"Napadi na jugu Srbije s porukom"

Zoran Dragišić smatra da nedavni napadi uniformisanih osoba na jugu Srbije imaju jasnu poruku i da nisu samo čin pljačke.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2007.

10:39

Default images

Kriminalne aktivnosti grupe dobro naoružanih razbojnika u crnim uniformama, kod Končulja, u Kopnenoj zoni bezbednosti, i njihov obračun sa Žandarmerijom imaju ozbiljniji cilj od pljačke, izjavio je profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić.

On je za Danas rekao da mu priča o tome kako su uniformisani ljudi, naoružani dugim cevima, samo razbojnici, deluje deplasirano. "Ubeđen sam da je pljačka služila samo kao pokrivalica. Albanski političari sada mogu da kažu da je to bio kriminalni akt", rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, više od 10 tako naoružanih ljudi, koji su, sudeći prema otporu koji su pružili, uvežbani, mogu da opljačkaju banku, a ne da presreću automobile i otimaju novac putnicima.

Dragišić dodaje da je u ovom trenutku taj napad zaista razbojništvo i nema obeležje terorističkog akta, ali je grupa uniformisanih i dobro naoružanih ljudi uspela da pošalje poruku. "Tim činom oni su poslali poruku da su prisutni. To je poruka podrške Albancima, a prema Srbima ima cilj zastrašivanja. Planovi Albanaca za nezavisnost Kosova su pali u vodu, ide se na nove pregovore i to je izazvalo određene frustracije", smatra Dragišić.

"To je veoma vešto urađeno jer bi im klasičan teroristički napad poremetio šanse i podršku koju imaju na Zapadu", kaže Dragišić.

Lideri kosovskih Srba o incidentu

Napad na putu Lučane-Končulj je smišljen sa namerom da se vlastima u Beogradu uputi poruka da omekša stav prema kosovskom pitanju, kaže za B92 Marko Jakšić, član pregovoračkog tima Beograda o statusu Kosova.

"Direktna poruka Beogradu bi ukratko glasila odustanite od Kosova jer ćemo nastaviti sa nasiljem koje se lako može preseliti i u Pokrajinu. Teroristi iz Bujanovca i Preševa uz podršku terorista sa Kosova su i 2000. godine, kada je na vlast u Beogradu došla demokratska opcija koja je priznata svuda u svetu, podigli pobunu na jugu Srbije kako bi isprovocirali srpske vlasti. To rade i sada jer se približavaju pregovori o statusu Kosova", rekao je Jakšić.

Jakšić ističe da pljačkaši nigde u svetu ne čine zlodela u uočljivim uniformama: "Ovde je očigledno da namera nije samo pljačkanje i razbojništvo već i politička poruka terorističkog centra iz Prištine. Sada je još jasnije da politički predstavnici Albanaca nisu u pravu kada se zalažu za proterivanje Žandarmerije i vojske iz preševskog kraja".

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović, u izjavi za B92,  takođe kaže da su nedavni incidenti u Končulju i napad na srpske snage bezbednosti poruka vlastima u Beogradu da je ideja nezavisnog Kosova milom ili silom na snazi.

"Politički predstavnici Albanaca se javno zalažu za pripajanje Bujanovca i Preševa Kosovu i zato smatram da nedeljna događaja u Končulju nisu običan kriminalni akt već direktna poruka vlastima u Beogradu pred početak novih pregovora o statusu Kosova", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: