Pomor ribe u Skrapežu

U požeškoj reci Skrapež sinoć došlo do pomora ribe, na mestu gde se deo gradske kanalizacije uliva u reku.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 30.07.2007.

08:04

Default images

Predsednik požeškog Udruženja ribolovaca Živojin Karaičić kaže da mrtva riba pluta po reci u dužini od pet kilometara, od mosta kod Doma zdravlja u Požegi do ušća Skrapeža u Đetinju. Pomor ribe se dogodio na mestu gde se kanalizacija uliva u reku, a u okolini nema fabrika niti proizvodnih pogona.

Karaičić dodaje da je uginulo najmanje 500 kilograma krkuše, klena, mrene i skobalja. Požeški ribolovci navode da ne znaju šta je uzrok pomora ribe u reci koja je proteklih dana imala nizak vodostaj.

Ribolovci smatraju da su nadležne službe kasno reagovale i da je uzorak vode uzet desetak sati posle prijavljenog pomora, što će otežati istragu o uzrocima ovog ekološkog incidenta.

Inspektori utvrđuju uzrok pomora

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Dušan Cvijović potvrdio je Tanjugu da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Užice jutros uzeli uzorak vode reke Skrapež radi analize uzroka noćašnjeg masovnog pomora ribe, nizvodno od mosta u Požegi do ušća u Đetinju, u dužini od pet kilometara.

Uzroke masovnog pomora u kome je, prema proceni ribolovaca, sinoć stradala gotovo tona bele ribe, danas istražuju i republički inspektori vodoprivrede i ribarstva, uz pomoć nadležnih opštinskih službi i policije.

Vrućina i otpad opasnost za ribe

Republička inspektor za ribarstvo Dragana Vasiljević izjavila je FoNetu da moguće uzroke učestalih uginuća riba u Srbiji treba tražiti u nepovoljnim hidrometereološkim uslovima i izlivanju komunalnih i industrijskih voda u reke.

"Ovakvi hidrometereološki uslovi nisu zabeleženi proteklih godina, a u takvim uslovima je smanjena koncentracija kiseonika u vodi, jer se sa povećanjem temperature smanjuje njegova rastvorljivost", kaže ona.

"Pored toga, većina opština u Srbiji nema centralna postrojenja za tretman komunalnih voda i njihovo izlivanje u reke u kojima je već smanjen nivo vode i koncentracija kiseonika može da dovede do uginuća ribe", rekla je Dragana Vasiljević.

Ona je izjavila da, "zbog visoke temperature vazduha i rečne vode, opadanje nivoa reka i najmanja promena kvaliteta rečne vode može dovesti do pomora ribe".

Republički inspektori na mestima incidenata uzimaju uzorke vode i mere temperaturu, ph vrednost i procenat rastvorenog kiseonika, nakon čega se vrše detaljna ispitivanja uginule ribe i vode.

Tako se utvrđuje šta je prouzrokovalo uginuće ribe, a onda se na osnovu toga traži zagaživač, rekla je Dragana Vasiljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: