Lavrov kritikovao novi predlog

Sergej Lavrov je kritikovao novi tekst rezolucije navodeći da problem unapred određene nezavisnosti Kosova nije uklonjen.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 12.07.2007.

11:06

Default images

"Problem unapred određene nezavisnosti nije otklonjen", kazao je Lavrov novinarima i dodajao da Moskva može da podrži samo rezoluciju koja će biti prihvatljiva za obe strane.

On je rekao da iza diplomatske retorike, stoji zaključak da nakon pregovora na snagu treba da stupi plan za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, kojim se Kosovu daje nadgledana nezavisnost.

Kao pozitivne strane novog projekta, Lavrov je naveo da on "poziva na nastavak pregovora i ne pominje automatsku nezavisnost pokrajine". "Projekat rezolucije je obiman. Ima i nekoliko aneksa. Mi ćemo sve operativno proučiti. Problem je suviše ozbiljan, reč je o sudbinama naroda, i zato konstruktivnih dvosmislenosti ovde ne moze biti", rekao je Lavrov.

Danas su diplomate iz Njujorka izjavile za dnevnik Koha ditore da "su za sada ipak malo više optimisti da je još uvek moguće postići saglasnost sa Rusijom o novom predlogu".

"Ahtisarijev plan će biti rezervni plan u slučaju da pregovori ne uspeju", navele su za list neimenovane zapadne diplomate.

Čeku i Sejdiu: EU da zauzme energičniji stav

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Kosova Agim Čeku izjavili su da danas da bi Evropska Unija trebalo da izadje s novim i hrabrijim stavovima o Kosovu.

"Nije dovoljno da zemlje EU samo preferiraju put rešavanja statusa Kosova preko rezolucije Saveta bezbednosti UN i da čekaju ono što će se desiti u Savetu bezbednosti", kaže Čeku.

"Svedoci smo da se nalazimo na pragu petog predloga rezolucije i Savet bezbednosti sve više odlaže rešenje", rekao je on u Prištini po povratku iz posete Briselu.

"Korak u susret ruskim stavovima"

Bivši ambasador Srbije u Moskvi, Dušan Lazić izjavio je ranije za B92 da ovaj predlog predstavlja još jedan korak Evropske unije i Amerike u susret stavovima Rusije, ali da je u ovom trenutku teško reći da li je to za Rusiju i dovoljno:

"Odbacivanje ovog predloga rezolucije od strane Vlade Srbije, ne znači da će i Rusija automatski odbaciti taj predlog, imajući u vidu da je ona već dosta puta rekla 'ne' na sve dosadašnje nacrte i ona će sigurno početi da traži način da ostvari svoja stanovišta, svoje interese, a da to ne bude negiranjem i odbacivanjem predloga koji dolaze sa Zapada", procenjuje Lazić.

Rupel za "Ahtisari plus" plan

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel je izjavio da EU podržava plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija, ali da bi trebalo da se razmišlja o njegovoj doradi.

"Spekulacije, kao što je podela Kosova, treba da budu razmotrene u kontekstu posledica koje bi imale na drugim mestima. Ono o čemu bismo mogli da razmišljamo možda jeste dorada plana - neka vrsta 'Ahtisarijevog plana plus'", naveo je Rupel u autorskom tekstu u britanskom dnevniku Indipendent.

Šef diplomatije Slovenije, koja će 1. januara 2008. preuzeti mesto predsedavajućeg EU, smatra da bi o tome trebalo da se razgovara u periodu koji je određen za dodatne pregovore, dok bi, s druge strane, Srbiji trebalo da se garantuje evropska budućnost.

Beograd ne bi trebalo da bira između Evrope i Kosova, kao što međunarodna zajednica ne bi trebalo da bude suočena s izborom između Kosova i Srbije, smatra Rupel.

Solana očekuje napredak

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je, nakon razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, da se nada da će doći do napretka u razmatranju statusa Kosova.

"Nastavićemo razgovore, biće kontakata između članova Saveta bezbednosti UN, uključujući Ruse, i nadam se da će doći do napretka," rekao je Solana novinarima.

Slovačka podržava novi predlog rezolucije

Slovačka će podržati novi predlog rezolucije o Kosovu, iako u njemu nije sve što je htela, jer to je minimum koji mora da dobije podršku svih u Savetu bezbednosti UN, kazao je danas u Bratislavi šef slovačke diplomatije Jan Kubiš.

"To je minimalistički predlog koji moraju da prihvate sve članice SB UN jer uzima u obzir njihove stavove, uključujući tu i stav Ruske Federacije", kazao je Kubiš na konferenciji za novinare.

Slovački ministar je upozorio da Rusija nikada neće pristati na rezoluciju UN sa kojom se ne bi složila Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: