KOSTUNICA: IZRUCENJE MILOSEVICA NIJE USLOV ZA KONFERENCIJU

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2001.

16:55

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica izjavio je u sredu na konferenciji za novinare da izrucenje Slobodana Milosevica Haskom sudu nigde nije postavljano kao uslov za odrzavanje donatorske konferencije i ocenio da se u medjunarodnoj zajednici o tome ni ne razmislja. “Ono sto proizlazi iz tog spleta vaznih odnosa izmedju SAD i EU je vise nego jasno: ono sto se trazi od Jugoslavije kad je rec o nekim uslovima u pogledu odrzavanja donatorske konferencije jesu iskljucivo odredjeni rezultati na definisanju pravnih okvira za saradnju ove zemlje sa Haskim sudom - zakon od strane vlade, stavljanje tog zakona u skupstinsku proceduru i to je ono sto se u ovom trenutku jedino zahteva od SRJ”, kaze Kostunica. Kostunica je izrazio uverenje da ce na donatorskoj konferenciji o SRJ ucestvovati i predstavnici iz SAD. Komentarisuci stav Socijalisticke narodne partije da na saveznom nivou treba usvojiti samo okvire saradnje sa Tribunalom, a da republike treba da definisu pitanje izrucenja optuzenih, Kostunica je rekao da zakon mora uz celini biti usvojen u saveznom parlamentu i izrazio nadu da ce o tome biti postignut dogovor izmedju DOS-a i SNP-a. "Ne bi bilo dobro da se to pitanje deli sa republickim skupstinama, jer bi se doveo u pitanje nas odnos prema medjunarodnim obavezama", ocenio je jugoslovenski predsednik. On je naveo da zakonom o Haskom sudu nece biti predvidjen "automatizam" u predaji optuzenih Tribunalu, vec ce biti precizirana zakonska procedura za taj postupak.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica ocenio je da nedavno proglaseni-ustavni okvir za Kosmet "prekida pravni poredak SRJ na Kosovu i Metohiji". On je ponovio da ustavni okvir, uprkos najavama, "nije dokument privremenog karaktera" i da u sebi sadrzi mnogo elemenata nezavisnosti Kosova. Ovim dokumentom, prema Kostunicinim recima, predvidjena je vrlo slaba zastita manjina sto stvara velike nedoumice u pogledu ucesca Srba u politickom zivotu pokrajine. Sef UNMIK-a Hans Hekerup je odbivsi sve srpske amandmane ocigledno "podlegao pritisku najekstremnijeg dela albanaca na Kosovu i nije polozio ispit zrelosti", ustvrdio je predsednik Jugoslavije. “Istakao bih, posle ovih vrlo jasno kriticki intoniranih ocena na racun Hekerupovog dokumenta, da su nastojanja nasih vlasti da Srbija ucestvuje na izborima, da je taj nas pozitivan i konstruktivan pristup potvrdjen i utoliko sto ce i savezna i republicka vlada preporuciti srpskim biracima da se na Kosovu registruju za izbore, ali pitanje ucesca na ovim izborima mora ostati otvoreno dok se neka od ovih nedoumica ne rese”, rekao je Kostunica.

Komentarisuci predlog Nebojse Covica o dva kosovska entiteta, Kostunica je rekao da je jasno da je to individualni stav. "Takav predlog ne bi trebalo da okupira nasu paznju vec bi je trebalo usmeriti na pravni okvir Kosova i nastojanje da to bude resenje privremenog karaktera i da njime bude obezbedjena veca zastita prava manjina”, ocenio je jugoslovenski predsednik, prenosi B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: