Požar na Staroj planini

Više od 150 hektara pašnjaka i deo šume na Staroj planini zahvaćeni su požarom koji je izbio juče. Požari i u regionu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.07.2007.

12:34

Default images

Gašenje požara vatrogascima otežava nepristupačan teren, do kog se ne može doći vozilima. Stanovništvo nije ugroženo. Požar bukti na pašnjacima dva kilometra iznad sela Krupac. Međutim, vatrogasci su daleko odatle, blizu vrha Vidlic, na Staroj planini, gde pokušavaju da ugase požar. Oni tvrde da stanovnici Krupca nisu ugroženi jer je to samo manji krak požara, koji se ne može proširiti.

Požar iznad sela Krupac, na Staroj Planini kraj Pirota još se širi, izjavio je danas komandir Vatrogasne jedinice pirotskog SUP-a Miroljub Ignjatović.

"Prema prvim procenama na oko 100 hektara goreli su suva trava, rastinje i šipražje, ali se vatra u toku popodneva poroširila na još oko 100 hektara", rekao je Ignjatović agenciji Beta.

Ignjatović je ponovio da je teren veoma nepristupačan i da vatrogascima dodatnu teškoću u gašenju pričinjavaju vrućina i jak vetar.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Krupca Milovan Đorđević rekao je agenciji Beta da se požar približava selu i preti da zahvati četinarsku šumu na oko pet stotina metara od seoskih kuća.

U gašenje su se danas uključili i meštani. Blagoje Rančić iz Mesne zajednice Krupac da je trebalo organizovati se ranije. "Nemamo ni vatrogasne aparate, selo nema protivpožarnu zaštitu", kaže on.

Komandir Vatrosne stanice u Pirotu Miroljub Ignjatović kaže da vatrogasci na leđima nose po 20 litara vode kojom gase vatru pošto vozilima ne može da se dođe do te lokacije.

"Gori uglavnom suva trava, jednim delom je zahvaćena i šuma. Radi se o nepristupačnom terenu, ima mnogo dima i duva veoma jak vetar", kaže on.

U gašenju požara učestvuju 25 vatrogasaca i jedna ekipa iz Srbijašuma.

Lokalizovan požar kod Debelog Brega

Komandir hercegnovske vatrogasne jedinice Damjan Lončar rekao da je danas, oko 16 časova, lokalizovan požar na granici Crne Gore i Hrvatske, u blizini Debelog Brega.

"Požar koji je pre tri dana izbio, najpre je bio lokalizovan jutros, ali se zbog promene pravca vetra ponovo proširio i približio kućama u selima Malta i Mojdeš", kazao je Lončar.

Dva aviona "dromader" su do popodnevnih sati, na svakih 15 minuta uzletali sa tivartskog aerodroma i sa po tonu i po vode gasili požar. 

Prema rečima Lončara nema opasnosti za kuće u tim selima.

Hercegnovski vatrogasci danas su ugasili i manji požar u naselju Gomila u Igalu, kod Mediteranskog zdravstvenog centra.

Prošle noći je ugašen i požar u Kumboru, kod Herceg Novog koji su izazvali navijači posle fudbalske utakmice Budućnosti i splitskog Hajduka.

Požari i širom Makedonije

U Makedoniji je u požarima u poslednje tri nedelje izgorelo više od 2.000 hektara šuma, saopštila Direkcija makedonskih šuma.

Zbog požara kojih danas ima širom zemlje, Vlada je za večeras sazvala vanrednu sednicu.

Centar za reagovanje u kriznim situacijama zatražio je pomoć vojske u gašnjenju požara.

Iz kabineta predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog saopšteno je da da je postignut dogovor o tome da se 200 pripadnika makedonske Vojske odmah uputi na mesta gde su požari trenutno aktivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: