog napretka u pregovorima ali da će istovremeno raditi na obezbeđivanju kritične mase u EU koja bi podržala jednostrano priznavanje nezavisnosti kosova, u slučaju da pregovori propadnu.

Čeku: Samo nezavisnost

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je danas da je za Prištinu neprihvatljiva bilo kakva priča o podeli Kosova i da će prištinski tim, ukoliko do tavkvih razgovora dođe, razmotriti učešće u nastavku pregovora.

"Pregovarački tim Kosova i kosovske institucije imaju samo jedan mandat - da realizuju nezavisnost Kosova. Nećemo pristati ni da uđemo u debatu oko moguće podele Kosova. Za nas je to neprihvatljivo", rekao je Čeku nakon razgovora sa komandantom južnog krila NATO-a Henrijem Ulrihom.

Ako se priča o podeli Kosova nađe na pregovaračkom stolu i kao alternativa, Priština će razmotriti svoje učešće u procesu pregovora, naglasio je Čeku.

"Koristićemo ovaj period kao dobru mogućnost za postizanje napretka u tehničkim pitanjima, da tražimo razumevanje, a možda i pomoć Beograda oko primene Ahtisarijevog paketa za položaj i ostanak srpske zajednice na Kosovu", rekao Čeku i dodao da je Priština potpuno spremna za novu rundu pregovora.

Premijer Kosova je ponovio da se u narednoj fazi sa Beogradom može pregovarati samo oko tehničkih pitanja, a ne oko nezavisnosti Kosova.
Radna verzija zakona o Ustavnom sudu

NATO: Garantovaćemo sigurnost

NATO će obezbediti sigurnost na celoj teritoriji Kosova tokom novih pregovora za status, rekao je u Prištini komandant južnog krila NATO-a Henri Ulrih.

"Naša zadatak je da garantujemo sigurnost na celoj teritoriji Kosova. Politički proces pripada institucijama i međunarodnoj trojci, a u tom vremenu KFOR će nastaviti svoju misiju u službi svih građana Kosova i pružiće logističku podršku trojci", rekao je Ulrih, posle sastanka sa premijerom Kosova Agimom Čekuom.

Upitan za situaciju u Preševskoj Dolini nakon poslednjih incidenata, Ulrih je odgovorio da "NATO prati situaciju, ali da očekuje da se Vlada Srbije bavi kriminalnim aktivnostima sa one strane granice".

Prema njegovim rečima, komandant i snage KFOR-a prate situaciju kako bi sprečili da takve aktivnosti pređu na Kosovo i ugroze sigurnost.

U ime pregovaračkog tima i Vlade Kosova, Čeku je ponovio stav Prištine da se prisustvo NATO-a na Kosovu nastavlja i posle definisanja statusa.

Ulrih se tokom današnje posete Prištini sastao sa komandantom KFOR-a Rolandom Katerom i sa predstavnicima Kosovskog zaštitnog korpusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: