Ko je zagađivao Toplicu

Prema preliminarnim podacima, uzročnici jučerašnjeg masovnog pomora riba u Toplici jesu nitrat i fenol iz fabrike "Kopaonik".

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2007.

14:10

Default images

Naime, ta dva jedinjenja, kao i druge štetne materije, pronađena su u otpadnim vodama drvoprerađivačkog preduzeća ''Kopaonik'' iz Kuršumlije. A kao drugog potencijalnog zagađivača republički vodoprivredni inspektor Dragoslav Đorđević je naveo hladnjaču "FrigoNais" iz Kuršumlije, gde će danas biti izvršena kontrola.

Đorđević je rekao da je "Kopaoniku", čiji su pojedini pogoni za proizvodnji nameštaja juče prestali sa radom, zabranjeno ispuštanje otpadnih voda u reku Toplicu.

Naime, prema prvim podacima, otpadne vode iz tog preduzeća sadrže nitrate, fenol i druge štetne materije.

U akciju kontrole potencijalnih zagađivača danas su se uključili veterinarski inspektori iz Prokuplja i Blaca, a u toku dana se očekuje i dolazak predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Istovremeno, saopštenjem se oglasila i policija iz Prokuplja, koja navodi da su pripadnici policije zajedno sa ribočuvarskom službom još na terenu i da upozoravaju stanovništvo da ne konzumira uginulu ribu i ne koristi vodu iz Toplice.

Na reci Toplici kod sela Barlova postavljene su zaštitne mreže koje treba da zaustave stotine kilograma uginule, ali i žive ribe zatrovane izlivanjem opasnih materija koje su izazvale ekološku katastrofu u tom kraju, saopštila je danas prokupačka policija.

Meštani sela duž toka Toplice, čiji su bunari u blizini reke, upozoreni su da obavezno provere ispravnost vode za piće zbog mogućnosti da su se otrovne materije slile i u bunare.

Mrtva riba i dalje pluta rekom 30 kilometara od Kuršumlije ka Prokuplju. Prema informacijama Udruženja sportskih ribolovaca, do sada je uginulo preko 10 tona ribe.

Zbog vrućine riba koju je voda izbacila na obalu već je u fazi raspadanja, što predstavlja dodatni rizik po zdravlje i dalje zagađenje, kažu ribolovci.

Prijava za zagađenje Turije

Republička vodoprivredna inspekcija podneće zahtev za pokretanje postupka protiv pravnog i odgovornog lica zbog zagađenja reke Turije, saopšteno je danas.

Pepeo i voda izlili su se u Turiju sa deponije pepela Termoelektrane "Kolubara" u Velikim Crljenima.

Inspektori su u ponedeljak uveče konstatovali da je u korito reke dospela velika količina pepela i da je voda crne boje.

Predstavnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda je uzeo uzorke, a Republička vodoprivredna inspekcija zabranila ogranku TE u Velikim Crljenima ispuštanje u vodotok reke.

Ponovljenom kontrolom inspekcija je iste večeri konstatovala da se pepeo više ne ispušta u reku, piše u saopštenju gde se ukazuje da će inspekcija nastaviti kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: