Borba sa vatrom na Staroj planini

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin kaže da očekuje da će u toku noći biti lokalizovan požar na Staroj planini.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.07.2007.

13:42

Default images

"Trenutno na terenu radi vatrogasna služba u saradnji sa Vojskom Srbije. Sve je koordinirano sa Ministarstvom odbrane, u stalnoj sam vezi sa ministrom (odbrane Draganom) Šutanovcem", rekao je Dragin. On je dodao da će, ukoliko bude potrebno, intervenisati i ministartsva zdravlja i policije.

Ivan Baras, pomoćnik načelnika sektora za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije kazao je za B92 da su na gašenju požara angažovane jedinice i iz Zaječara i Niša.

Prema njegovim rečima, požar je obuhvatio oko 50 do 100 hektara šume na veoma nepristupačnom terenu, što uveliko otežava gašenje. 

Takođe, dodao je da nema poginulih i povređenih i da se očekuje da u narednom periodu bude stavljen lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Vojska Srbije uključila se u gašenje požara na Staroj planini, izjavio je načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Na gašenju požara angažovani su helikopteri avio-baze u Nišu, kao i vojnici iz Pirota pod komandom kopnene vojske u tom gradu.
"Na žalost, vojska ne raspolaže kanaderima, ali ima helikoptere sa dodatnom opremom za gašenje požara", rekao je Bošković.

On je naveo da su u ovom trenutku u pripravnosti i vojnici iz jedinica u Nišu i Zaječaru.

Komandir Protivpožarne policije u Pirotu Miroljub Ignjatović izjavio je da postoji velika opasnost da vatrena stihija zahvati zasad četinara kod sela Basare.

Vatra iznad sela Krupac je lokalizovana, dok su novi požari izbili na još nekoliko lokacija. Vatra ugrožava nekoliko desetina hektara borove šume kod staroplaninskog sela Temska.

Komandir Protivpožarne policije Miroljub Ignjatović izjavio je da je već izgorelo tridesetak hektara borove šume, a vatrogascima pomažu i meštani sela. Oni strahuju da bi vatra uskoro mogla da stigne do njihovih kuća.

Stradao dok je gasio požar na njivi

Tihomir J. (83) iz vlasotinačkog sela Gornji Prisjan stradao je dok je gasio požar na njivi izazvan paljenjem strnjišta, saopštila je danas leskovačka policija.

Vatra se danas posle podne sa spaljenog strnjišta kod sportske hale "Dubočica" u Leskovcu proširila na objekte obližnje zemljoradničke zadruge.

Vatrogasna spasilačka četa iz Leskovca uspela je, uz pomoć vatrogasaca kompanije "Zdravlje-Aktavis", da lokalizuje požar i tako spreči veću štetu na tim objektima.

Lokalizovani požari kod Kuršumlije

Šumski požari koji već dva dana besne na tri lokacije Topličkog okruga pričinili su ogromne štete kako šumama tako i poljoprivrednim usevima. Požari su lokalizovani ali su uvedena danonoćna dežurstva.

Na obroncima Radan planine u selu Kosmača juče se u popodnevnim satima iz za sada neutvrđenih razloga zapalila šuma, nisko ratinje kao i poljoprivredni usevi.

Prema prvim procenama predstavnika preduzeća Srbija-Šume iz Kuršumlije do danas je požarom zahvaćena šuma površine od oko 150 hektara.

Požar je u toku noći delimično lokalizovan a na terenu se nalaze ekipe vatrogasaca, komunalna služba i ekipe šumskog gazdinstva Toplica iz Kuršumlije.

Prema recima šefa šumske uprave iz Kuršumlije, Baneta Prolovića, vatrogasne jedinice su uz pomoć lokalnog stanovništva uspele da od požara spasu nekoliko seoskih kuča.

Na drugoj lokaciji u selu Zuc gde je izgorela šuma na površini od oko 20 hektara, požar je lokalizovan.

U susednoj opštini Blace na obroncima planine Jastrebac u požaru koji je pre dva dana zahvatio površinu od oko 60 hektara izgorela je šuma i poljoprivredni usevi.

Šumarski inzenjer Zoran Okiljević kaže da zbog nepristupaćnog terena požar su posle dva dana lokalizovale udružene ekipe vatrogasaca iz Blaca, Prokuplja i Kuršumlije.

''Zahvaćena i je smrča, bukva i hrast. Požar se rasplamsao i zahvatio jos veću površinu i celonoćnom akcijom smo uspeli da ga zaustavimo i lokalizujemo. Teško je bilo izvući vodu cisternama. Namučili smo se jer smo prevozili vodu u buradima na traktorima. Sada gore pojedinacni panjevi''- kazao je Okiljević.

Na svim lokacijama su uvedena danonoćna dežurstva jer predstavnici Srbija-Šuma iz Kuršumlije i Blaca izražavaju bojazan da zbog visokih temperatura i vetra može ponovo doći do rasplamsavanja vatre.

U Šumskom gazdinstvu u Kuršumliji navode kao mogući uzrok iznenadnih požara pored ljudskog faktora i izrazito visoke temperature.

Na gašenju angažovano 3.000 vatrogasaca

Načelnik za zaštitu i spasavanje MUP-a Predrag Marić izjavio je da u ovom momentu 3.000 vatrogasaca gasi požare po Srbiji, a da je najveći onaj na Staroj planini.

Osim požara na Staroj planini, Marić je naveo da je jedna od većih intervencija bila juče na gašenju šumskog požara u kanjonu reke Uvac kod Priboja, a da je ozbiljniji požar, ugašen sinoć, bio i na Vrškoj čuki na čijem gašenju su bili angažovani i helikopteri.

Prema njegovim rečima, u poslednja tri dana, samo u Beogradu dnevno izbije od 35 do 40 požara.

Najtoplije Veliko Gradište

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda u Srbiji je u 16.00 časova najtoplije bilo u Velikom Gradištu gde je izmeren 41 stepen.

U Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu i Smederevskoj Palanci poslednja merenja pokazala su temperaturu od 40 stepeni.

U Kikindi, Negotinu i Leskovcu izmereno je 39 stepeni, dok je u glavnom gradu bilo za jedan stepen hladnije, 38 stepeni.

U Zrenjaninu, Vranju i Valjevu temperatura je dostigla 38 stepeni, a u Sremskoj Mitrovici i Požegi izmereno je 37 stepeni.

Najsvežije je bilo na Kopaoniku, sa 25 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: