Harčenko predstavnik Rusije

Rusiju će u posredničkoj trojci Kontakt grupe za Kosovo predstavljati Aleksandar Bocan Harčenko.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

09:53

Default images

Harčenko je specijalni predstavnik ministra inostranih poslova Rusije za Balkan, a informacija o njegovom postavljenju Tanjugu je potvrđena u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Odluku o imenovanju Harčenka za predstavnika Rusije doneo je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

Harčenko je za Tanjug rekao da će Rusija u radu trojke polaziti od poznatih stavova da ne treba unapred određivati rešenje za Kosovo i da u pregovorima moraju biti uzeti u obzir stavovi i Beograda i Prištine. "Polazimo i od toga da će međunarodna zajednica prihvatiti svako rešenje koje će biti rezultat kompromisa i da će osnova biti rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja ostaje na snazi", rekao je Harčenko.

Urednik Komersanta Genadij Sisojev u izjavi za B92 kaže da to što je Rusija imenovala zastupnika za Kontakt grupu pokazuje da Rusija ne doživljava trojku kao neki novi organ koji će razmatrati problem Kosova.

"U stvari, to je ista Kontakt grupa, samo možda u skraćenom sastavu, jer sada u Konatkt grupu umesto šest diplomata imate tri jer će jedan diplomata, predstavnik Evropske unije, zastupati britanskog, francuskog, nemačkog i italijanskog diplomatu. Sa ruske tačke gledišta, to je u stvari isti organ koji će samo raditi u skraćenom sastavu", kaže on.

Bivši ambasador u Rusiji Dušan Lazić ocenjuje za B92 da Harčenko, s obzirom na njegova prethodna iskustva, može značajno da doprinese nalaženju kompromisa Beograda i Prištine. Lazić smatra i da Rusija nije zadovoljna idejom da Kontakt grupa bude ta koja će doneti odluku o statusu Kosova.

"Rusija želi time da sačuva preimućstvo koje joj pruža pozicija stalne članice SB UN, odnosno pravo veta, i da onemogući situaciju da se u Kontakt grupi nađe u manjini. Zato ne treba ni isključiti mogućnost da se tek pojave problemi na liniji SAD-EU-Rusija u vezi sa organizovanjem pregovora Srbije i kosovskih Albanaca u Kontakt grupi", kaže Lazić.

Formula trojnog pregovaranja u većini slučajeva tumači se kao uspešnija u odnosu na prethodnu formulu međunarodnog posrednika između Beograda i Prištine.

Sisojev smatra da se trojica uvek lakše dogovore nego šestorica. "To je i svrha, tu ideju je pokrenuo šef nemačke diplomatije da bi taj proces bio ubrzan. Međutim, ne treba oečkivati da će trojka baš toliko brzo rešiti taj problem", kaže on.

Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaže kako je uveren da će Kontakt grupa i trojno predstavljanje međunarodne zajednice biti mnogo uspešnije.

"Marti Ahtisari je imao osećaj odgovornosti samo prema samom sebi i prema Amerikancima, koji su podržali njegovo imenovanje. Činjenica da je Išinger kao predstavnik Nemačke postavljen na to mesto pokazuje da Nemačka ne želi to da prepušta euforiji i inerciji", kaže Ivanović.

Vizner (ostaje) predstavnik SAD

Frenk Vizner će ostati specijalni izaslanik SAD za Kosovo u predstojećim pregovorima. Predstavnik administracije u Vašingtonu tokom predstojećih pregovora o statusu Kosova, koji će uskoro početi pod okriljem Kontakt grupe, neće se promeniti, rekli su Tanjugu zvaničnici Stejt departmenta.

"To će i dalje biti Frenk Vizner. Nemamo razloga da menjamo predstavnika za Kosovo", rekao je zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.

Vizner važi za snažnog zagovornika nezavisnog Kosova kao jedinog rešenja za status Kosova.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs postavila je Viznera za specijalnog izaslanika za Kosovo u decembru 2005.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana imenovao je tokom vikenda nemačkog ambasadora Volfganga Išingera za predstavnika EU u pregovorima.

Dobins: Kosovo će sigurno proglasiti nezavisnost

Direktor Centra za međunarodnu bezbednost i odbranu Džejms Dobins rekao je da će Kosovo sigurno jednostrano proglasiti nezavisnost ukoliko Rusija nastavi da blokira takvo rešenje u Savetu bezbednosti UN.

Dobins, koji je bio izaslanik za BiH i Kosovo u administraciji predsednika Klintona, rekao je za Glas Amerike da ne veruje da bi Kosovo moglo da izazove veće tenzije u odnosima Rusije i SAD.

"Ako SAD i vodeće evropske zemlje vremenom priznaju nezavisnost Kosova i Kosovo postane članica EU, što se predviđa za oko 10-15 godina, Rusija može da se žali i protivi, ali na kraju Moskva neće biti u stanju da blokira takav razvoj događaja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, eventualni ruski veto u Savetu bezbednosti blokiraće akciju tog tela, ali istovremeno i oslabiti UN kao svetsku organizaciju, što će naterati zemlje da reše kosovsko pitanje izvan Saveta bezbednosti.

Dobins smatra da su razlike između SAD i Srbije po pitanju Kosova "principijelne" i da ih je zato teško prevazići.

"Ako Srbija nastoji da dobije dodatna uveravanja i garancije za srpsku manjinu na Kosovu, o tome se može pregovariti i to se može realizovati. Međutim, ako Beograd nastoji da permanentno blokira nezavisnost Kosova, ne verujem da se te razlike mogu prevazići pošto većinsko stanovništvo na Kosovu insistira na nezavisnosti", rekao je Dobins.

Grčka: Odluka o Kosovu u SB UN

Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani danas je rekla da je pitanje Kosova međunarodni problem koji zahteva međunarodno rešenje potvrđeno odlukom u Savetu bezbednosti UN.

Na dvodnevnom seminaru za grčke ambasadore u inostranstvu, koji je danas završen, ona je naglasila da jednostrane akcije neće doprineti ostaviranju trajnog mira i stabilnosti u regionu, javila je grčka agencija ANA. 

Ona je rekla da se Grčka ne slaže sa postavljanjem rokova za rešenje statusa Kosova i dodala da Prištini i Beogradu treba pružiti drugu šansu za postizanje rešenja koje će se zasnivati na konsenzusu i "sa kojim će obe strane moći da žive".

Istakla je da je neophodno naći rešenje koje će biti u skladu sa evropskim principima i vrednostima i doprineti evropskoj perspektivi regiona.

Šefica grčke diplomatije je ocenila da je pristupanje Srbije programu NATO Partnerstvo za mir i obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, koje je Grčka podržavala "obnovilo ravnotežu u nesigurnom okruženju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: