Da li je moguć kompromis o Kosovu

Švajcarski ekspert za ustavno pravo Tomas Flajner smatra da je kompromis o Kosovu moguć ako pregovori budu otvoreni.

Izvor: B92

Subota, 04.08.2007.

21:15

Default images

"Dokle god SAD i dominantne zemlje Evrope insistiraju na nezavisnosti Kosova i Metohije, Priština neće biti spremna da istinski pregovara", rekao je za Blic Tomas Flajner, koji je bio savetnik pregovaračkog tima Beograda.

On je naveo da je nemoguće predvideti kada će biti doneta konačna odluka o statusu Kosova, ali i da se do rešenja neće doći u kratkom roku.

"Ko god poznaje istoriju u poslednjih nekoliko stotina godina, mora biti svestan da neće biti rešenja u naredna dva ili tri meseca, kao ni u narednih 120 dana, kako neki očekuju", kazao je on.

Flajner je rekao da ne zna da li će biti savetnik novog pregovaračkog tima Beograda, i da za sada nema nikakve ponude.

Prema njegovim rečima, fokus pregovora trebalo bi da budu rešenja za popravljanje ekonomske i pravne situacije ljudi na Kosovu i u Srbiji, a pitanje statusa je samo pitanje prestiža.

Bat: Razvod Kosova i Srbije

Ekspertkinja Evropskog instituta za bezbednosna pitanja Džudi Bat izjavila je da je kasno za kompromis Beograda i Prištine i da je "najbolje rešenje jasan razvod Kosova i Srbije".

"Veoma smo zabrinuti da bi beskrajno odugovlačenje s donošenjem rešenja moglo da dovede pojačanih tenzija u regionu. To može da ugrozi celu strategiju za stabilizaciju regiona i brzo kretanje ka evropskim integracijama", izjavila je Džudi Bat.

Ona smatra da je "loša perspektiva palestinskog primera stalne krize, i to usred Evrope".

Napominjući da je Evropskoj uniji potreban jasan status Kosova kako bi ubrzala integraciju i Srbije i Kosova, Bat je rekla da je pesimista u pogledu ishoda najavljenih pregovora.

"Kako stvari danas izgledaju, teško je videti osnovu za kompromis između ovako krutih i ukopanih pozicija. Strahujem da posle 120 dana nećemo biti ni korak dalje nego što smo danas. Ne vidim da je pozicija Srbije ‘više od autonomije, manje od nezavisnosti’ kompromisno rešenje. To je samo izgovor da se beskonačno zadrži status kvo", ocenila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: