Pomor ribe u Toplici

U reci Toplici danas i juče voda izbacila na površinu preko 10 tona uginule ribe, što je za tu reku nezapamćen pomor ribe.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2007.

13:44

Default images

Predstavnici Udruženja sportskih ribolovaca iz Kuršumlije rekli su da je riba izbačena nizvodno od Kuršumlije prema Prokuplju u dužini od oko 30 kilometara. Toplicu je jutros, pored lokalne policije, obišao i republički vodoprivredni inspektor Dragoslav Đorđević. "Uzeti su uzorci uginule ribe i vode iz Toplice, a rezultati će biti poznati za nekoliko dana", kazao je Đorđević.

Opštinska inspektorka za zaštitu životne sredine Ruža Spalović kazala je da će tokom dana obići dva potencijalna zagađivača iz Kuršumlije, hladnjaču "Frigonais" i fabriku za preradu drveta "Kopaonik".

Predstavnik Udruženja sportskih ribolovaca Dragan Mijajlović kaže za B92 da ta ekološka katastrofa podseća na nedavni pomor ribe u Belom Timoku.

On kaže da su predstavnici tog udruženja obavestili potencijalne zagađivače, hladnjaču "Frigonais" i drvoprerađivačko preduzeće "Kopaonik", na moguće posledice na moguće posledice ispuštanja otpadnih voda.

"Pribojavali smo se ovoga zbog niskog vodostaja i visokih temperatura. Svedoci ste da je pomor riba, koji je počeo juče u kasnim večernjim satima, širokih razmera. Obavesteni su svi nadležni organi”, kaže on.

"Imali smo akciju, kod lokalnog stanovništva, oduzimanja riba koju su u džakovima nosili kući. Ovo je dodatna opasnost po stanovništvo koje konzumira ove ribe jer su u pitanju otrovne materije", kazao je Mijajlović.

Predsednik Barlova, sela nadomak Kuršumlije, Vuk Bogdanović, upozorio je da je, osim pomora riba, ugroženo i priobalje jer se iz vode oseća fenol i amonijak. Meštani desetak sela koriste vodu iz bunara koji se nalaze u blizini zagađene reke.

Rekom Toplicom još uvek pluta uginula riba, a članovi Udruženja sportskih ribolovaca, uz prisustvo policije, intenzivno čiste reku od uginule ribe.

Direktor privatizovanog preduzeća "Kopaonik" Slaviša Ristić negirao je za agenciju Beta da je ta fabrika u reku Toplicu ispustla bilo kakve otrovne materije.

Istovremeno, Ristić je kazao da je fabrika prestala da radi u 11 sati, odmah pošto se čulo za katastrofalan pomor riba. Rukovodstvo fabrike je donelo takvu odluku da se, kako je rekao, zbog niskog vodostaja Toplice "izbegne da budu zagađivači".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: