Konsultacije o rezoluciji o Kosovu

U Skupštini Srbije održan prvi krug konsultacija o nacrtu rezolucije kojom se definiše državni stav za rešenje statusa Kosova.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2007.

11:03

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, u odvojenim razgovorima, predstavio je parlamentarnoj opoziciji stavove vlade. Predloženi tekst podelio je opozicione partije jer, dok Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije nemaju bitnijih zamerki, Liberalno-demokratska partija kritikuje vlast da i danas primenjuje modele vladanja karakteristične za vreme Miloševića.

Dokument "Rezolucija o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija zasnovanog na međunarodnom pravu" treba da bude na dnevnom redu skupštine 24. jula.

"Svako rešenje za status Kosova i Metohije koje bi narušilo integritet i suverenitet Srbije bilo bi proglašeno ništavim i opasnim po egzistenciju države", navodi se u predlogu skupštinske rezolucije.

Predlog nije konačan i može da bude menjan u konsultacijama s predstavnicima poslaničkih grupa, saznaje B92.
Oèekuje se rasprava 24. jula (Beta)
U predlogu se dodaje da bi svako rešenje koje ugrožava interese Srbije bilo "povod za odgovarajuće delovanje državnih organa Srbije u skladu s međunarodnim pravom".

"Obavezuju se Vlada Srbije i svi državni organi da blagovremeno i energično odgovore na svaki nagoveštaj ili čin bilo kog međunarodnog subjekta koji bi bili usmereni na jednostrane akte povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", navodi se u predlogu.

Dodaje se da se to posebno odnosi na "pretnje i eventualne akte jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije".

Takođe se kaže da Skupština Srbije smatra da je "apsolutno nepotrebno" usvajati novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi počeli novi pregovori o statusu Kosova i da pregovore treba voditi u okviru postojeće rezolucije 1244.

Nova rezolucija "treba da usledi samo posle završenih pregovora kojima bi se utvrdilo kompromisno rešenje budućeg statusa pokrajine".

U dokumentu se konstatuje da je Kosovo i Metohija "neodvojivi deo države Srbije" i da je Srbija spremna da počne novu fazu pregovora oko najpovoljnijeg rešenja za pokrajinu.

"Izlažući predlog o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, Srbija je spremna za postizanje kompromisnog rešenja tog problema", navodi se u predlogu.

Skupština Srbije tražila bi "prave pregovore" predstavnika Srbije i privremenih institucija samouprave na Kosovu, koji bi bili "otvoreni u pogledu ishoda i trajanja uz poštovanje osnovnih načela i normi međunarodnog prava".

Predlogom rezolucije predviđeno je da Skupština od svih članica UN traži poštovanje suvereniteta Srbije "saglasno međunarodnom pravu, Povelji UN i rezoluciji 1244 SB UN".

Vlada Srbije bila bi obavezana da formira novi državni pregovarački tim i da redovno izveštava parlament o međunarodnoj i unutrašnjoj situaciji u vezi s pokrajinom.

Suprotstavljena mišljenja

Tomislav Nikolić, šef poslanika radikala, Ivica Dačić, šef socijalista, i Čedomir Jovanović, šef poslanika LDP-a, ne gledaju isto na predloženi tekst.

Nikolić: Veoma je zanimljiv predlog rezolucije, kao da ga je neki malo blaži radikal pisao...

B92: A šta piše? Prekid, zaoštravanje odnosa s drugim zemljama...

Nikolić: E, to ne piše, pa zato ću insistirati da napišemo do kraja šta to hoćemo da radimo, da ne ostane Vuku Jeremiću, Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici da odlučuju o tome šta je to mislila skupština.

Dačić: Ovde se išlo, čini mi se, logikom da se donese opšti stav, a da Vlada Srbije svojom odlukom definiše konkretizaciju svih tih mera. Generalno, postoji spremnost Vlade Srbije da oštro reaguje prema državama koje načine takav akt kršenja međunarodnog prava, odnosno jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova, bez odluke SB UN. Mi se nadamo da do toga neće doći.

Jovanović: Ta rezolucija je na tragu politike na kojoj je i do sada insistiralo državno rukovodstvo, ona ignoriše realnost. Ta rezolucija je konfliktna i ne nudi alternativu. Posle nje nećemo moći da korigujemo političke pozicije, a ja mislim da je jasno da je, u ovom trenutku, to prioritetna obaveza vlasti i onih koji rade na rešavanju kosovskog problema.

Do sednice na kojoj će Kosovo biti tema na Vladi Srbije je da sa opozicijom uskladi tekst rezolucije kako bi u parlamentu bilo demonstrirana jedinstvena državna politika prema rešenju statusa pokrajine.

Na toj sednici bi izveštaj o radu trebalo da podnese i pregovarački tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: